Auteur & kunstenaar

Vogelbad

vogelzwembad
zo gaat hij worden, maar voor het zo ver is...

Ik wil een vogelbad mozaïeken. Door schade en schande word ik wijzer en ga het buiten maken. Op het bruggetje. Onder het afdak. Dat ga ik voorbereiden. Even denken.
Er is nogal wat materiaal nodig: kopjes, schoteltjes, dekseltjes, borden, tegels.
Daarbij gereedschap: mozaïektang, hamer, aardappelmesje voor het lijmen van elk stukje afzonderlijk, dit geheel in tegenstelling tot menig tegelzetter die mij hoofdschuddend bezig zag.
Dan de veiligheidsbril tegen rondvliegende splinters, vooral van porselein zijn ze vlijmend.
O ja, vergeet ik de watervaste lijm nog.
En de schaal die het zwembad moet worden.
En de bok. Voor de juiste arbeidsomstandigheden, zzp-er of niet. In zo’n bak zit minstens 50 uur werk. Verslavend werk. Snel gaat het niet, ben ik niet. Ja, ik weet het, er zijn mensen die zo’n bak in een dag klaar hebben met het mooiste materiaal en patroon, keramiek, smalti, allemaal te koop. Toe maar.
Maar dat is niet mijn ding. Ik ben een jager, mijn lol begint met de jacht. Het vinden van materiaal waar het op kan en wat erop kan. Het houdt me ook in beweging, want ik jaag op de fiets. Ik heb veel materiaal en een keuze daaruit moet voor het grijpen liggen. Er zullen planken moeten komen om de voorraad uit te stallen. En een tafel waar de scherfjes op kunnen. En een bok waar de schaal op kan.
Ofwel, mozaïeken is mijn oefening in het stalen van een ijzeren wil.

de werkplek

De bak is van onbestemd materiaal en moet waterdicht worden, omdat het een zwembad wordt. Het was een plantenbak en die moet juist niet waterdicht zijn. De oplossing heb ik in de loop der jaren gevonden en geef ik even door voor het geval je ook zo’n project wilt starten. Ik gebruik eurocol primer 099, wat de hechting verbetert op absorberende en vochtgevoelige ondergronden. De ondergrond moet dan wel schoon zijn, stofvrij! Mijn bak zit onder de ingekoekte restanten van plantenwortels en grond die zich verenigd hebben met het beton. Voor ik kan beginnen ben ik weer twee uur verder. Ja, waar ben ik aan begonnen. Dit was A, wij gaan door tot Z.

het begin is er


Hier lees je hoe het proces verder gaat: https://annevellinga.nl/2012/08/19/verder-met-het-vogelbad/

Deel dit bericht:

Eva Terra Incognita

Eva Terra Incognita
Te bestellen bij de boekhandel

Sophie - Genius Loci

Sophie - Genius Loci
Te bestellen bij de boekhandel

10 reacties

    1. Klopt Antoinette! Geweldig dat je even meedenkt! Ik ben nu onderwijl, wat een pracht van een antiek woord, aan het mijmeren, nog zo een, hoe ik de diepte kan verminderen – ik overweeg nu een bord op de kop in het midden mee te mozaieken, of er een ander leuk object middenin te zetten opdat de grootste diepte bezet is, maar dan hebben ze weer geen groot zwembad en dat was de oorspronkelijke bedoeling – maar ja, ik zie meestal pas al doende waar ik mee bezig ben. Dankjewel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *