Auteur & kunstenaar

Eva Terra Incognita – primeur (1)

Schrijven is mijn passie. Ik heb het gedaan vanaf dat ik het kon. Briefjes aan mama, liefdesbrieven, dagboeken, korte verhalen en kinderboeken. Voor mijn eigen plezier. Rond 2001 kreeg ik een column in het Noordhollands Dagblad. Ineens had ik lezers, honderdduizenden…. Doodeng, maar veel leuker dan ik gedacht had: enthousiasmerende reacties en fel protest en voordrachten die dankzij mijn gehoor uitgroeiden tot iets dat mijn jeugddroom op de toneelschool overtrof.
‘Het contact met de lezer’ bleek een noodzakelijke inspiratiebron, precies zoals Fred Hoogendoorn, mijn redacteur van het eerste uur, voorspelde.
De crisis kwam en de freelancers kregen massaal ontslag, ook mijn column, ‘De Anne’ moest stoppen. Na tien jaar contact met ‘de lezer’ viel ik in een gat. Ik miste mijn spiegel. Kees kwam op het lumineuze idee blogs te gaan schrijven en Tom Govers maakte de publicatie mogelijk met een website voor dummies.

Intussen was mijn moeder in mijn huis komen wonen en moest ik alles opnieuw leren. Haar voortdurende aanwezigheid, afbrokkelend ego en opglinsterend wezen inspireerden mij tot een nieuwe vorm van communicatie met haar en mezelf. Terwijl ik kroop over de grond om haar kruimels te rapen, te dweilen en te lappen en het uitsnikte van wanhoop over mijn verloren leven op de vierkante meter, welde op de bodem van mijn ziel een onverwachte bron op…

Ik begon haar te zien. Haar verlies. Ik vroeg hoe ze kon toelaten dat ik haar kont waste terwijl ze altijd de wc deur dichtdeed. Ze keek me aan met die verre blik en zei ‘ik geef me over’. Dit raakte mijn hart.
Ik werd zachter en warmer en liever.
Ik begon lijnen en verbanden te zien in haar leven, mijn leven, het leven. De cirkels waarin we gevangen raken en uit willen ontsnappen, de rol van relaties.
Van hieruit begon ik romans te schrijven.
De eerste, Sophie Genius Loci kwam eind vorig jaar uit. Sophie raakt met de filosoof Otto verstrikt in het denken en moet de weg naar haar hart ontdekken. Mijn moedert was dankzij haar trouwe hulpen bij de presentatie aanwezig. Ze kon bijna niet meer praten, maar noemde mij de volgende dag ‘Sophie…’

Tien weken later overleed zij in haar slaap met een glimlach om haar mond. Haar inspiratie is niet weg.
Ik heb mijn volgende roman geschreven: Eva Terra Incognita, een spannend verhaal over Eva, die al doende aan grote gevaren komt bloot te staan en een uitweg moet zien te vinden…

Een roman schrijven is 1.
Proeflezen is 2. Ik had geluk met Aleid, Renate en Chris – taalgevoelig, fijnzinnig, scherp en kritisch.
Redigeren is 3 en Gezina Derks van Uitgeverij Bagage toevertrouwd. Met eindeloos geduld leert zij mij de kunst ‘to kill my darlings’.
Vormgeving is 4. Frans Reijers begrijpt  al mijn woorden en weet dit puntig te vatten in één beeld.
We zijn nu aangekomen bij 5: Eva is naar de drukker!

Jullie zijn de eersten die de cover zien, ontworpen door kunstschilder en vormgever Frans Reijers.
Hier de primeur:

mijn tweede kind
mijn tweede kind

 

 

P.S. De presentatie van Eva is vrijdag 21 november om 17.00 uur bij Boekhandel Stumpel in Hoorn. Schrijf het NU in je agenda. Je bent hartelijk welkom. Daarna een feestje bij ons op de boerderij, met eten, drinken en de rest. Als je daarbij wilt zijn, geef je dan even op via annavellinga@yahoo.nl (Dan weten we hoeveel salades we moeten maken.)

Meer info volgt tijdens stap 6, de promotie.

http://tomgovers.nl

http://www.uitgeverijbagage.nl

http://www.fransreijers.nl

 

 

Deel dit bericht:

Eva Terra Incognita

Eva Terra Incognita
Te bestellen bij de boekhandel

Sophie - Genius Loci

Sophie - Genius Loci
Te bestellen bij de boekhandel

41 reacties

 1. Anne……en weer weet je me te ontroeren omdat het zo herkenbaar is voor mij, de zorg voor.
  Zo bijzonder dat je door je moeder de levenslijnen bent gaan zien die zo nauw onzichtbaar met elkaar verbonden zijn.

  Helaas is Hoorn voor mij gewoon te ver, maar doe bij deze alvast ‘n bestelling voor Eva, ik durf het bijna niet te vragen maar………mag er nog ‘n woordje van je in ?
  <3

  1. O Dimph wat lief! Tuurlijk schrijf ik er graag wat voor je in – als het boek er eenmaal is! Gezina Derks zal er zeker voor zorgen dat je het boek mèt woordje toegezonden krijgt. Ik zal Tom morgen vragen of hij weer zo’n bestelicoon voor een gesigneerd exemplaar op mijn website zet – dan hoef ik het niet allemaal te onthouden 😉
   Overigens komt er een ‘Tour de Eva ‘ door het land – die reis zijn we nu aan het voorbereiden. Warme groet!

    1. Ha Kees, ik zie je toevallig binnenkomen, beter laat dan nooit en mijn vader zou zeggen ‘slome duikelaar’ 😉 – maar ik vind het heel leuk dat je dit leest, altijd welkom!

 2. Anne…gefeliciteerd en geweldig dat het tweede boek eraan komt! Dat je zo geïnspireerd bent geraak door en in het leven, ontroerend mooi! En ja, natuurlijk zie je me weer en ga ik dit boek ook lezen X

 3. Wow dit raakt me enorm.. ik begrijp de passie voor schrijven, het gat waarin je valt als iets wat zo dierbaar is wegvalt.. maar nog meer wat wegvalt als je moeder sterft.. hartelijk gefeliciteerd met dit boek en ik hoop je vaker te kunnen lezen.

  1. welkom op mjjn blog Anke, leuk dat je reageert, dan krijgt ;de lezer’ een gezicht, een stem, en wat voor één :), dankjewel.

  1. Jazeker! Ik kom graag in Niimegen signeren, de stad heeft mijn liefde en deze roman begint er!
   Wellicht wordt het ditmaal Dekker en van der Vegt – info volgt spoedig, als de Tour geregeld is!
   Tot Nijmegen! xxx

  1. Ha Hanny, ben jij dat? Uit Tiel? Je ziet er ineens heel anders uit als je het bent, maar dat groen staat je goed. Dankjewel voor je support!

 4. Dag Anne, ik heb dit met plezier gelezen , jij draagt
  Het woord en de verbeelding in jouw hart ! Het treft
  Me hoe jij de dingen verwoordt….. Ik bewonder jou
  “Zijn” . Proficiat met jouw nieuwe boek, als een nieuw
  Geboren kind! Ik wou dat ik erbij kon zijn op de voor
  Stelling en later op de boerderij!! Maar je weet dat het
  Nogal ver is voor mij !! Nogmaals veel, veel succes want
  Je verdient het voor 100% ! Lieve groet Jan

 5. Heel toevallig kijk ik vandaag na lange tijd weer naar je blog (erg druk gehad). En waar val ik in? Zo mooi kan het lot zijn.
  Gefeliciteerd met de tweede. Dat er nog maar vele andere boeken mogen volgen.
  21 november staat in agenda.

 6. Je levensloop als schrijfster treft mij frontaal, met de zorg voor je moeder er bij is het bijna een roman. Moge het succes je overmannen, dat verdien je.

  Ginder komen mee vieren kan ik helaas niet, Ik ween mij een rivier die langs jou passeert
  en stuur gelukwensen mee.

  1. Dankjewel voor je warme woorden Edgard. Woon jij toevallig ook in Vlaanderen, in de buurt van Gent misschien wel? Dubbele reden voor mij daarheen te gaan.

 7. Tja, Anne, ik stuurde je al even een berichtje, waarin vermeld, dat ik niet kan komen naar de presentatie van je boek. Ik werk nog tot 1600 uur en dan kan ik niet in die korte tijd in
  het Noorden van het land zijn bij jou. Wat ik overigens heel erg jammer vind. Volgende keer beter hoop ik. Geniet van je succes en ” keep me informed” Lieve groet Metha.

  1. Da Metha, wat jammer…. we gaan bij ons thuis nog een paar uurtjes door, hartelijk welkom!
   Maar ik ga ook nog signeren op andere plekken in het land, misschien dichterbij.
   Ik houd je op de hoogte!
   Lieve groet!

 8. Door het berichtje in het NHD over de boek presentatie heb ik het blog gevonden. Gelukkig, ik was een trouwe lezer van je column in de krant en heb nooit begrepen waarom die werd weg bezuinigd. Heb nog heel wat leeswerk in te halen, maar doe iedere dag een paar stukjes. Groeten, Tineke

  1. Wat leuk Tineke! Ik word helemaal blij van je reactie. Geef het maar door 😉
   Misschien gaan we elkaar zien op één van de signeersessies. Je vindt ze onder Agenda – en die vind je boven dit blog in de balk. Gewoon erop klikken 😉
   Lieve groet trouwe lezer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *