Op een dag als vandaag, zonnetje aan de hemel of er niets is gebeurd, de wereld draait door, of er nu doden te betreuren zijn of niet, maak ik Hemelse Modder, naar eeuwenoud, beproefd recept.
Ik kreeg het van Jaant Loos met wie ik in het bos woonde in het mooiste gebouw van Nederland, Villandry. Zij woonde in de ene hoek, ik in de andere en daartussen hadden we een school vol met de liefste kinderen die ooit zijn geboren en de hulpvaardigste ouders die ooit zullen bestaan, ouders met lang haar en lange rokken.
Ik vertelde sprookjes en fabels en verder speelden we de hele dag in het bos. ‘s Avonds kookten Jaant en ik, d.w.z. ik leerde koken van haar, zoals ik van haar leerde wassen en poetsen en vuilniszakken wegzetten.
In mijn kindertijd bestond geen god, geen engel, geen kabouter en geen fee. Jaant bracht daar verandering in. Zij geloofde in alles wat je niet kunt zien, maar wel kunt ervaren. Zij leerde me hoe ik Hemelse Modder kon maken. En dat doe ik nog steeds als ik van alles ervaar wat niemand ziet.
Jaant glimlacht vanaf haar wolk, likt haar vleugels af en schudt haar engelachtig hoofd als ze haar eigen handschrift terugziet in het wereldwijdeweb. En ze is net zo eigengereid als toen, als je op haar recept klikt, gebeurt er iets onverwachts.
tekst Maja Colijn
Melodie Drs. P.
neem dan een hap chocolade met pruimen
valt het niet licht laat de boter maar schuimen
neem maar een hap chocolade met pruimen
gelukshormonen op je bord en je konen
neem maar een hap chocolade met pruimen
geef het recept ook aan je dochters en zonen
neem maar een hap chocolade met pruimen
zit je op de wip en staat je toetje dan sip
neem maar een hap chocolade met pruimen
lol in uw leven door het fruit zelf geschreven
neem maar een hap chocolade met pruimen
oud niet noch zuur ze zijn lekker en puur
neem maar een hap chocolade met pruimen
neem maar een hap chocolade met pruimen
neem maar een hap chocolade met pruimen http://www.youtube.com/watch?v=KsK423N-z7Y
14 reacties
mooi
Al ontmoet je maar heel af en toe zo iemand als Jaant dan kun je het leven aan!
Houd moed!
Joke W-D.
Goed gezien Joke. Soms kom je een moeder tegen voor een aspect in jezelf, dat er wat verkommerd en eenzaam bij ligt – dat is een groot geluk. Jaant Loos was die persoon voor mij, zij was ook de eerste belangrijke persoon in mijn leven die doodging – en door haar niet meer in levende lijve zijn, ben ik gaan ervaren dat ‘iets’ nooit verloren gaat – dat ik me kan afstemmen op dat ‘iets’ en dan komt het heel nabij –
Ik heb datzelfde ervaren met mijn vader – en zelfs met mijn poezen, maar dat is totaal anders – misschien ga ik dat nog eens verhalen.
natuurlijk moet ik hier op reageren, je at dit uiteraard met je gasten dit weekend, ik krijg er ook zin in!
En Jaant leeft voort in onze herinnering en in onze dromen.
Klopt Gijs! Jij weet ook alles…. en niet van mij….! Inderdaad waren Toos en Leo hier…. en hebben we de Hemelse Modder gegeten, en wel op een manier die tal van risico’s in zich had, in de oven – het kwam helemaal omhoog! Meestal eet je hem koud, maar dit was echt iets voor december. Liefs van mij <3
inspiratie van achter de horizon
mooi gezegd Athy – je herkent het volgens mij….
hmmmm 😉
Ik ben dol op gelukshormonen ! Ik ga het recept van Jaant ook proberen …
Leuk Mieke! Zo gaat haar recept met de tijd mee…
Wat bijzonder zo’n vrouw als Jaant. Ik ben trouwens de man van Ria Hooghiemstra. Ik heb gisteren de hemelse modder geprobeerd te maken. Ik heb daarvoor 1 reep verkade kookchocolade genomen (180 gr.) 76% cacao en op basis daarvan de hemelse modder gemaakt. Ik heb geen basterdsuiker toegevoegd omdat ik het zo zoet genoeg vind. Het werd keihard. Vanmorgen heb ik het au bain marie verhit, zodat de modder weer smolt en er hoopjes van gemaakt, zoals ik ook doe als ik truffels maak. Daarna weer laten afkoelen en hard laten worden. Het kan concurreren met truffels. Heerlijk. Het orginele recept heb ik afgedrukt den dat ga ik bij de recepten bewaren.
Met een hartelijke groet, Jan
wat een goed idee is dit nou weer Jan! En leuk dat je er even bijzet wie je bent, want Ria kennen we inmiddels allemaal… Ik ga die truffels ook proberen. Mannen kunnen zeer origineel met recepten omspringen en dat levert menigmaal verrassend resultaat! Dankjewel voor de nieuwe tip: Hemelse Truffels.
Dit is mijn truffelrecept. Echt hemels.
Hartelijke groet, Jan
Truffels:
2 dl. slagroom, speltroom of sojaroom
432 gr. verkade kookchocola of pure chocola met tenminste 70% cacao
76 gr. roomboter
cacaopoeder en/of hagelslag
Variatie: een beetje gezette koffie toevoegen
Breng de room aan de kook en smelt dan de chocola erdoor en daarna de boter. Doe het mengsel in een kom en laat het afkoelen en zet het daarna in de koelkast, totdat het mengsel stevig genoeg is om bolletjes van te maken.
Zet een soepbord klaar met cacao en/of hagelslag. Maak bolletjes en rol ze hierdoor en zet als je klaar bent de bolletjes weer in de koelkast.
Zowel Jan’s truffels als hemelse modder smaken inderdaad hemels….