Auteur & kunstenaar

In je nopjes – Marieke Noppen

Vandaag het verhaal van Marieke Noppen hoe je lichter en lekkerder en liever in je goede vel kunt komen. Eigenlijk gaat het daar niet over – maar dat je iets wilt en het dan voor elkaar krijgt. Ondanks duizend drempels.
Ik bewonder Mariekes creativiteit, haar doorzettingsvermogen, haar inventiviteit en haar grote hart dat alles delen wil. Daartoe heeft ze twee kinderen in het leven geroepen: Atelier RosaLynn en Plak & Co met alles om van je huis een thuis te maken.
Het kindje dat ze het allerliefste wil en wenst, vraagt het moeilijkste dat er is. Daar vertelt ze vandaag over. Speciaal voor jullie heeft ze het opgeschreven.
Hier Marieke met haar Nopjes.

Marieke Noppen
Marieke Noppen

Laten we beginnen bij het begin….
Je (ik) bent te zwaar geworden, door tegenslagen, verdriet, verkeerde keuzes, verkeerd beeld over voeding, omdat je een zoetekauw bent, omdat je al zoveel keer afgevallen bent maar het komt steeds met een paar kg extra weer bij, omdat je een hekel aan koken hebt, er zoveel makkelijk eten te koop is, je niet van sporten houdt, iedereen om je heen dik is… noem maar op…
Het maakt niet uit wat de reden is… het lukt gewoon niet om blijvend verandering aan te brengen en op een gezond gewicht te blijven.Dat isl niet gek, dom, vreemd, schaamteloos, wat toch de indruk is die je op een gegeven moment had… of niet? Nou die gaan we vandaag over boord gooien! Want geloof mij…. Ik ben namelijk best slim, prettig gestoord, actief en ondernemend! En ik ben al jaren aan het oorlog voeren met een steeds grotere massa kilo’s.
Er zijn veel redenen te noemen waardoor ik uiteindelijk veel te zwaar geworden ben. Ik zal je iets van mijn verhaal vertellen.

Op mijn 6e jaar heb ik mijn vader voor het laatst gezien, aangezien mijn ouders gescheiden zijn en mijn moeder het beter vond dat ik mijn vader niet meer zag. Toen is zij hertrouwd en dat ging best goed, ik was in die tijd mooi slank. Als ik foto’s terug zie….. Toen ik tegen de 16 jaar was ben in begonnen met de pil. dat is voor je gewicht een oplazer. Rond dezelfde tijd zijn mijn moeder en stiefvader ook gescheiden. Daar had ik heel veel stress van en omdat mijn moeder het te druk had met haar eigen verdriet en ellende had ik iets anders als uitlaadklep gevonden. Ik at lekkere koekjes, chips, alles door elkaar, maakte niet uit. Als ik dat at, voelde ik me beter. Eigenlijk was ik niet echt opgevoed met dat soort spul, maar mijn moeder dacht, ach laat dat meisje maar.
Gelukkig had ik toen nog veel beweging, stijldansen en latin dansen was mijn andere uitlaatklep. Maar op een gegeven moment, dat weet ik nog goed, wonnen de koekjes het… Als ik op de WC zat, kon ik niet meer recht naar beneden in de pot kijken… Een raar ding misschien, maar dat staat me nog goed bij. Vanaf toen besloot ik dat het niet zo kon blijven! Ik ging aan de lijn!

Nou dat had ik beter niet kunnen doen… Ik ben toen bijna alles wel weer afgevallen, maar dat kwam er daarna ook weer net zo hard aan omdat ik inmiddels werkte en niet meer danste. Dus ging ik weer afvallen… en elke keer kwam er weer een paar kilo bonus bij…
Op een gegeven moment was ik zo verdrietig van alles dat ik een psychiater bezocht en hulp kreeg. Ik ben ook op zoek gegaan naar afslankmethodes met begeleiding en ik heb best veel resultaat behaald. Maar alles wat ik toen deed, was voor een tijdje. Dan mocht ik het niet meer doen of was ik het zo zat dat ik weer in het oude ritme terug viel. En ik was nooit tevreden over mijn resultaat.
Inmiddels was ik al bijna 100 kilo en was mijn gewicht een serieus probleem geworden. Ik herinner me dat ik weinig trots, blijdschap en enthousiasme gehad heb over bereikte doelen, omdat ik op een gegeven moment de bui alweer voelde hangen, ik was een jojo geworden.
Tot ik mijn man leerde kennen.

Hij was de eerste man die zei: het gaat mij erom dat je gelukkig bent, meid en of je nou te zwaar bent of niet, dat maakt mij niks uit.
Wow, ik was blij en ben gestopt met lijnen en diëten! Dat heeft een jaar geduurd, toen gingen wij op gesprek voor IVF. Mijn man heeft leukemie en is gesteriliseerd, dus als wij een kindje willen zal het zo moeten. Bij het eerste gesprek kwam eruit dat ik eerst flink moest afvallen, anders zouden ze niks voor me doen. Bam. En zoek het verder maar uit!
Er was geen hulp vanuit het ziekenhuis. Ik moest weer op dieet. Ik voelde de bui al hangen. Pffff…

We zijn begonnen met een koolhydraat arm dieet uit een boek. Dat ging best goed, we vielen zo’n 5 kilo af. Maar alle recepten en lif-lafjes enz. maakten het duur. In die periode had ik geen baan en mijn bedrijf was in de opstart naar full-time. Dus geld hadden we niet. En ja, gestopt…
Dan voorlopig maar geen IVF, ik trok het niet meer. Daarnaast kwam mijn man in een depressie, ik er overheen… Ik wilde op een gegeven moment niet meer op de aarde zijn. Ik wilde ermee stoppen, ik was alle ellende van nu en vroeger zo vreselijk zat!

Mijn man heeft me wakker geschud. We zijn na een effectieve training op psychisch gebied erg opgeknapt. We hadden weer zin in ons leven, zijn getrouwd en de lucht klaarde op. Dieet hadden we geen zin in, we waren te druk met genieten dat het goed met ons ging. Een kindje was (even) naar de achtergrond verschoven.
Tot wij begin dit jaar op visite waren bij kennissen en mijn man ineens zei: goh schat wat gaan we nou doen met onze kinderwens…
Er volgde een gesprek bij de huisarts die ons doorverwees naar een ziekenhuis met een menselijkere benadering. We gingen op gesprek. Ik moest afvallen. Beter voor mijn lijf, leven, kindje, zwangerschap… dus mevrouw, hier heeft u een doorverwijzing naar de diëtiste waar wij mee samenwerken. Zij kan jullie verder helpen!
Yes! We worden voor vol aangezien… haha…
Zo gezegd zo gedaan…

We zijn op een koolhydraat arm dieet gezet. En dat gaat goed! In 8 weken zijn we allebei al zo’n 11 kilo afgevallen. We wandelen 5-6 avonden per week 1,5 tot 3 uur en het bevalt!
Ik kan kleinere kleding aan, zie dat alle delen van mijn lichaam afnemen in omvang en… mijn gevoel voor eten is erg veranderd.
We aten nooit ongezond of veel, naar mijn idee, maar nu eet ik kleinere porties en nog gezonder!
Het koken en bereiden is niet moeilijk, duur of vervelend. We hebben zelfs veel plezier in samen koken! Ik heb geen behoefte meer om te snoepen, ik mis niks en ik voel me met de dag fitter en gezonder. Mijn man ziet er ook mooier uit, zijn buik is (bijna) weg en hij is enthousiast over zijn lijf en over dat van mij. Zo stimuleren we elkaar ook om door te gaan.
Het wandelen heeft ook op psychisch niveau een voordeel. Als je lijf in beweging is, gaat je hoofd ook in beweging en we bespreken nu zoveel zaken die eerst niet aan bod kwamen. Dus ook mentaal kunnen we lekker loslaten!

66813_547220938671205_1776364353_n

Ik zei eerder koolhydraat arm dieet, maar nu zie ik het anders.
We hebben een nieuwe levensstijl!
We willen andere dingen, hebben nieuwe prioriteiten, andere ideeën.
Ik zie nu in hoe mijn gewicht op veel gebieden een belemmering was…
Het was een beschermend vetschild om mezelf te beschermen tegen verdriet en pijn. Ik wilde niet mooi gevonden worden, dat vond ik eng. Mijn laatste psycholoog zei het zo mooi: het heeft je geholpen op een bepaald moment, maar je hebt het niet meer nodig. Uittrekken die jas!

En nu kijk ik ernaar uit dat ik mijn eerste doel bereik: 25 kilo eraf! Ik zit al op de 11! Is dat niet fantastisch?
En na die 25 zal ik vast nog meer afvallen, want deze levensstijl zoekt de juiste balans voor je lijf. En als ik behoefte heb om weer eens een banaan of boterham te eten, kan dat nog lang genoeg.
Ik heb zoveel zelfvertrouwen terug gewonnen. En ik ben pas begonnen… Ik lach de toekomst tegemoet.

Ik zie in mijn vriendenkring dat ik anderen inspireer met mijn nieuwe gewoontes, dat is een cadeau.
Een vriendin zei: ik ben begonnen met salades tussen de middag en ik heb ’s ochtends geen kramp meer in mijn benen. Ik had dus echt een tekort!
Er zijn mensen die mijn recepten en menu’s willen, en nu schrijf ik een plannetje voor mensen die graag wat ondersteuning willen in hun strijd om kilo’s te verliezen. Ik zeg er wel gelijk bij: ik help alleen als je echt gemotiveerd bent, want ik ben een bezige bij en wil mijn kostbare tijd steken in Succesvolle Ondernemingen!
Wil jij mijn volgende Succesvolle Onderneming zijn? Dan mag je me gerust mailen en ik help je.

AtelierRosaLynn trapje
AtelierRosaLynn trapje

http://www.atelierrosalyne.nl/

www.plakenco.nl

Deel dit bericht:

Eva Terra Incognita

Eva Terra Incognita
Te bestellen bij de boekhandel

Sophie - Genius Loci

Sophie - Genius Loci
Te bestellen bij de boekhandel

12 reacties

 1. Lieve Marieke,

  Een herkenbaar verhaal, wat dapper en knap van jullie beiden.
  Je had een muur gebouwd figuurlijk en later letterlijk, een vetmuur om jezelf te beschermen tegen, ja tegen wat…….je gevoel van onvrede, verdriet, niet kunnen zijn wie je bent.

  Langzaam ben je de muur aan het afbreken, ook de fundering moet eruit en da’s het allermoeilijks, als die weg is komt er ruimte om te aarden met beide pootjes goed op en in de grond te wortelen, zodat je mee kunt meedeinen op de stromen van het LEVEN.

  Dappere Marieke en Man, een dikke kus voor jullie moed en doorzettingsvermogen.
  Blijf bij jezelf, volg je gevoel en het LEVEN lacht je toe ( soms kan het ook wel eens tegenzitten hoor maar daar ben je nu een basis voor aan het scheppen.)

  Liefs dimph

 2. Anne, wat een mooi begin! Bedankt dat je mijn verhaal zo mooi aangekleed hebt.
  En bedankt aan iedereen die bemoedigende woorden schreef!
  Ik hoop dat jullie geïnspireerd raken, want dat maakt alles 2x meer waard!
  Liefs Marieke

 3. Mooi ontroerend verhaal marieke, hoop dat het gaat lukken maar dat denk ik wel. Hoop dat je voor anderen een voorbeeld ben.

 4. tja ,het is een strijd die pas strijd wordt als je het gaat herkennen als een belemmering
  en er zit winst in het verlies ,nl; jezelf weer op het pad naar gedroomde doelen
  Hopelijk brengt het in afzienbare tijd het ultieme doel binnen bereik
  hier zijn in zes maanden dertig kilo’s opgerookt ,maar er zijn er nog zat waar ik ook graag
  vanaf wil … succes samen ,want samen is de beste stimulans

  groet ,klaas

 5. Herkenbaar (en heel goed geschreven en overgebracht).
  Geloof me of niet (mijn lief heeft’ook problemen met haar gewicht), maar wij leven al jaren zo. En inderdaad, het geeft een extra dimensie aan je relatie (wat niet betekent dat wij niet op zijn tijd en wijl zondigen wanneer wij ons weer letterlijk als borgondiers gedragen * glimlacht*. Maar dat is dan extra feest).
  Lieve groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *