Auteur & kunstenaar

Mozaïek

Lees alles over mozaïek

Elke week krijg ik vragen over mozaïek: maken, lijmen, voegen, schoonmaken, repareren. Ik beantwoord de vragen persoonlijk, want ieder heeft een eigen situatie.
Hier vind je mijn blogs over lijmen voegen, materiaal en mozaïek daar kun je wellicht antwoorden vinden. Bijvoorbeeld over ‘Het geheim van de lijm‘. Je kunt vragen onder een blog stellen, je mag me ook mailen.

Mozaïek
van restmateriaal heb ik dit mozaïek op de buitenmuur van mijn werkschuur gemaakt

Ik speel graag met vorm en kleur en mozaïek is dit in overtreffende trap. Aanvankelijk deed ik dat met stof, papier, lijm: haken, breien, borduren, vilten en quilten, spinnen en weven. Toen ik daar genoeg van had, ging ik aan de gang met kleurpotloden, verf en inkt. Al doende ging ik steeds meer materiaal gebruiken in mijn werk, en werd het mixed media, waarin ik papier, touw, plastic, karton, foto’s en natuurlijk verf gebruikte. Intussen raapte ik overal altijd alles op wat ik mooi vond, botjes, geweien, stronken, bladeren, scherven, stukjes glas, schelpen, steentjes. Die stalde ik uit, wat op zich al een plezier was om naar te kijken.

Kees kwam in mijn leven en hij wilde een vloertje in de berging betegelen met restanten tegels van zijn vader die aannemer was. Als een kind zo blij was ik uren zoet de tegels in een leuk patroon te leggen, zoals ik dat als kind met blokken deed. Kees kreeg het fantastisch op de vloer, onze berging leek wel een schilderij. Dat was mijn kennismaking met tegels, een tegelsnijder, lijm en voegmiddel. Het duurde nog een tijd voor het kwartje viel. Dat gebeurde toen na het overlijden van zijn moeder een vuilniszak met haar oude rozenservies op straat belandde. Iedereen had al een servies. Ik ook. Ik knipte de kopjes aan diggelen en maakte er een herinneringsschaal van.

rozenbord

Wie eenmaal begint met mozaïek ontdekt steeds nieuwe mogelijkheden. Het heerlijke is dat het lelijkste ding nog leuk wordt als je hem beplakt met scherven. Bijkomend plezier is het gebroken servies van jezelf en je vrienden. Al gauw zie je overal materiaal in: kopjes, borden, tegels, glas, edelsteen en schelpen en ga je op strooptocht.  Op mijn fietstochten kom ik graag uit bij een Kringloopwinkel om thuis te komen met serviesgoed en prullaria die ik aan diggelen sla en knip en soms heel laat en dan in mijn mozaïeken en assemblages verwerk.

Je kunt mijn mozaïekwerk bekijken op mijn nieuwe galerij:
https://annevellinga.nl/mozaiek/galerij-mozaiek/