Auteur & kunstenaar

Basilicum

Sinds kort ben ik dol op Oranje, maar sinds altijd ben ik dol op basilicum. Ik vind hem mooi, ik vind hem lekker en ik doe hem overal in. Dat moet ook, want basilicum is in twee weken dor of dood, wat je er ook aan doet, water geven, geen water geven, knippen, niet knippen, opeten of laten staan, na twee weken is hij er geweest. Dacht ik. En ik ben niet de enige die dat denkt, echt niet. En dat is de hele bedoeling. Iedereen die van basilicum houdt, koopt om de twee weken een nieuw potje. Zo koop je dus 52:2 = 26 basilicum plantjes in het jaar.

Totdat het zo niet langer gaat en je diepste onbewuste tegen je trommelvliezen hamert tot er een opening is voor het goede nieuws dat in de wandelgangen geduldig op je wacht. Het goede nieuws is dat dat plantje doodgaat van de grond in dat potje. Je leest het goed. Er zit geen voeding in die grond en dat doen ze expres. Dan kopen wij niet één plantje in ons hele leven, maar 26 plantjes op jaarbasis en dat vijftig jaar lang, dat zijn bij elkaar 1300 plantjes. Albert Heijn weet hoe hij op de kleintjes moet passen.

Dat is allemaal allang bekend, maar je komt er pas achter als je door vallen en opstaan en schade en schande eindelijk eens out of je eigen boks gaat en dat was twee weken geleden. Zo ongeveer tezelfdertijd dat ik oog kreeg voor mijn ego en mijn man en zijn liefde voor voetbal en mijn desinteresse die zich ook manifesteerde in mijn omgang met mijn basilicum.

Dat ego hing even aan een zijden draadje te luchten toen ik net als elke dag een takje basilicum afknipte. Wat gebeurt? Ik stop het niet in mijn mond. Ik zet het in een glaasje met water. Het takje gaf geen zichtbare signalen van dolle pret. Er gebeurde niets. De hele week niet. En toen vergat ik hem.

Kon ik vanochtend wel wat troost gebruiken, pluk ik dus een opbeurend takje basilicum, steek het in mijn mond en wat ziet mijn slaapdronken droeve oog? Naast de wegkwijnende basilicum in de pot, groeit een fier plantje basilicum het glaasje water uit, verse groene blaadjes en worteltjes, geen oranje penen maar basilicumworteltjes en die zijn wit.

 

basilicum met witte worteltjes
basilicum met witte worteltjes

 

Aarde gehaald, helaas geen biologische want die kon ik nergens vinden. Dus ik hoop nu maar dat deze universele potgrond goed genoeg is voor mijn ongelooflijk leuke, lieve, verse, kleine, jonge basilicumplantje.

hopelijk is dit goede grond voor mijn basilicum
hopelijk is dit goede grond voor mijn basilicum

Ik heb wel meteen mijn allerleukste bloempot opgesnord en daar staat hij/zij nu in.

mijn eerste basilicumkweek
mijn eerste basilicumkweek

 

Rest mij nog te melden dat ik totaal verrast ben dat ik dankzij mijn gestaar naar de groene mat oog voor groen heb gekregen.

Deel dit bericht:

Eva Terra Incognita

Eva Terra Incognita
Te bestellen bij de boekhandel

Sophie - Genius Loci

Sophie - Genius Loci
Te bestellen bij de boekhandel

22 reacties

 1. Dank je wel Anne voor de tip want ook ik koop veel Plantjes die ondanks mijn goede verzorging altijd dood gaan.

 2. Heeft die mooiste pot van jou wel een afwateringsgaatje. Want, hoe weinig water je ook geeft, als er niet van onderen geademd kan worden, wordt het zeer nat. Met alle gevolgen van dien. Maar ik ga jou ook na apen want ik houdt ook niet van een AH Erlebnis die alleen op z’n eigen kleintjes let.

  1. Ah Erlebnis, wat een goeie Athy, die vergeet ik nooit meer!
   En de pot heeft inderdaad een afwateringsgaatje en daarom heb ik er ook een hele mooie schotel bij gezocht en eronder geplaatst. Nu moet ik er nog achter komen wat de juiste hoeveelheid water is… en ik heb het volgende takje basilicum al in een glaasje water gezet 🙂

 3. Ik doe mee 🙂
  Ook in mijn keuken of buiten in de tuin overleeft het plantje niet. Al knip ik nog zoveel of juist heel weinig, al geef ik nog zoveel of zo weinig water, al zet ik het voor het raam of op het aanrecht, in de zon of in de schaduw….wat ik ook heb geprobeerd, altijd een verlept plantje 🙁

 4. jaaaaaa ik ga t ook proberen.

  Ik verbaas me al heel lang erover dat ik geen enkel kruidenplantje meer gewoon in mijn tuin kan planten. Ze overlijden allemaal heel snel.
  Onlangs heb gelezen dat er door multinationals gemanipuleerd wordt met de plantjes,omdat zij het alleenrecht willen hebben.
  Klanten moeten zoveel mogelijk kopen en… ze kunnen ze niet meer in hun tuin zetten, zodat ze daar gratis verder groeien.
  Wij moeten van hun kopen, heel vaak liefst.

  1. Marije, dat zou ook nog kunnen, dat bepaalde plantjes gemanipuleerd worden, je leest steeds vaker akelige dingen over monsenato… desalniettemin heb ik de indruk dat mijn stekje het beter doet dan de moederplant… ik ben benieuwd of het zo doorgaat…

 5. In de zomermaanden heb ik een basilicumplant van de Jumbo (biologisch) en dei zet ik in een bloembak buiten naast slaplantjes. Ik kan de hele zomer met een plant toe, want wat ik afknip groeit snel weer aan. Ik zet een basilicumplant nooit in de tuin, want dan vreten de slakken hem op

  1. wat fijn dat je de winkel erbij zet en dat jouw plantje biologisch is, dan ga ik die ook nog proberen! en in een bloembak buiten dus, en niet in de volle grond – dankjewel voor de tip Jan!

 6. Zeer interessant allemaal. Ik ga het ook proberen. Als de bloembak tegen de slakken is betwijfel ik of het helpt. Ik weet het van Afrikaantjes. Van heinde en verre komen de slakken ze opeten, op 1.80 m hoogte met hindernissen.

  1. de slakken zijn buiten dus toch al gauw een probleem, Kees. Dan laat ik mijn plantje toch maar in de bloempot binnen en eens kijken of het gaat groeien; ik dacht vanochtend alweer een paar kleine nieuwe blaadjes te zien…

 7. In vroegere tijden had ik een tuin en daar kweekte ik verschillende kruiden in, nu op het appartement is er enkel en klein balkonnetje en al vele keren plantte ik in een bak de kruiden uit de supermarkt, tot mijn verbazing lukte het niet ze aan de groei te krijgen.
  Maar dank zij jouw artikel is er weer hoop, Mijn dank heb je al.

 8. Dit jaar is een erger slakkenjaar dan andere jaren door de zachte winter. Toch valt mij de vraat in de basilicum mee. Wat je ook kan doen is de basilicum ‘s avonds in ieder geval voor zonsondergang binnen of in het hok zetten. Wel even goed opletten of er niet al slakken bij zitten, vooral als het nat weer is. De meeste slakken zijn nachtdieren, dus overdag heb je er geen last van. Ik heb ook een mand met afrikaantjes die ik ‘s nachts in het hok zet en dus zodoende nauwelijks slakkenvraat heb.

  1. wat een goede tip, dankjewel Jan! ik wist niet dat slakken nachtdieren zijn, maar nu je het zegt, zie ik idd overdag weinig slakken rondlopen in de tuin.

 9. Ja, basilicum kun je inderdaad goed stekken en dan verder opkweken 🙂

  Ik heb vorig jaar een potje met wat zaadjes bij Action gekocht en dat leverde een volle plant op, die het – in de kartonnen pot – buiten in de bak de hele zomer volgehouden heeft.
  Die uit de supermarkt koop ik niet, dat wordt niks. Tenzij je jouw methode volgt. Dank voor de tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *