Auteur & kunstenaar

Het geheim van lijm

het geheim van lijm
mijn plank met lijm die ongeschikt is voor mozaïek

Uitgerekend op dierendag kom ik achter het geheim van lijm. Ik blijf dan namelijk plakken aan de Bisonman. Het overkomt me in Terborg in de Gamma, waar ik bekaf aankom na een fietstocht waar geen eind aan komt. Uitgeput sleep ik me naar het rek achter het ijzer, waar zich volgens de kassadame de montagekit moet bevinden die ik uren geleden dacht nodig te hebben voor een typisch dierendagklusje: het veilig maken van het eekhoornhuisje.

eekhoorn en eekhoornhuisje
eekhoorn en eekhoornhuisje

Buiten het gegeven dat ik te ver gefietst heb om in staat te zijn te kiezen, zit er ook nog een man voor de betreffende kast op de grond, en wel op zo’n manier dat hij vergroeid is met de kast.

‘Is dit de kast van de montagekit?’ Probeer ik op goed geluk.
Hij springt overeind met een kwiekheid die een achtergrond van sportschool, joggen en karate doet vermoeden.
‘Wat voor kit hebt u nodig?’
Volgens zijn merkspijkerbroek en blauwe overhemd is hij niet van de Gamma, maar aan het enthousiasme waarmee zijn vraag eruit spuit, moet hij bijna knappen van de kennis van kit.
‘Ik wil een paar scheuren dichten in het eekhoornhuisje, anders zul je altijd zien dat de voorkant eruit klapt als er jonge eekhoorntjes inzitten.’

eekhoornhuis
eekhoornhuis

‘Dan hebt u geluk, ik ben van de Bison.’
‘En dat op dierendag.’
In zijn concentratie op het project dat niet eerder door een Bison is uitgevoerd, maar waar Bison de enig juiste oplossing voor heeft, ziet hij toeval noch humor, het is hem ernst: Hoe breed is de scheur en waar zit hij precies en hoe is de boomstam gezaagd en waar komt hij te hangen.
Dat zijn nog eens vragen.

‘Uh… ik hang hem bij mijn schrijfhuisje, dan kan ik de jongen straks zien en dan mag de voorkant er natuurlijk niet uitvallen.’
‘Het komt dus buiten te hangen, in weer en wind en regen, zomers in de hitte en ‘s winters in de vorst.’
‘Logisch, ik ga dat huis niet binnen hangen dan komt er geen eekhoorn in.’
‘Dan heb je de flexibele buitenkit nodig.’
In een oogopslag zie ik dat dat de duurste kit is.
‘Ik neem die van de Gamma, die is goedkoper en ik ga hem toch afwerken met verf en mozaïek.’

De Bisonman staat als een rots in de mesa, blik op zijn Bisons die keurig in het gelid staan. Hij pakt een doorzichtige uit de kudde en houdt hem voor mijn neus. Een transparant goedje.
‘Dit is het beste voor uw doeleinden, Polymax crystall express, het dicht brede scheuren, monteert losse onderdelen, is flexibel, weerbestendig, zuinig en makkelijk in gebruik en kan geverfd worden en bovendien kunt u hiermee mozaïeken, ook glas, want het is transparant. Kent u Amerongen?’

De Bisonman denkt langs mannenlijn en kijkt niet op een paar kilometer.
‘Daar was een kunstproject voor scholen. Ze hebben een auto doorgezaagd en van binnen en buiten gemozaïekt, over metaal, leer, glas en rubber, alles gelijmd met Polymax en tentoongesteld op een rotonde in Amerongen in weer en wind. Prachtig.’

kunstproject Amerongen
kunstproject Amerongen

Ik ben verkocht en dan bega ik de fout waar mijn man zich allang niet meer over verbaast.

‘Het is te veel voor het eekhoornhuis, maar dan gebruik ik de rest wel voor alles wat kapot is.’
‘Polymax is wat dik en uiterst geschikt voor wat u nu nodig hebt, maar deze Bison,’ hij pakt vliegensvlug een klein tubetje, ‘de Max Repair Extreme is soepel en dun en lijmt snel, onzichtbaar en oersterk het fijne werk, oortjes van kopjes, hoekjes van tafels en wc-bril…’
Het is of hij mijn huis ziet.
‘Dan neem ik die ook, want ik heb net een uniek glas van mijn man gebroken dat hij heeft gekregen voor zijn bewezen diensten voor het Waterschap en die maak ik stuk.’

‘Dan moet u deze Bison hebben.’
Een lief klein spuitertje, ‘Glaslijm’ staat erop, snel en onzichtbaar.
‘Die andere lijm hecht meteen, dus je hoeft niet eindeloos twee onderdelen tegen elkaar te drukken en je hebt er geen lijmklem bij nodig, maar bij zo’n exclusief glas is dat riskant. Het bijzondere van deze lijm is dat je de stukjes kunt schuiven, de lijm wordt pas keihard bij UV-stralen, buiten.’
‘Dan neem ik die ook.’

Je denkt nu misschien dat ik alles maar koop wat ze me aansmeren, dat is niet zo. Het geheim van lijm is moeilijk te doorgronden, alle apps en video’s ten spijt; ik ben er al meer dan twintig jaar mee bezig door onze bouwklussen en mijn hobby’s.

het geheim van lijm
levensboom – mixed media
Anne Vellinga

‘Heb je ook een Bison die niet bobbelt op papier? Ik maak ook collages, maar die bobbelen.’
‘Dat komt omdat er water in je lijm zit. Voor collages moet je deze Bison hebben.’
Hij pakt lijmspray van de plank.
‘Als je alleen de plaatjes inspuit, kunnen ze weer los, als je ook het papier inspuit, zit het muurvast. Ook voor sjabloneren is het ideaal: je plakt het sjabloon vast, spuit je verf erover en haalt het sjabloon weer los. Op de kinderkamer spuit je de posters maar niet de deur en je haalt ze zo weer los.’
‘Dan wil ik die ook.’
‘Doe dat maar als je je andere projecten klaar hebt.’
We zijn nu zover dat hij Manuel Bouwman is, zo’n naam verzin je niet.

het geheim van lijm
John Roetman

‘Dan heb ik nog een laatste vraag voor een vriend van me die kunstwerken maakt van kunstglas. Heb je daar ook iets voor?’
‘Jazeker!’
Het zal ook een keer niet.
‘Daar heb ik een ondergewaardeerde Bison voor, secondelijm plus activator. Hij is transparant, weerbestendig, snel droog dankzij de activator, oersterk en hij lijmt alle moeilijke verbindingen, zelfs haakse hoeken.’

Er staat nog een hele kudde Bisons, die laten we met rust.

http://utrechtseheuvelrug.punt.nl/content/2011/06/kunst-op-de-rotonde

http://www.bisoninternational.com/nl-nl/

Over voegen kun je hier een informatief stuk lezen: https://annevellinga.nl/2021/04/13/voegen-is-zwoegen/

Deel dit bericht:

Eva Terra Incognita

Eva Terra Incognita
Te bestellen bij de boekhandel

Sophie - Genius Loci

Sophie - Genius Loci
Te bestellen bij de boekhandel

61 reacties

 1. Hallo Anne, ik veel geleerd uit je verhaal en ik hoop dat je eekhoornhuis er weer jaren tegen kan. Weer of geen weer.

  Greetz Theo

  1. Dag Theo, ik heb je hier nog niet eerder gezien, leuk dat je dit verhaal gevonden hebt en er ook nog iets van geleerd hebt! Dankjewel voor je aardige reactie, ik heb dezelfde hoop en binnenkort hoop ik een stukje te plaatsen met het gerepareerde huisje op de nieuwe plek.
   Groet, Anne

 2. Ik heb smakelijk gegrinnikt over dit maffe Bison-verhaal. Heerlijk. Omdat het mij nooit duidelijk is geworden waar je naar toe vertrokken was, had ik je ergens in Drenthe neergezet en nu blijkt het de Achterhoek te zijn.
  De jeugdherberg (is hij er nog?) in Terborg roept weer heerlijke herinneringen op aan vroeger.

  1. Jeugdherberg Corry? Had ik dat geweten, had ik daar even kunnen bijkomen!
   En geinig dat je mij in Drenthe had ‘neergezet’!
   Ik had mezelf ook eerder daar gezien dan hier, maar door toeval ben ik hier ‘op mijn plek’ gevallen en het raadsel wordt gaandeweg ontsluierd zo te merken 😉
   Warme groet!

   1. Ha Anne,
    Lees net dat je er weer op uit trekt, de bergen in. Veel plezier daar en lekker werken aan Iris.
    Tja, die jeugdherberg geen idee meer waar hij stond, het was in 1966 ! aan een laan net buiten het dorp,
    Natuurlijk vaker in die contreien geweest, maar heb er nooit naar gezocht – behoudens van o, hier ergens had het kunnen zijn.
    Verrassing nu ben je onderdeel van de Gelderse streken.
    Lieve groet,
    Corry

    1. Hoi Corry, ik vind nu net je bericht van weken terug, leuk! Mocht ik de herberg toevallig ‘tegen het lijf’ lopen, zal ik een fotootje maken voor jou.
     Lieve groet!

 3. Ha Anne, ik heb met smaak jouw bisonmenu verorberd. Wat een rasverkoper dat meneertje en zo herkenbaar jij.
  Ik zou hem ook op zijn blauwe ogen geloven. Zo moe van het fietsen en dan zo ‘n deskundige treffen.
  Zo lief dat je ook nog aan een glasvriend denkt. Wat dacht jij nu heb ik ‘ n echte bison bij de kladde ?
  Grinnekend zie ik het voor me…..
  Xxxxxx

  1. Dat dacht ik zeker, Dimph; eindelijk iemand die er echt iets van weet en zelfs meer dan dat. Het is niet te tellen hoe vaak ik met het verkeerde product bleek te werken na goedbedoeld advies van een verkoper die teveel producten onder zijn hoede had.
   Maanden werk aan buiten mozaïeken uiteindelijk toch gebarsten en stukken die eraf vielen. Die ging ik dan herstellen, bijvoorbeeld de kikkerschaal, wederom kapotgevroren. Hetzelfde bij mijn grote vogeldrinkbak. Die ga ik nu herstellen met de Polymax, en wee Manuel als het van de winter weer raak is 😉

 4. Wat is een huis zonder Bison. Sterker nog wat is een leven zonder Bison. Deze man, met zijn prachtige naam, die alles lijmt dat van God los is. We moeten hem op alle fronten inzetten. En er dan ook nog fris en fruitig uit zien. Leuke ontmoeting en kundig verteld. ?

  1. eenmaal aan de Bison, blijf je natuurlijk wel plakken, Bea ~ zeker als aandeelhouder!
   leuk dat je gelezen en gereageerd hebt, dankjewel X

 5. Mevrouw De Bison en de Bi in de Zon is ook nooit weg! Want beide zijn een Beschermd diersoort! Dus blijf er verder niet aan plakken! En verder heeft U gelukkig niet De Z I E K T E van L I M E ! So let the Sun shine in! En in deze tijd begint zeker ook in uw nieuwe plek de Eekhoorntjesbrood uit de Herfstmossen in de bossen te groeien! Groet van een B I – noceros !!

  1. hahaha – leukerd! ik sta/zit er telkens weer van te kijken wat jij in de taal hoort – dan zie ik het ook ineens – en die ziekte van Lyme is precies de goede naam zie ik nu ook, want als je die eenmaal hebt, krijgt geen bizon je eraf… groet van anne

 6. Hahaha
  Nooit gedacht dat jij zo makkelijk om te krijgen bent. Ik moet toch maar eens langs komen (denk ik *knipoogt*).
  Lieve genegen groet en heel rustige woensdagnamiddag,

 7. Wat een leuk verhaal en groot geluk dat meneer Bison je heeft kunnen helpen. Ik heb ook al allerlei lijmen gekocht en niet goed bevonden. Als ik nu iets van Bison wil kom ik eerst bij jou te rade, Anne ?

  1. Dus ik ben niet de enige, Ellie! Laat maar weten wat je wilt lijmen hoor! Want weet je wat me nu net overkomt? De hoeder van de Bisons heeft zelf gereageerd, want ze hebben dit verhaal gelezen en ze vinden het zo duidelijk en/of leuk dat ze me allerlei Bisons die ik nog niet ken gaan toesturen! Hopelijk met duidelijke gebruiksaanwijzing, of, nog leuker, dat Manuel Bouwman ze zelf komt brengen en het even voordoet! Kan hij gelijk alles zien 🙂

   1. Ik wil keien op elkaar lijmen, je weet wel Anne, stapelen zoals met glas, dat glas is ook nog zo’n dingetje…maar heerlijk voor je dat je blogbericht dit als leuk gevolg heeft ☺️

    1. Goedemorgen Ellie!
     Ik heb gisteren de Polymax voor het eerst gebruikt: het eekhoornhuisje zit nu heel mooi in elkaar, lijkt de perfecte oplossing – was in 2 minuten gedaan! Vervolgens heb ik binnen een kwartier oud mozaïekwerk hersteld en in een uur een nieuw mozaïek opgezet. Dat spul werkt veel vlugger dan de elastische tegellijm waarmee ik werkte en veel beter dan vloeibaar hout en lakplamuur; het mooie is dat je zeker nog een kwartier je werk kunt schuiven en je hoeft ook niet steentje voor steentje in te boteren, omdat het langer verwerkbaar blijft dan tegellijm. Ik denk dat het ook heel goed gaat om stenen op elkaar te bevestigen, ben benieuwd naar je werk! Als je het zeker wilt weten, heb ik nu een e-mailadres van Bison persoonlijk. Veel succes!

     1. Dag Anne, als ik het goed begrijp is de Polymax geschikt. Krijg nu nog meer zin mooie stenen te stapelen. Het e-mailadres wil ik graag hebben. Kan dan bij Bison toetsen of ik er keien mee aan elkaar kan lijmen. Foto te zijner tijd ?

     2. Leuk verhaal Anne!

      Ik ben een brievenbus van hout aan het maken en heb daarvoor voor het eerst planken aan elkaar gelijmd. Met…. polymax?! Gezien de gebruiksaanwijzing vroeg ik mij al af of ik er ook mee kan mozaïeken. Dat wil ik voor het eerst gaan doen. Leek me leuk om de bovenkant van de brievenbus daarmee te versieren. Dus dank voor je verhaal en je extra uitleg.

      Groetjes, Wonieka

    2. Beste Ellie, glas maar ook keien kunnen prima aan elkaar gelijmd worden met behulp van 2 componenten epoxylijm. Een veel gebruikte variant is de Kombi Snel. Deze transparante epoxijlijm kan je na het mengen van de componenten 5 minuten verwerken en daarna begint het al snel uit te harden. Je kan ook kiezen voor een transparante Montagekit, zoals Poly Max Crystal. Deze kan je vanuit tube of kitkoker in dotjes op iedere kei apart aanbrengen en de volgende erop drukken. Het vult wat beter op maar duurt ook wat langer voordat het uitgehard en dus sterk is. Mocht je nog meer willen vragen, dan kan dat ook altijd via info@bison.nl . Vriendelijke groeten, Mariska, Bison Informatie Centrum

     1. Ah, ik las nadat ik een reactie op het eerste bericht had geplaatst dat het wellicht om een soort ‘muurtje’ van keien gaat. Dan zou inderdaad, zoals Anne al schetst, de Poly Max met een plamuurmes of spatel kunnen worden uitgesmeerd en de keien erin worden gedrukt. Zolang deze kit maar aan de lucht wordt blootgesteld zal het altijd wel uitharden. In dikkere lagen wel iets trager dan normaal. Mocht je heel specifieke vragen hebben, dan kan je eventueel ook een tekening of foto van hoe iets moet worden meesturen bij de mail. Wij hebben de ervaring dat kunstenaars en studenten altijd de meest uiteenlopende vragen hebben en de lijm vaak op een manier gebruiken die wij niet meteen voor ogen hebben 😉 Maar het is altijd leuk om mee te denken in de toepassingen en wij leren daar ook veel van! Met vriendelijke groet, Mariska, Bison Informatie Centrum

     2. Dag Mariska, heel hartelijk dank voor je bericht! Het is de bedoeling een kunstwerkje van keien te maken en kan nu voorbereid naar de ‘doe-het-zelf’ voor geschikte lijm van Bison. De Kombi Snel heb ik al, maar heb ook oren naar de montagekit Poly Max Crystal! Overigens, hoe het kunstwerkje wordt, is mij ook een raadsel, al doende ontstaat er iets. Te zijner tijd een foto, beloofd!

 8. En je hebt ook nog L I M E – S T O N E in E N G L A N D! De Woorden komen vanzelf! De Fantasy takes controll of me! Een vriend -kennis zegt: “Dat ik een Gouden Lijntje naar boven heb! En die wil ik voor geen G O U D missen! The Golden Opportunity! En de Holy Trinity! Bye, ben weg….. van U! Oh, wat zeg ik nou weer..

  1. dat is een verrassend slotakkoord Joshua, om aan vast te houden – en idd, Limestone – en zoals je elders schreef Lyme en en en – je bent een bron van inspiratie X

 9. heerlijk zo’n vakidioot, makkelijk maar de humor is vaak ver te zoeken bij zulke serieuze mensen. Maar ook die zijn nodig. Op welke volgende vertegenwoordiger waarvan mik je nu? Het is heerlijk om te zien hoe makkelijk je kontakt legt en hoe mooi je ervaringen je pen uitrollen. Aha het worden dus pennen, hi hi, om je geesteskinderen even snel neer te knallen op papier voordat je de finesses vergeet. Lieve groet

  1. je brengt mijn gedachten over mezelf op gang Joke, een gave! weet je, ik zoek ze er niet op uit – ik ben meer zo’n type dat van uitputting ergens neerploft en daar gebeurt het dan, wellicht omdat ik dan eindelijk in de traagheid zit die nodig is voor ont-moeten…

 10. Niet te geloven, ik hoef nooit meer met vragen naar het industrieterrein voor mijn Gamma of Karwei.
  Ik sla er jou wel op na en dan loop ik regelrecht daar naar het schap.
  Als ik straks voor krijtverf aan de bak ga, kijk ik eerst nog even bij jou .
  Anne, wat weer een heerlijk verhaal; het wordt daar een paleisje, inclusief de eekhoorntjes villa.

  1. goed idee Athy, om even tips uit te wisselen bij allerlei voorkomende klusjes, want meestal gaat het in een winkel net even te vlug; de verkopers hebben vaak te veel aan hun hoofd en kunnen ook niet al hun producten kennen uit eigen ervaring – zo zei de Gammaman tegen me dat ik de krijtverf met de roller ‘moest’ opbrengen, maar mijn eigen ervaring heeft me geleerd dat het veel mooier is als je dat met een platte kwast doet en de verf zigzaggend opbrengt, dat gaat ook onverwacht snel en is leuk om te doen en je kunt dan ook altijd ‘onzichtbaar’ bijwerken als je kat de verf er afkrabt of als er een glas wijn tegen de muur valt -, het ziet er met de kwast en zig-zag veel levendiger uit dan strak glad. veel succes straks met de krijtverf!

 11. Lieve Anne,

  Ik reageer wat laat op jouw prachtige epistel omdat ik bezig was met een lijmprobleem. Ooit als jongen van twaalf hebben mijn broertje en ik geheel op eigen initiatief een moeilijke lijmklus uitgevoerd met twee componenten lijm van Bisonkit. Nog met aparte tubetjes in plaats van de duo spuit van tegenwoordig. Vannacht probeerde ik daarmee gietijzer te lijmen en was daar te lang mee bezig. En dan lees ik jouw prachtige verhaal en de leuke geste van Bisonkit. Je hebt het allemaal goed onthouden en fantastisch uitgelegd. Dankjewel Kees

  1. Ha Kees! Twee componentenlijm, dat gebruikte mijn vader ook! en ik dacht ‘mijn’ Kees ook! ik wist niet dat dat nu in enen bestaat… wat bijzonder dat jij en je broertje dat voor elkaar kregen – ik ben nu wel benieuwd WAT!
   En wat toevallig dat je nu juist met weer zo’n lastig lijmklusje bezig was! Bisonkit stuurt mij allerlei bijzondere lijmen toe – waar weer andere dingen mee gelijmd kunnen worden – misschien ook wel gietijzer, anders kunnen we het eens vragen aan Manuel Bouwman, want ik ben er nu wel van doordrongen dat alles andere hechting vraagt – het is zoiets als met een huwelijk – die ene is toch de ware 🙂 – en dankjewel voor je compliment, wetend dat jij op technisch vlak 1000 x meer weet dan ik. Groetjes, Anne

  2. Beste Kees, Is het nog gelukt om het gietijzer te lijmen? Gietijzer onderling is vaak lastig. Maar meestal lukt het nog wel met de grijze dubbelspuit, Kombi Metaal. Even met een (staal)borstel goed de oppervlakken ontdoen van vuil en/of loszittende delen en dan de lijm aanbrengen. Als het mogelijk is om de gelijmde delen warm te houden tijdens het uitharden, bevordert dit de hechting en eindsterkte. Mocht je het bijvoorbeeld op een kachel of bij de verwarming kunnen leggen, dan zou dat ideaal zijn. Maar dat lukt natuurlijk niet met ieder voorwerp. Met vriendelijke groet, Mariska, Bison Informatie Centrum

   1. Dankjewel Mariska. Ik ga straks even kijken of het gietijzeren onderdeel al gerepareerd is. Zo niet dan volg ik jouw suggestie en hoor je het nog wel via deze site.
    Dankjewel voor het meedenken.

 12. hoe jij het beleefd en mij laat voelen alsof ik erbij stond…geweldig neergezet …en op tijden komt er een brede glimlach bij me op….;)

 13. @Anne: Hoi Anne, je vroeg wat ik destijds met die lijm deed.
  Mijn broertje en ik hadden een “eitje”.
  Dat was een bromfietsmotortje, net als een Solex, die met een rol het voorwiel van een fiets aandreef.
  Dit Eitje was van Berini, een Nederlands bromfietsmerk.
  Wij hadden dat op een Autoped gemonteerd en maakten daarmee de buurt onveilig.
  In een boek hadden we gelezen dat de ruimte waar de krukas in draaide zo klein mogelijk moest zijn.
  Misschien ken je een “ja-knikker” dei ruwe olie opkomt.
  Het draaiende gedeelte is ook een krukas, dit om duidelijk te maken wat je aan de buitenkant van het motortje niet kan zien omdat het aan de binnenkant zit.
  Deze krukas hebben we met nijlon rond gemaakt, door stukken precies op maat te vijlen en op de krukas vast te lijmen.
  Best een prestatie voor jongens van 11 en 12 zonder een bankschroef en goed gereedschap.
  Ik hoop dat jouw vraag hiermee beantwoord is.

  Liefs,

  Kees

  1. Kees, ik zie het helemaal voor me! En ook dat is knap van je, want ik heb veel beelden nodig voor ik het zie. Ik begin me die brommende AUTOpet te herinneren! Leuk om daar ‘postuum’ de ins and outs van te horen. Dankjewel voor je inspanning het mij uit te leggen.

 14. @ Wonieka: dankjewel voor je enthousiaste reactie! En jazeker, je kunt heel goed mozaïeken met polymax; het mooie is dat het niet meteen droogt. Je kunt bijvoorbeeld op jouw brievenbus een vlakje van ca 10 cm bij 10 cm insmeren met de polymax en vervolgens je mozaiekstukjes erop plaatsen en omdat de polymax niet meteen droogt, kun je nog een tijdje schuiven tot ze naar je zin geplaatst zijn, want vaak blijkt een afstand tussen twee scherven toch te breed of te smal en dat werk je dan nog makkelijk bij, itt de tegellijm die ik voorheen gebruikte. Het blijft ook goed zitten in weer en wind, zon en bij vorst. Als je je werkstuk af hebt, zou ik het graag zien! Kun je een foto sturen naar het mailadres onder contact, wie weet kunnen we hem plaatsen bij dit blog. Veel succes en hartelijke groet!

  1. Ik heb je een mail terug gestuurd. Voor de zekerheid ook maar even hier

   Hallo Anne,

   Hartelijk dank voor je reactie en tips!

   We vorderen al aardig met het in elkaar zetten van de brievenbus (eigen ontwerp van mij). Woensdag ga ik bij een winkel in Arnhem of ze daar geschikt materiaal voor mij hebben. Dan kan ik hopelijk van start. Heb er veel zin in!

   Ik zal je zeker een foto sturen.

   Hartelijke groeten, Woniek

   1. Wat leuk Wonieka! Ik ben heel benieuwd en kijk er naar uit.
    Nog 1 tip: als je mozaiekmateriaal niet vorstbestendig is, kun je veel onheil voorkomen door transparante buitenlak over zowel de voegen als de tegeltjes te lakken. Kies altijd flexibel voegmiddel, merk maakt niet veel uit. Groetjes!

 15. Hoi Anne
  Ik had een vraag kun je eigenlijk alle hout bv hout van oude kastjes gebruiken om te mozaïeken ,en dan metname om buiten te hangen moet je daar iets aan toe voegen ?
  Ik heb namelijk van een oude kast veel planken over ,kun je daar op mozaïeken.
  Met vr groet Natasja

  1. Wat een heerlijk enthousiasme! Alles kan met een beetje beleid. Hout werkt: het krimpt en zet uit, kan krom trekken, vocht opnemen, dus is het wijs enige voorzorgsmaatregelen te nemen. Zorg dat je hout droog is. Sommige mensen lakken het hout aan alle kanten voor ze ermee naar buiten gaan, ik heb dat zelf nog nooit gedaan, want de lijm hecht echt goed op onbewerkt droog hout. Gebruik wel flexibele lijm (polymax in mijn geval) en flexibele, watervaste voeg. Dan kan je mozaïek meebewegen met de werking van het hout, anders gaan de voegen scheuren. Als je de plank aan een muur hangt onder een dakoverstek zal er weinig gebeuren, maar is het toch goed om de zijkanten, vooral de bovenkant van de plank te lakken of te mozaïeken, zodat het hout geen regenwater opneemt van boven. Ik heb zelf al jaren een gemozaiekt houten tafelblad tegen een muur hangen, onder een dakoverstek; ik heb de randen gemozaiekt en gevoegd en geen lak gebruikt, het houdt zich prima. Als je plank tegen een schutting komt, zonder dakje erboven, kun je als extra bescherming je werkstuk, met name de voeg, insprayen met een seal voor buitenmuren of lakken met spuitbus of kwast, ik gebruik in penibele situaties wel eens epoxy – maar dat hoeft dus niet als er een overstek is.
   Ik ben benieuwd naar je werk! Veel plezier en succes!

 16. Hoi Anne,

  In mijn zoektocht naar hoe te beginnen met het maken van (stoep) mozaiek tegels kwam ik uiteindelijk op deze site terecht. Ik probeer namelijk te achterhalen welke lijm ik daarvoor het beste kan gebruiken.

  Enerzijds natuurlijk omdat het buiten (dus regen, vorst) komt te liggen maar anderzijds ook omdat er overheen gelopen gaat worden.

  Ik zag jouw enthousiasme over polymax, zou dat voor het mozaieken van mijn stoeptegels ook geschikt kunnen zijn?

  Met vriendelijke groet,
  Sandra

  1. Ha Sandra. Leuk dat je me gevonden hebt. Dat gaat prima met polymax, de witte is nog wat sterker dan de transparante die ik meestal gebruik. Het handige van de transparante vind ik dat de lijm van de mozaiekstukjes afgaat als je het voegsel wegveegt ~ dat is met de witte lijm niet, maar die zie je beter zitten, dus moet je meteen wegvegen van de bovenkant van je scherven. Ik gebruik een kitpistool met grote tube. Als je kleine stukjes wilt plakken, spuit ik wat op een ijsstokje en smeer het daarmee op het scherfje. Als je grotere delen met grotere stukken beplakt, kun je de polymac ook op de tegel spuiten en de stukken erin leggen. Je kunt wel een kwartier blijven schuiven als het niet naar je zin is. Niet te diep duwen, dan komt de lijm in de voegen en dat moet niet.
   Stoeptegels zijn meestal van beton. Het is raadzaam te werken op stoeptegels die aan alle kanten droog zijn en ze aan alle kanten te impregneren! Veel mensen slaan dit over en dan krijgt je mooie mozaïek in de loop van de tijd vorstschade! Lijm en voegsel gaan scheuren en laten los. Beton neemt namelijk water op, dat zie je ook aan je stoep, regen dringt erin. Impregneren gaat heel snel, gewoon met kwast of roller. Er zijn heel veel middelen en voor ons mozaïekwerk kun je gerust een wat goedkopere nemen. Je doet er heel lang mee, zo zuinig is het in gebruik. De bouwmarkt en specialist hebben het op voorraad, maar je kunt het online bestellen nu die dicht zijn.
   Heel leuk dat je gaat mozaïeken. Voor buiten gebruik je glas, vloertegels, porselein, schelpen, half-edelsteentjes e.d. GEEN aardewerk, dit barst en/of het glazuur laat los. Het zou jammer zijn als dat gebeurt, zoals bij mijn eerste buiten mozaieken gebeurd is. Heel veel plezier met je werkstuk!
   Als je nog vragen hebt, mag je me ook mailen.
   Vriendelijke groet van Anne

 17. Hallo Anne, wat een inspiratie krijg ik van al deze berichtjes. Ik wil de deur met raam tussen garage en keuken met restjes glas (gekregen via de glas in loodwinkel) gezelliger maken.
  Door goeroe Manuel ben ik weer een stap verder om het proces in werking te zetten.
  Eerst alle glasstukjes op kleur sorteren en dan proberen. Altijd leuker dan t saaie doorkijkraam.
  JIJ SUCCES MET JE LEUKE PROJECTEN.

  1. Ha Sylyvon, ik zie je bericht nu pas, zo druk met mijn eigen project van dit moment: een rozenstoel.
   Erg leuk dat je ook een raam gaat beplakken met stukjes glas! Ben je al begonnen? En je weet het: een transparante lijm, ik gebruikte voor mijn raampjes en een glastotem de crystal clear van Bison: geen schrammetje vorstschade.
   Stuur je een foto als het klaar is? Ben benieuwd. Veel plezier en succes!

 18. Hallo Anne, ik was al zo vrolijk geworden van je uitgebreide antwoord op mijn mail (hoe zou de wereld eruit zien al iedereen elkaar op deze wijze zou bejegenen). Bijzonder is dat ik deze mail stuurde zonder eigenlijk iets te bekijken van je site, Dat heb ik nu inmiddels ruimschoots goedgemaakt. Wat is deze inspirerend en informatief. Ik heb inmiddels ontzettend zin om zelf iets met mozaiek te gaan doen. Hartelijke groet, Edith

  1. Ha Edith, wat leuk om te weten! Toevallig heb ik je net nog een mailtje gestuurd omdat me de rand te binnen schoot en misschien je eerste mogelijke mozaiekproject(je) 🙂 Veel plezier ermee! Hartelijke groet van Anne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *