Auteur & kunstenaar

Griep

Over de griep kan ik kort zijn; er waren er twee rond, een pakt Man, een pakt Vrouw. Die van Man is erg.
Erger. Ergst.
Als vrouw moet je blij zijn dat je geen man bent. Daarentegen heb je hem wel in huis. Dat is te horen aan zijn hoest, zijn nies, zijn snuit, zijn klacht, zijn pijn, zijn koorts, zijn algehele toestand van zieligheid.
Het is ook te zien aan zijn nachtkastje. Liggen daar anders boeken, nu staat het vol doosjes en flesjes en potjes en tubes gevuld met medicijnen, stuk voor stuk nodig voor de variabele last en pijn die Man te verduren heeft.
Daar is allereerst de hoest. Deze is beurtelings droog en nat. Voor beide vormen heeft de apotheek een ander middel. Als blijkt dat die niet toereikend zijn voor de nacht, heeft de apotheek ook daar een middel voor.

Als bijwerking van de hoest heeft man keelpijn. De apotheek ziet Man alweer met blijd gemoed aankomen. Jawel hoor meneer, daar hebben we ook iets voor, Trachitol.

De ziekte zakt niet. Integendeel, hij stijgt. Waren het eerst de longen en de borst en toen de keel, nu steekt de neus op. Er komt geen adem door. De vaste apothekersassistente van Man komt aan met drie soorten neusspray, voor baby’s, iets sterkers en iets als niets helpt. Man neemt ze en begint met de sterkste.

Nu zet de hoofdpijn op. Paracetamol. Dat helpt niet. Ibuprofen 200. Helpt niet. Apothekersassistente moet steeds dieper de kast in om het op Man toegespitste middel eruit te vissen, Ibuprofen 400.
De dubbele dosis helpt. Even.

Nu wordt Man wakker met een misselijk gevoel.De apotheekdame vermoedt dat dit kan samenhangen met de ibuprofen. Een maagbeschermer is nu het aangewezen middel, maar dat kan alleen op voorschrift van de huisarts.
Daar zit Man mooi mee. Daar is hij al geweest met zijn longontsteking, die griep was en de pijn in de longen was geen pijn in de longen, maar pijn in de spieren waarmee Man hoest. Man moet de griep uitzieken. Niets aan te doen.
Man heeft geen oren naar uitzieken en er ook geen tijd voor, dus heeft hij het heft in eigen hand genomen, samen met de apotheek die de kasten en laden niet voor niets vol heeft met hulpmiddelen voor mannengriep.

Op het juiste moment schiet Man te binnen dat vrouw maagbeschermers van dezelfde huisarts heeft gekregen, die vrouwen duidelijk een voorkeursbehandelplan geeft. Zij heeft iets met haar schouder en haat pillen, dus wat moet zij met maagbescherming.

De volgende dag begint Man met de maagbeschermer, de nodige snuiven neusspray, hoestdrank, hoestpil, keelpil, pijnpil. Moe van het slikken en snuiven zakt de arme man tegen de beddenplank. Het dreigt hem echt boven het hoofd te groeien.

Nee, hij hoeft geen slappe thee met een beschuitje, geen geschild appeltje, geen geperste sinaasappel en ook geen kippensoep.
Man is misselijk en moet niet aan eten denken.

griepman

 

Deel dit bericht:

Eva Terra Incognita

Eva Terra Incognita
Te bestellen bij de boekhandel

Sophie - Genius Loci

Sophie - Genius Loci
Te bestellen bij de boekhandel

4 reacties

 1. Ziekzijn is gezond….uitzieken zonder chemische troep…

  Bij keelpijn: gorgelen met Molkosan, erg vies maar de keelpijn is bij mij
  binnen een dag weg….(A. Vogel)….

  Nooit anti-biotica, dat doodt ook de goede bacteriën….(knoflook, veel knoflookcapsules)

  En voor de rest: rust, rust en nog eens rust….

  Sterkte,

  Kruidenvrouw en heks Annet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *