Auteur & kunstenaar

Multiple choice

Twee bijna vrouwen zitten tegenover me in de trein van Hoorn naar Alkmaar. Hun kleding herinnert aan de puberteit waarin ze vriendinnen waren, allebei een staartje, de ene hoog, de ander laag, allebei een jas met grote knopen en een tas met gespen en ritsen. Het verschil zit in de onderkant. De een een strakke broek, de ander een strak rokje met een legging. Ze zijn op weg naar school, wellicht de school van Man.
Man ploegt door afstudeeronderzoeken. Ik ben benieuwd hoe het aan de kant van de studenten is.

Broek begint.
‘Ik heb toch zo’n hekel aan die multiple choice vragen. Als je alles leest, zit overal wat in.’
Man rept niet over multiple choice, maar over werkstukken die knalrood worden als ze door het plagiaatprogramma gaan, waarbij ik zucht van bewondering voor de software en hij zucht onder het juk van jatwerk.
Rokje houdt er andere gedachten op na.
‘Je moet de vraag lezen en dan eerst zelf een antwoord formuleren. dan zie je gelijk wat zeker afvalt.’
Dit doet denken aan het het plagiaatprogram.
Broek reageert als broekie.
‘Maar dan moet je wel alles weten…’
Als 1 schaap over de dam is, volgen er meer, na 1 pijnpunt ziet Broek de volgende.

‘Ik wil mijn buik weg voor de zomer, maar dat lukt niet.’
Rok kijkt naar broek. Inderdaad puilt buik over broekrand. Broekie is niet in te tomen.
‘Ik ben al bijna een jaar bezig. Nog een geluk dat de lente zo laat is, dan komt de zomer hopelijk ook laat.’
‘Hoe doe jij dat?’
‘Ik eet de hele week bijna niks. Maar dan heb ik de volgende week zo’n honger, dat ik weer begin en niet meer stoppen kan. Ik kom alleen maar bij.’
Rokje knikt.

‘Ik denk er de hele week om, maar bij mij is het weekend funest. Dat begint op vrijdag. Dan ga ik naar de kroeg en dan vragen ze wat ik wil drinken.’
Multile choice ligt overal op de loer.
‘Ik Baileys, tot ik het etiket las. Het zit vol room. Drie glazen en je hebt je weekrantsoen erbij. Een glas heeft meer calorieen dan brood met beleg. Wat moet je dan kiezen. Rose is niet te drinken en het zit ook nog vol suiker en calorieen. Bier is puur brood, maar dan nat. Rode wijn is nog het beste, maar dat is veel te zwaar. Witte wijn is lichter, maar mierenzoet.’

Broekie kan ervan meepraten.
‘Mijn moeder gaf me laatst een glaasje Franse wijn. Ze zei dat het heel licht was. Ik was meteen onder tafel. Hoofdpijn dat ik ervan kreeg!’
Rokje knikt.
‘Rode wijn is goed voor hoofdpijn. Maar wat moet je dan?’
De multiple choice nadert de moeilijkheidsgraad van school’

‘Vorige week viel er een meisje in de gang. Het zag er niet uit, ze had stuiptrekkingen. Iedereen er omheen, maar niemand deed iets. Zo stom!’
Rokje heeft het incident gemist en zoekt naarstig de multiple choice in deze situatie.
‘Wat kun je doen?’
‘EHBO toepassen of hulp halen natuurlijk. Of je weet wat je moet doen en je doet het, of je weet het niet en dan loop je door. Je gaat niet staan kijken als je niet weet wat je moet doen.’
‘Ik dacht dat jij multiple choice zo moeilijk vond.’ 
Adrem Rokje.

De trein stopt in Heerhugowaard. De meisjes stappen uit met hun staartjes hippend op het hoofd.
Een ding is duidelijk, ze zitten niet op de school van Man. Maar op welke school dan?

imagesCA09OAP1

Deel dit bericht:

Eva Terra Incognita

Eva Terra Incognita
Te bestellen bij de boekhandel

Sophie - Genius Loci

Sophie - Genius Loci
Te bestellen bij de boekhandel

6 reacties

 1. I am very impressed…

  pure suspense…

  al zijn die meiden 16, ik wil weten op welke school ze zitten…

  Heerhugowaard?

 2. Twee antwoorden vallen altijd sowieso af, omdat ze nergens op slaan. Blijven er twee over. Soms weet je het, soms is het gokken. Net als in het echte leven.

 3. ‘s Ochtends is het atijd een verrassing hoeveel het stukje gelezen is en of er gereageerd is.
  Dan springt mijn hart op.
  141 x gelezen en 4 heel verschillende reacties, humor/ironie, inleveing, praktische blik en genieten, ik ben weer blij en ga de volgende erop zetten – dank voor jullie support en stimulans 🙂

 4. Lieve Anne,

  Wel te laat, maar toch nog een reactie. Vooral op het dieet van Broek. Eigenlijk is het zo simpel. Eet vooral veel groente en weinig koolhydraten. Wat zij doet, een week bijna vasten en dan weer een week schade inhalen is het allerslechtste. Jojo-effect. Op ons werk hadden we een typekamer. De meiden daar gingen altijd lijnen in de lente. Voor het bikini seizoen. En dan na de zomer weer lekker aankomen. Een boterham te veel elke dag is een kilo per jaar.
  Op naar de volgende blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *