Auteur & kunstenaar

Vrouwenpower door Henriette Hogewind

Ik ontmoette Jet Hogewind in haar galerie Op de Wind in het Groninger Hoogeland. We raakten in gesprek. Jet bleek boerin te zijn, galeriehouder en schrijver, een combinatie die benieuwd maakt naar de kern. Jet pakte spontaan een boekje van een van de tafels, een dichtbundel  van haar zelf, ‘Staan’, en gaf het me zomaar kado, niet wetend dat ik jarig was. Ik had meteen een zwak voor haar. Het typeert Jet dat zij een gastblog inlevert op een moment dat ze middenin de organisatie van een nieuwe expositie zit. Morgen, zaterdag 14 juli, le quatorze juillet, is de opening in haar galerie Op de Wind in het Groninger Hoogeland, gesitueerd in de Aylsumaheerd.

Henriette Hogewind:
 
Ik kijk naar zo iets ongelooflijk moois!
Beleving van schoonheid is niet noodzakelijk voor mijn dagelijkse leven, alhoewel ik elke dag zorg voor iets van opwinding. Want dat is het toch: opgewonden raken bij iets wat ik zie  en waarneem, hoor of beluister, proef en uiteindelijk eet, of voel als lekker stofje en daar dus een kledingstuk van maak.
Nu heb ik in mijn galerie hoog in het noorden van Groningen werk staan, hangen en liggen van zo’n geweldige beeldend kunstenaar. Ik word daar euforisch van.
Als ik gedichten lees van Gerrit Komrij krijg ik net zo’n gevoel.
Zoals ook wanneer ik weer zo’n supercolumn van Bert Wagendorp lees of een rake analyse van Bas Haring.
En als ik fiets langs een bloeiende tarweakker en de zoete geur mijn neus bereikt, raak ik in euforische stemming.
 Ik krijg steeds meer de overtuiging dat het draait om synenergie.
Energie die van de ene persoon plus zijn of haar activiteit of product overspringt naar bijvoorbeeld mijn persoon.
 Als ik luister naar Coltrane of als ik naar de cellosonates van Bach luister, dan gebeurt er iets in mij waardoor ik dansen moet. Dansen van puur geluk omdat de pijl, de energie van schoonheidsbeleving mijn hart raakt.
 Hans Sas, landschapsfotograaf van Noordelijke landschappen bij uitstek, noemt zoiets cadeautjes aantreffen.
Hij heeft gelijk!
Hij ontdekt beeld in het landschap. Ik ontdek ook beeld, beelden gemaakt door kunstenaars. Muziek, beeldende kunst, fotografie, dans ja, literatuur; media die gehanteerd door zuiver denkende mensen, energie genereren.
 Ik ben ook boerin. Nee, serieus. En een zelfde euforie bevangt mij wanneer ik langs onze gewassen loop. Ze zijn gezond, mooi en sterk.
Onze kalveren springen rond in de wei. Er staat een supermooi dier dat wij zijn vergeten te onthoornen. Zij is pikzwart, met een dikke pony op haar voorhoofd en horens.Wild is ze ook. En een…schoonheid!
Ik woon op het Hoogeland, Noord-Groningen.
Ik heb hierover een gedicht geschreven en gepubliceerd in mijn tweede bundel  ‘Zon & Maan’, 2010
 
HET HOOGELAND
 
Dit land is zuiver
Dit land, ik huiver
Dit land is kracht
Dit land is macht
 
En dit land is groot
En dit land is sterk
En dit land is leeg
en te gesloten voor diegene
 
Die zo graag  vertellen wil
Waar naar is geluisterd
Naar wat is gezien
Naar wat wil worden begrepen
 
In samenspraak misschien?
 
Geboren en getogen aan de boulevard te Scheveningen, kan ik niet meer terug daar naar toe. Ik hoor hier. Op dat Hoogeland. En ik tracht te delen, in samenspraak misschien, wat tot mij komt.
Vanaf 14 juli t/m 19 augustus is de beeldententoonstelling van Herbert Nouwens te bezichtigen in de galerie zelf, op het boerenerf, op het bouwland en in de kapschuren.
De serie ‘Beeld in Land’ van Hans Sas is te bezichtigen in de galerie.
 
U wordt van harte uitgenodigd om deze ver reikende tentoonstelling te komen bekijken en/of op de opening aanwezig te zijn. 
De opening vindt morgen plaats, zaterdag 14 juli om 16.00 uur.
Herbert Nouwens zal aanwezig zijn en Hans Sas zal een korte inleiding houden.
Alice van der Meer & Harry Bayle, blokfluit en viool, brengen met muziek van oa. Bach en Sostjakovitsj deze tentoonstelling op de wind.
 
Jet Hogewind & Harm Janssens – Kunstgang ‘Op de Wind’
Vierburenweg 11- 9922 TE Westeremden – 0596-551877
www.opdewind.nl
www.aylsumaheerd.nl
 

Deel dit bericht:

Eva Terra Incognita

Eva Terra Incognita
Te bestellen bij de boekhandel

Sophie - Genius Loci

Sophie - Genius Loci
Te bestellen bij de boekhandel

4 reacties

 1. Zo herkenbaar dat euforische gevoel. Genieten van je zintuigen. Genieten van al het moois dat er is in de natuur en van wat mensen maken. Je schrijft over dansen als je muziek hoort. Wat ik zo vreemd vind is dat bij een klassiek concert alles zo ingetogen is. Toch is dat niet nodig zag ik bij een jonge Chinese dirigent. Het was een feest bij hem.
  Boerenluchten, heerlijk. Koeien, gras, hooi. Ik kan het niet onder woorden brengen wat ik soms voel en daarom ben ik zo blij met mensen die dat heel goed kunnen.

 2. Ook ik ben weer heel erg dankbaar en blij dat er mensen zijn die de fijne dingen die zij beleven en meemaken met ons willen/kunnen delen. Mensen die hun positieve energie doorgeven. Bedankt, deze keer Anne en Henriëtte maar ook Kees Versluis. Ook ik heb het altijd vreemd gevonden dat bij een uitvoering van klassieke muziek de meeste mensen zo ingetogen blijven.
  Bij het gemengd koor waarin ik ongeveer 20 jaar heb gezongen beleefde ik na een goede repetitie en/of uitvoering hetzelfde gevoel als Kees en Henriëtte beschrijven. Onze dirigent straalde dat gevoel niet uit, maar door zijn benadering van het te zingen muziekstuk liet hij ons zingen zoals hij het voelde. Na repetitie en/of uitvoering probeerde hij dat gevoel te delen door een gezellig samenzijn. Zelden werden toen elkaars gevoelens zo duidelijk uitgesproken als dat jullie dat nu doen. Heel herkenbaar dus en inderdaad vaak (voor mij meestal) moeilijk onder woorden te brengen. Dank jullie voor de doorgegeven energie 🙂
  Weet je nog hoe die Chinese dirigent heet Kees?

 3. Hallo Anne,

  ik was al eens op je blog geweest en had daar ook al het een en ander gelezen. Je bent heel breed in je interesse, iets dat je met mij deelt al schrijf ik eigenlijk vrijwel alleen maar over poëzie. En dan ben je geboren op een steenworpafstand van waar ik woon. Vlak bij de haven van Scheveningen. Een plek waar ik niet geboren ben maar waar ik nooit meer weg wil.
  Ik zal je blijven lezen en volgen.
  groet, Wouter

 4. Wouter, ik was je aan het zoeken op jouw poezieblog, zit je op de mijne. Erg leuk!
  En wie Wouter wil volgen hoeft maar op zijn naam te drukken en je leest de mooiste gedichten en gedachten daarover.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *