Auteur & kunstenaar

Alcohol

Alcohol is hol, holt uit en we hollen er achteraan. Maar nu is er is een nieuwe wet op komst, dwars door verkiezingen, Mohammed cartoons en huizenmarkt heen. Misschien is het je ontgaan op 9 juli ’12, toen wij met lodderige ogen aan de sangria, cointreau, witte wijn en ijskoud bier zaten.

Op 8 april 2010 werd ons door Nieuwslicht aangetoond dat alcohol een harddrug is. Programmamaker Menno Bentveld en ex-alcoholist cabaretier Javier Guzman onderzochten de werking van alcohol en kwamen tot de verontrustende conclusie dat alcohol een harddrug is, de giftigste van allemaal, schadelijker dan heroïne, cocaïne en XTC. Een conclusie die om bezinning en keuzen vroeg.

Zolang het onszelf niet treft, raakt het ons nauwelijks. Zijn jullie er minder om gaan drinken?
Ten opzichte van 2005 is het drankgebruik van jongeren onder de 16 met een kwart gedaald. Onder de 16. Een kwart. Ik herhaal het even voor de duidelijkheid. Voor driekwart is er niets veranderd. Het comazuipen gaat door. Dankzij, of ondanks alle voorlichting en preventiemaatregelen van GGD, scholen, burgemeesters, Alcohol Nee contracten en vervroegde horeca-sluiting.
De vraag is wat we er zelf aan doen. Ik bedoel mezelf. Ik bedoel jou. Beseffen we wat alcohol doet? Ik niet echt. En dat terwijl ik gestopt ben. Dat stoppen heeft niks met mijn hersens te maken, niks met de uitzending, niks met de wet. Het is puur toeval. Voor zover je het toeval kunt noemen dat Nederland van de zomer hopeloos afging met voetbal.
Man was zo teleurgesteld, dat hij bezwoer nooit meer bier te drinken, sterker, geen druppel alcohol. Alsof hij daarmee het nationale elftal afstrafte. Om de huiselijke vrede veilig te stellen schaarde ik me lijnrecht achter Man en zwoer de alcohol ook af. Dat gaf bijwerkingen.
Allereerst een kater die dagen aanhield. Vervolgens transformeerde onze stoelgang in een smetteloos uitwerpsel zonder remspoor, vogelfris. Wel eens gezien hoe moedervogel het poepje uit het nest wegvliegt? In een luiertje, brandschoon. Volgende bijwerking. De slaap werd dieper, niet meer om het uur naar het toilet voor een drupje plas. De huishoudportemonnee houdt meer geld over dan mogelijk is van dat ene flesje wijn, dat ene kratje bier. Man en vrouw smelten. Man twintig pakjes boter en vrouw vier.  Onbedoeld, maar mooi meegenomen.

Twee jaar eerder was onze Amsterdamse vriend gestopt. Niet vanwege Spanje, waar we toen van verloren, niet vanwege hersenschade, puur uit eigen beweging. Hij wilde geen slaaf meer zijn. Ooit was hij vier slaven: van koffie, tabak, drugs en alcohol. Hij is zo’n man die elke ervaring gehad wil hebben voor de dood hem haalt. De eerste verslaving die hij opgaf was koffie. Dat kostte een week. Daarna alle drugs, en dat waren er nogal wat. Dat kostte variabele tijd. Daarna tabak. Kostte enkele maanden. Tot slot alcohol.
Alcohol bleek de moeilijkste verslaving. Hij is geen alcoholist zoals Guzman, hij dronk alleen in het weekend. Toch kon hij de eerste maanden niet langs een drankwinkel lopen, dan wilde hij bier kopen, hij droomde van glazen schuimend bier. Dan moet je sterk in je schoenen staan om de droom niet waar te maken. Ter ondersteuning nam hij pillen voor de lever. Hij begon te poepen als een konijn, groene bolletjes, de afvalstoffen die zijn lever losliet. Hij is geen slaaf meer.

Iedereen weet onderhand dat alcohol een spoor van vernieling achterlaat in lichaam en brein, aangetoond door Dick Veltman in het AMC. Hersenweefsel verdwijnt, alcohol is een sluipmoordenaar. Dr. Taco de Vries, hoogleraar hersens en gedrag, benadrukt het gevaar bij jongeren onder de 30 (!), omdat hersenen dan nog in ontwikkeling zijn. Hoezo 16 of 18? Hoe jonger hoe desastreuzer. Wat in aanleg verstoord is, wordt nooit meer normaal.

Alweer twee jaar geleden bereikte mij na deze schokkende documentaire een bericht. De schok was heftig vanwege mijn eerste liefde, Sjonnie. Hij was het mooiste jongetje van de klas, zijn wangen straalden, zijn ogen schitterden, zijn lach klaterde en hij speelde klarinet. John is muzikant en producer geworden. De dag na de documentaire hoorde ik dat Johns leven aan een draad hing. Door de alcohol. Hij mocht nooit meer drinken. John was de eerste die dronk. John was de eerste in een band, de Dream met succesvolle optredens in Londen en…..in het huis waar ik nu woon, het toenmalig popcentrum TROLL. Toen hij in Troll speelde, was ik in Paradiso, de Kosmos of Sarasani, nu ik in Troll woon, zit hij in Tiel op een droogje. Ik zie hem nog zitten zoals hij zat voor hij aan die zijden draad hing. Als hij geen muziek maakte, vertelde hij sterke verhalen, sigaret en biertje in de ene hand, de andere hand speelde piano. John is gestopt met alcohol. In mijn blogs over mijn trip door de Betuwe met Arnold Sandhaus kun je meer lezen over John. Hij is er nog, hij blijft muziek maken. Zonder alcohol. Tsja, alcohol en muziek. Net zo’n geheide combinatie als bier en voetbal kijken. Wie houdt er niet van?

Het krankzinnige is dat medicijnen veilig in de apotheek staan, terwijl alcohol vrijelijk in lange rijen in elke supermarkt staat en in de drankkast thuis. Nu is er die wet en de wetenschap. Vraag is wat we er zelf mee doen, en dan vooral in relatie tot onze kinderen. Laten we het erbij of sluiten we ons aan bij de trend die is ingezet door verslavingsexpert Reinout Wiers, Menno Bentveld en Javier Guzman: Keihard Verbieden?

Zie Nieuwslicht van 8 april 2010: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1133195

Zie voor het wetsvoorstel:  http://www.zie.nl/video/algemeen/Kamer-wil-alcoholleeftijd-naar-18-jaar/m1fzg1hffxex

 

Deel dit bericht:

Eva Terra Incognita

Eva Terra Incognita
Te bestellen bij de boekhandel

Sophie - Genius Loci

Sophie - Genius Loci
Te bestellen bij de boekhandel

17 reacties

 1. Politie versus vader
  Drank vervoert men in flessen meneer
  Auto…………….GEK…………..roep ik!!!!
  Zo spreek je niet met je vader! Klap!
  Gedonder, geen keukenkasten meer
  Borden tassen ,willekeurig op de vloer
  Happening? Fluxus? Nee, verzopen
  Hersengeweld, wij bang,gekweld,
  Geweld..Geweld.. Geveld..tot ..schuld
  Op- nee ont-voeding, voorbeeld?kots
  Blijvend nabeeld in oog en hart met
  drugzuur geëtst ,
  Een les , vergeet het! Ik doe het
  NOOIT meer!!!!!
  Avond:opnieuw, ochtend : spijt en belofte
  Geur doordrongen tot de dood……….
  Groeiende angsten, vandaag: kervelsoep…..
  ………..op de kop ,bloedheet verdragen !
  Pijn….. Tranen…… Vloeien naar binnen..
  Gisteren ! Muur en tafel, ik ertussen,duwt!
  Bang, prachtig opglazuur porselein,mama’s
  Cadeau…..Griekse ontlading net naast oor
  De deur in ……………ik en tafel bijna een
  Hij………………………..,..,,,nog aan overkant
  Weer die geur vieze mondige drankstank
  Tanden………….. Weggepoetst
  Vergeet kleintje , dokter: niet jouw schuld
  Nog steeds dikke bult!
  Straten vol reclame, flessen torenhoog
  Dauwbedruppeld fris! Gemengde
  Verdoemenis!! Eeuwige zure geur in neus
  Gesloten……. Wil nu weg…… Vind dit eng
  Zwenken … Krenken tot niets.. Geen vader
  Pist op mijn schoenen, moeder kapot!
  Te ver!
  Drank vervoert men in flessen meneer!
  Meneer wat een eer! Wij dweilden een
  Deel van ons leven weg!
  Later ! Mijn eerste les,teken die fles
  Stilleven ? Nee nee stilledood!

  Reactie op mijn manier, kon niet op gewone manier!
  Liefs Jan ,dank Anneke zoet. Zo’n tekst
  Moet opnieuw en opnieuw en opnieuw en mensen
  “LEES en LEER”
  …. Wat drinkt U bij het eten meneer………………………

  1. Ik moest het twee keer lezen voor ik begreep dat deze surrealistische verwoording de exacte ervaring weergeeft van een kind met een vader, uitgehold door alco.
   Wij dweilden een deel van ons leven weg…. brrrrrrrrr, zo goed geschreven. Dank Jan.

 2. Nog dit! Wetten, steeds niks!! Wiet in een zakje,ALERT!!ALERT!!
  Bier in bakken,BAKKEN!!!!!!!! Proost t Ministers voor mij
  “SINISTERS”.

 3. Mooi beschreven en maar al te waar. Teveel alcohol maakt op den duur vrijwel alles kapot, zowel op sociaal gebied als lichamelijk.

 4. Bedankt Anne! Ik heb met deze blog “en aanhangsels” weer veel geleerd. Gelukkig heb ikzelf geen van aanverwante problemen, maar ik heb een goed ontwikkeld inlevingsvermogen, opgedaan door (noodgedwongen) ervaringen. Voor mezelf heb ik (al vele jaren geleden) vastgesteld, dat iedereen die verslaafd is (met alle gevolgen van dien) eigenlijk niet ver- of beoordeeld moet/mag worden.
  Waarmee wij hen kunnen helpen?
  Inderdaad, keihard het gebruik verbieden, niets en niemand ontziend, hoe mensonwaardig het ook op betreffende personen over zal komen. “De Tijd” zal alles ten goede keren.
  Daar ben ik van overtuigd geraakt.

  1. Inderdaad! Meneer Bertie van Loon! Ik vind die stelling
   Empathisch en to the point .Zoals bewezen is Alcoholisme
   Een “ziekte” !!! Oordelen en veroordelen : Totaal verkeerd!
   Een ziekte moet geholpen worden en ook zelf het grote deel
   Doen! De dualiteit is dat wat zo iemand vernielt nooit goed
   Te praten is! Maar de oorzaak moet aangepakt worden en
   Zolang men om de hoek alles van drank zomaar kan kopen
   Blijft wordt de mogelijkheid tot “Craving” aangewakkerd!!!!
   Voor die mensen is het ook een “hel” doe toegeving steeds
   Weer te ondergaan! Er zijn gesloten therapeutische gemeen
   schappen die via harde aanpak “Cold Turkey” Methode en
   Later zware heropbouwtherapien mensen trachten te helpen
   Met welk drugprobleem dan ook! Het frustrerende is dat zo’
   n
   28 à 30 % sober blijft!!!! Dus sta ik ten volle achter een alcohol
   Tabula Rasa, totaalverbod!!!!!! De enigste oplossing,heb de
   Ontwikkelde haat tov mijn vader achterwege gelaten toen
   Ik inzag dat het een ziekte was, deels genetisch zelfs….. Met
   Haat komt men nergens! Tegen mij werd gezegd “ben jij gek
   Zo te spreken na alles wat hij jullie heeft aangedaan!! ” Maar
   De kennis is nog te jong! Dus in feite : Nu verbieden maar er
   Is toch weer zoveel geld mee gemoeid!!!!!!! Lieve groet. Jan

 5. ik maak zelf alcohol aan in m’n hoofd
  in een alcoholpannetje
  dat kan leiden tot
  volledige overgave
  aan alles aan alles..

  ik reis heel ver
  en wordt noot aangehouden
  door de maanpolitie
  of een saturnusagent

  alleen als ik de waarheid zeg…~)

 6. Praat me er niet van.
  Dronken automobilist ramt bushalte: 7 doden
  Uitgebracht op: 22 September 2012 – 14:11:14
  Categorie: Buitenland Bron: ANP
  MOSKOU (ANP) – Een dronken automobilist heeft zaterdag op hoge snelheid een bushalte geramd in de Russische hoofdstad Moskou. Zeker zeven mensen zijn daardoor om het leven gekomen. Drie anderen raakten zwaargewond. Dat heeft de politie gezegd tegen persbureau Interfax.

  De bestuurder heeft het ongeluk overleefd en is opgepakt, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken tegen Interfax.

 7. Ik ben niet vrij van alkohol, maar geniet er nu wel van. Op 23 jarige leeftijd merkte ik dat ik hard op weg was om verslaafd te worden, ik zat zes dagen in de week in de kroeg. Op een helder moment ben ik Cold Turky gestopt en heb drie jaar geen druppel meer gedronken. Ik ben zelfs weg gegaan uit mijn vertrouwde omgeving en een nieuw leven begonnen. Veel van mijn vrienden zijn verslaafd geworden. Net als J. van B. De ellende die het veroorzaakt is groot. Helaas is het deeld genetisch bepaald, dat is nog het ergste van alles. In Engeland is coma zuipen en alle ellende die het veroorzaakt net zo erg als in Nederland. Het stukje van Jan Smitz heeft wel indruk gemaakt en bij mij het besef gebracht dat het een ziekte is en dat mensen geholpen moeten worden.

 8. Dag Anne,
  Omdat ik de naam John van Buren Googlde ben ik op je site terechtgekomen. Ik hoor zojuist dat het niet zo goed met John gaat. Hij zou in het Rivierenland Ziekenhuis in Tiel zijn opgenomen.
  Het prachtige gedicht van Jan Smitz zorgt ervoor dat gruwelijke beelden terug op mijn netvlies verschijnen. Goed zo, laat het voor mij een waarschuwing zijn en blijven.

  Tot mijn verrassing tref ik in je boeiende blogs een paar keer de naam van mijn overleden zwager Joop Andernach, aan. Joop is onverwacht en in de bloei van zijn leven gestorven. Hij heeft nooit zijn mooie dochter mogen zien. Het ontroerde me sterk zijn naam op een zo voor mij onverwachte plek tegen te komen. Je blogs geven me vandaag genoeg stof tot overdenken.
  Veel succes met alle mooi en leuke zaken waar je zo mee bezig bent! Ik zal je zo nu en dan blijven volgen!
  Groeten uit Tiel!!!!

  1. Lieve Hanny,
   Heel erg bedankt dat je een reactie achterlaat, anders had ik nooit geweten dat je dit gelezen hebt en alles wat je zegt van twee zeer dierbare jongens uit mijn jeugd, John en Jopie. We zaten samen in de opleiding, met Gerrit Meijer ook nog erbij.
   Joop zat achter me in de tweede klas – op de Binnenweg, wij woonden in het huis naast de school – dat is later afgebroken. Ik weet zijn stem nog, zijn haar, zijn lach, links van ns stond de kachel, daar ging turf in en dan zaten Jopie en ik dicht bij het vuur. Ik weet nog de keer dat hij naar de kapper was geweest en ik steeds omkeek, omdat ik niet kon geloven dat dit hetzelfde gezicht van gisteren was…. Die kuiltjes in zijn wangen, die vaak roze warenm van het buiten spelen. Ik ben hem nooit vergeten – Hij kon goed drummen….. Doe zijn dochter mijn warme groet – Liefs van Anne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *