Auteur & kunstenaar

Schuitje varen

Na tien jaar is het bootje van buurman zeewaardig.

bootje op de trailer

 

 

 

Buurman, buurvrouw, man, vrouw in de auto, koelboxen en tassen achterin, stoelen in de boot, want ja, je moet ergens op zitten als je naar Enkhuizen vaart met 5 km per uur.

 

Eerst ergens heen rijden waar een steiger is om af te dalen en de boot te water te laten. Het is de eerste keer voor buurman om van de rest maar te zwijgen. Onderweg dreigen de stoelen uit de boot te bonken, maar we bereiken een stil plekje zonder toeschouwers, een weiland waar de auto geparkeerd kan worden en een steiger, alias daler. Zakken maar!

te water met auto en boot

 

 

 

 

Het duurt even voor het bootje in het water ligt, de auto geparkeerd is, spullen uigeladen zijn en bootje ingericht. Met: 3 stoelen, 4 fakkels, 2 koelboxen, twee tassen met warme kniekousen en truien, kloet (westfries voor vaarboom) voor ondiepe stukken, vier mensen. 

Kees en Rita richten de boot in

Varen maar. Of nee, eerst plaatsnemen.
En dan komt het spannende moment of het bootje niet lek is.
Of de gloednieuwe, nooitgebruikte Suzuki 4cylindermotor wil starten.
Buurman had eigenlijk de hele dag in zijn uppie willen oefenen en dat hij dan ‘s avonds terug kwam vol Visserslatijn. Helaas waren daar buurvrouw de vrouw en Kees en Anne, en ja, die moesten en zouden en wilden met alle geweld mee. Dus.
Daar zit buurman met het splinternieuwe touw van de gloednieuwe buitenboordmotor in de hand.
Hij trekt, en trekt en ……..YES, hij doet het! Zacht als een pruttelende koffiepot.

het starten van de buitenboordmotor

 

 

 Gelukkig, het eerste obstakel is overwonnen, wat zeg ik 3 obstakels: opladen van de boot op de trailer, wegrijden over de weg met waaiende stoelen en tegenliggers, achteruitrijden richting water, omgekeerde hellingproef, bootje blijft drijven en motor doet het. We gaan!

 

 

Morgen verder, want het is een heidenser karwei een Blog van foto’s te voorzien….. er moet voldoende tekst tussen, anders gaan de foto’s over elkaar heen en kun je opnieuw beginnen. Deze zin is dan ook uitsluitend bedoeld als vulling om de laatste foto te kunnen plaatsen, die van het varen.

bootje vol over het water

Deel dit bericht:

Eva Terra Incognita

Eva Terra Incognita
Te bestellen bij de boekhandel

Sophie - Genius Loci

Sophie - Genius Loci
Te bestellen bij de boekhandel

5 reacties

 1. Ik merk wel dat je geen techneut bent Anne. Het is geen 4 cilinder, maar een 4takt motor. Een 4 cilinder zit in de meeste auto’s en met zo’n motor gaat de boot in plane(accent aigue). Ze zijn er nog wel, de 2takt buitenboordmotoren, maar ze worden niet meer gemaakt. Bromfietsen uit onze tijd hadden een 2takt motor met 1 cilinder. Motorfietsen met een 2takt motor hadden tot 3 cilinders. De BMW’s waar de Franse politie mee reed, altijd met zijn tweeën, waren 2 cilinders. Ook de Lelijke Eend was een 2 cilinder, eigenlijk dezelfde motor als van de BMW motorfiets, maar omdat de wind er niet vrij langs kon stromen om het ding te koelen werd er geforceerde luchtkoeling op gemaakt. Veel lawaaierig dan de motor van de BMW. Ik heb niet de hoop dat je dit snapt, maar voor mij is het gesneden koek, al op mijn 12e jaar.
  In Tiel reed ‘s avonds bij mooi weer altijd een motorrijder op een prachtige zwarte BMW motor.
  Ik was 12 jaar en vond het geluid zo mooi. Dat wil ik ook als ik groot ben, dacht ik bij mezelf. Het is ook gebeurd en de liefde is altijd gebleven. Net als de liefde voor Hammond orgels waar ik helemaal gek van werd toen John van Buren daar op speelde in Mothers Love, de voorloper van de Dream.

  Ik ben benieuwd naar de afloop van het verhaal, want ik vind het best een gewaagde onderneming. Vijf mensen in zo’n klein bootje en dan nog al die spullen erbij. En ik ben helemaal weg van Enkhuizen. Na de laatste keer dat ik er was heeft dat stadje voor mij een symbolische betekenis

 2. Nog een toevoeging. Vletten van scouting, een iets grotere uitvoering van de boot van jouw buurman heeft twee luchtkasten. Als de boot omslaat blijft hij drijven, zelfs als er vijf mensen bovenop zitten. Ik was nooit bang op het water totdat ik leerde hoe kort je het uithoud in water van 17 of 18 graden.

 3. Goedemorgen Kees, fijn dat jij het zo vroeg al leest en voor de juiste termen zorgt! Het verschil tussen takt en cylinders is me totaal duister, maar op de achterplecht gaf buurman Jos een trots commentaar, zodat ik dacht dit moet erin, goed of fout.
  Wat ik met takt heb, heb jij met tellen, haha, hoe kom je nou aan 5 mensen?
  Zie regel 2: buurman, buurvrouw, man, vrouw, vertaald: Jos & Rita, Kees, Anne.
  Fijne dag voor de boeg!

 4. Een hele ‘scheepvaart’onderneming.
  Je hebt dit kunnen schrijven waaruit ik opmaak dat jullie het hebben overleefd!
  Ben zeer benieuwd naar het vervolg waar ‘zeker en vast’ de maan in beschreven gaat worden die jullie tocht een ‘zekere’ glans gaf.
  Annelies

 5. Ha Annelies, leuk je hier tegen te komen, en die maan komt eraan, speciaal voor jou, kun je je licht opsteken. Hij groeit waar je bij zit. Ja, we hebben het overleefd dus, wakkere conclusie weer van jou. Ik zit nog steeds met waterige oogjes…
  By the way Annelies, wij hebben bijna hetzelfde ‘ikoontje’, of hoe dat blokje naast onze naam heet. Ik antwoordde laatst op andermans blog en toen verscheen precies hetzelfde ikoontje als hier. Een wonderlijke zaak voor iemand die geen techneut is, Kees.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *