Courgettesoep

zoek de courgettes

Koken is niet mijn ding. Terwijl het alles in zich heeft dat wel te zijn. Kleur, vorm, leven, gezondheid. Ik vind het enig om ‘Koken met van Boven’ en Jamie Oliver bezig te zien vanwege hun passie. Ik houd van mensen met passie en vergaap me aan vriendinnen die in een handomdraai met wraps, soufflé’s en tarte tartines aankomen, ook nog veganistisch en biologisch, oog en mond strelend. In de gloed van hun passie neem ik mij voor mijn creativiteit om te buigen naar de keuken, de pollepel te zwaaien, vuren te stoken en voedsel te lijf te gaan met koksmes en liefde.

Eenmaal thuis aan eigen aanrecht doe ik het wéér niet. Ik sudder en stoof niet, ik klop en ik schuim niet, ik smeer een rijstwafel en neem een appel. Zo aantrekkelijk als kringloopwinkels op mij werken, zo afstotend supermarkten en specialiteitenwinkeltjes. Kraampjes langs de weg kunnen ermee door. Vol gelukshormonen van het fietsen in de vrije natuur, vergaap ik me aan vers fruit zo van de boom, eieren van dartele kippen en even verderop zelfs biologische melk vers van de koe! Ik houd van puur natuur, dat smaakt van zichzelf. Ik heb heus wel eens een soufflé geprobeerd met geklopte eiwitten en Irish scones met zure melk en lasagna met heel veel. Dat gaat aardig ver. Alleen de lasagna is de moeite waard gebleven en die wordt dan ook alom geroemd om zijn uitgebalanceerde tongstrelende combinatie van paddestoeltjes en crème fraiche, spinazie, tomatenprutje, zoete pepertjes en nog meer hak- snij- en pruttelwerk, waardoor ik hem dus niet vaak maak.

Maarrr.

Sinds kort ben ik aan de courgette. Die vermeed ik altijd. Hij ziet er niet uit. Wat moet je met zo’n saai ding! Alleen al de vorm, de maat, de kleur, de schil. Dat denkt iedereen volgens mij, want waarom komen ze anders plotsklaps van alle kanten met courgettes naar me toe: vriendinnen, buren, kennissen en zelfs hele verre kennissen.
‘Vers uit eigen tuin, we hebben er zoveel, van slechts één plant! Net wat voor jou!’
Hoe ze daar bij komen???
Binnen een week heb ik twee van die enorme dingen op mijn herfsttafel.

mijn herfsttafel: zoek de courgettes

Mijn nieuwste vriendin vraagt of hij lekker was. Als je ontluikende vriendschap niet op het hakblok wilt, moet haar courgette erop. Opgejaagd zoek ik een recept op internet. Vind een courgettegroententaart. Ik ga dat ding maken. Worteltjes raspen, bladerdeeg uitrollen, noten en nog wat, o ja, de courgette. Ik ben me daar bezig. Na een paar uur heb ik resultaat, best te pruimen, echt wel, maar ik proef er al mijn werk niet aan af.
Krijg ik toch wéér een courgette uit eigen tuin. Mijn vriendin heeft er een heerlijke soep van gemaakt, zo makkelijk:

hakken

 

koken
pureren
en klaar is je courgettesoep

 

Als dit niet duidelijk genoeg is:
Je doet je courgettebrokken in de pan en daar kokend water overheen tot ze net niet onder staan.
Vuur eronder, beetje magie erbij: maggi, tamari, ketjap of een bouillonblokje. Deksel op de pan en laten pruttelen.

Intussen heb je zelf even tijd om de staafmixer te zoeken die ergens achterin het kastje moet liggen. Als je hem hebt, maak je het stopkontakt vrij van stekkers die er nu eenmaal altijd inzitten van waterkoker, koffiezetter, melkkoker en broodrooster. Tegen de tijd dat je dat allemaal klaar hebt, pruttelt de courgette lang genoeg om het wonderapparaat zijn alchemistisch werk te laten doen.
Je gaat een beetje op en neer tot grote brokken kleine brokjes zijn en almaar fijner worden tot er geen verschil meer is tussen water en courgette. Dan is het soep en is het klaar!
Mocht je passie voor koken hebben, kun je gerust je fantasie erop botvieren met peper en kerrie, tamari en dille, uitjes en prei, kip en tofu, broodkruim, zure room, kaas, basilicum, citroenkruid of peterselie – maar dat hoeft allemaal niet. Het is lekker van zichzelf. Nu ja, beetje liefde erdoor en wat magie.

Eet smakelijk.

25 thoughts on “Courgettesoep

  1. Kees Versluis,

    Lieve Anne,

    Ik heb het heel druk de laatste tijd.
    Zo druk dat ik bijna niet meer op sociale media ben.
    Vandaag net terug van vier dagen scouting waar ik in de kookstaf zat.
    Veel eten was er over, onder andere courgettes.
    Die heb ik gekookt met een bouillonblokje en dacht: “Ik zoek zo wel een recept.”
    En dan zie ik ineens jouw blog met het onderwerp wat me dan het meest interesseert.
    Dankjewel lieve Anne.
    Ik hoop echt nog voor de winter langs te komen met Nico.

    Reply
  2. athy van meerkerk

    Heerlijk verhaal Anne. Met smaak. Ik heb passie voor koken en eten maar ik hou jet graag simpel. #Wil ik het ingewikkeld of uitgebreid, dan ga ik graag uit eten. Maar in mijn eigen pannen? Simpel en smakelijk.

    Reply
  3. Hanny Andernach van den Bergh

    wij verblijven op het moment een paar dagen bij een echte boerenfamilie in Italie. Het is een modelagricultura voor de gemiddelde toerist. Klein, oergezellig en het B&B gedeelte wordt gerund door de 2 dochters van de familie. De familie is enkele jaren geleden overgestapt van het houden van
    vee naar de wijnbouw. Voor de gezelligheid hebben ze nog 3 koeien aangehouden. Deze 2 zussen hebben ons mateloos verwend. We hebben de courgettes in alle vormen langs zien komen. Gebakken, gegrild, ingelegd in her zuur of in de olijfolie. In de soep en in de taart. Eerlijk gezegd gooiden se er ons bijna mee dood. De courgette is inderdaad een geschenk uit de hemel. Er is altijd wel iets mee te maken. Leuk stukje weer Anne. Lieve groeten uit Gazzo ditmaal.

    Reply
  4. Joshua

    U kunt het ook in De Soupe laten lopen!
    U kunt van al die groentes een gezicht
    laten knopen

    U lepelt dan
    En morsselt van Boven
    De Mosselen mosselen U
    Masseren U tong
    Ach Mevrouw: “U brengt ons
    allen van de Tong en de Kook!”

    Reply
  5. Joke

    Heel natuurlijk geschreven (behalve al die elektrische apparaten dan 😉 )
    Ik zou er nog één ingrediënt aan toevoegen, namelijk: knoflook, mmmmmmm
    Groetjes vanuit de andere kant van Montferland

    Reply
  6. Corry Nieman

    Puree

    Ik zit in de puree
    wentel me er in rond
    prak en stamp
    aardappel, knolselderij
    een klontje boter, een
    scheutje melk, zout en peper

    het heeft niet mogen baten
    het geboefte en hackers blaten
    opnieuw vriendjes worden
    zit er even niet in

    ik zit nog volop
    in de puree!

    leg onderin een schaal
    broccoli en bloemkool
    de puree erover
    geraspte kaas
    even in de oven

    en … nu smullen maar
    ik wentel me rond in de puree

    Corry

    Reply
    1. Anne Post author

      dat is nog eens een origineel recept, Corry! en het lijkt me nog te doen ook, al vind ik het een heel gedoe zo’n knolselderij schoon te krijgen… maar het is een onvergetelijke puree, ook die hackers zal ik niet gauw vergeten 🙂 dankjewel!

      Reply
      1. corry nieman

        Ik was weer een aantal dagen weg Anne, facebook weigerde mij te toegang. Oorzaak zo’n wormaanval, die is vandaag de nek omgedraaid, deze digibeet heeft ook overal hulp bij nodig, dus ik hoop voorlopig dat de facebookstorm is geluwd en ik weer ongestoord m’n dingen kan gaan doen.

        Reply
  7. Wicky Steevensz

    Een insprirerend verhaal, Anne! Vooral omdat ik mijzelf er zo herken, maar die courgettesoep ga ik ook een keer maken. Moet ik alleen nog een staafmixer aanschaffen. Hoe dan ook, ik heb weer van dit heerlijke verhaal genoten! Liefs

    Reply
    1. Anne Post author

      zo’n staafmixer is ideaal voor de luie kokkin, Wicky! elke soep die er niet uitziet, komt prachtig op kleur en dikte en smaak, want alles mengt zich en zet gedachten op gang over staafmixers in de politieke arena 🙂 overigens moet het met een stamper ook wel lukken en een paar brokjes zijn juist leuk erin; eet smakelijk!

      Reply
  8. bert

    een lekkere (en makkelijke) tip voor extra smaak: wat kervel er bij net op het einde en mee mixen …
    mijn favo groente om te kweken (het groeit vanzelf), samen met pompoenen
    leuk stukje !
    xx
    bert

    Reply
    1. Anne Post author

      dank voor je (makkelijke!!!) tip Bert, ga ik bij de volgende soep meteen doen! en wie weet, ga ik volgend jaar ook beide groenten kweken – vers uit eigen tuin, en dan kan ik zelf weggeven! X

      Reply
  9. corry nieman

    Ik was weer een aantal dagen weg Anne, facebook weigerde mij te toegang. Oorzaak zo’n wormaanval, die is vandaag de nek omgedraaid, deze digibeet heeft ook overal hulp bij nodig, dus ik hoop voorlopig dat de facebookstorm is geluwd en ik weer ongestoord m’n dingen kan gaan doen.

    Reply
  10. Joshua

    Vooral De S N E L – C O K E – P A N daar Haal ik mijn Neus niet voor op !!Verder houd ik van S L A ! Vooral door ‘m over te slaan ! En de Ja-en Nee-pan gaan voor mij door het Vuur ! En voor al de Uien uiers en Luiers hebben een spruitjes lucht , waar ik voor op de Vlucht sla! Vandaar dat ik de Keuken altijd over sla!! Goeden-middag ! U sprak met een Ui’s kuiken!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *