Auteur & kunstenaar

Kaj Elhorst – Fantasie, een reis naar de zon…

Vandaag is schrijver/journalist Kaj Elhorst (1946) onze gast. Kaj werd geboren in Nijkerk in een intellectueel gezin, een uitdagende start voor een duizendpoot met fantasie. Hij startte zijn loopbaan als leraar Nederlands/geschiedenis. In 1979 werd hij Chef Jeugdvoorlichting bij de PTT en maakte tv-films in samenwerking met de NOT. Hij is presentator van De Alphense Talkshow en schrijft veel en graag.
Vorig jaar kwam zijn  roman “De Annalen van Gamor” uit, een fantasyroman die speelt in de ijstijd.
Kaj+Elhorst+©++Fabiola+Enikj

 

Fantasie, een reis naar de Zon – Kaj Elhorst

“Onzin, onzin, onzin”, ik hoor het vaak als ik weer eens met één van mijn “merkwaardige, opvallende en zelfs lachwekkende” ideeën naar voren kom. Mijn vader zei het al: “Kaj heeft altijd de wildste ideeën maar om ze uit te voeren….” Dat klopte en dat klopt, maar één ding weet ik zeker: onzin is het niet.

Andere mensen vinden het onzin maar eigenlijk denk ik dat ze er bang voor zijn. Bang om hun greep op geld en leven te verliezen. Ze hebben het veel te druk met broodbakken of tegels plakken, de dingen die nou eenmaal moeten gebeuren. De ECHTE realiteit. Dat is lekker veilig en biedt geld en zekerheid.
Hoewel….ze huiveren bij de gedachte dat het allemaal misgaat.

Wat in mijn hoofd leeft, is ook realiteit. Ik kom er niet los van. Het is de kunst om te denken over vormgeving en organisatie en vooral ook over de manier om iets aanvaardbaar te maken. Lastig want mensen houden niet van nieuwe dingen. Nieuw is eng…en dan bedoel ik geen zorgwet of participatiesamenleving maar echt “iets nieuws”.
“Ga weg met je onzin”, roepen ze en verder modderen ze samen met werkdruk, stress en burn out naar….het Geldpakhuis van Dagobert Duck?

Ik wil hier even in het kort een voorbeeld geven van onzin: de nieuwe taxigigant uit de VS die zoveel taxibedrijfjes in Nederland dreigt weg te vagen. Dat wordt door sommigen “nieuwe economie” genoemd. Kijk, dat is onzin. Er is niets nieuws aan, het is dezelfde macht van geld en massaliteit die al heel erg lang heerst.

Fantasie…je bedenkt iets onzinnigs, misschien zelfs om te lachen maar…je doet een stap opzij van het aangeharkte pad regelrecht het struikgewas in maar dat is niet het einde. Je lacht of rukt je niet los om terug te keren naar de “ECHTE werkelijkheid”. Je denkt verder en je onderneemt: hoe kom ik hiervandaan verder? Stapje voor stapje ontplooit zich een heel nieuwe wereld voor je met vrijheid, opwinding, enthousiasme en innovatie liggen voor je.

Kijk, wie dat soort ideeën huldigt, wordt al gauw naar het rijk van de dromers en gekken verwezen, daar waar de “onzin” huist. In de geschiedenis blijken juist dit soort “gekken” méér dan ééns een wezenlijke impuls te hebben gegeven aan de menselijke ontwikkeling. Einstein is daar een voorbeeld van. Je kon ook aan hem zien dat hij “gek” was, zijn haar zat verschrikkelijk!

Ik vind het helemaal niet erg om “gek” genoemd te worden, integendeel, ik zie het als een compliment. Het betekent dat ik mij gemakkelijk kan onttrekken aan het gangbare spoor, aan de gemakkelijkste weg die doodloopt volgens mij. Maar hoe zit het dan met de economie? Ja, die heb je ook nog! Het gaat er prima mee. Kwaliteit, creativiteit, uniciteit zijn waardevol en kostbaar.
Ik snap het wel. Voor fantasie is lef nodig. Je moet je in het onbekende durven storten. Dat lijkt “eng” maar ik kijk zelden om, ik zie alleen maar de prachtige wereld die daar achter ligt. Fantasie, dat is altijd een reis naar de zon.

http://kajsverhalen.wordpress.com

http://www.bol.com/nl/p/de-annalen-van-gamor/9200000012539082/

Deel dit bericht:

Eva Terra Incognita

Eva Terra Incognita
Te bestellen bij de boekhandel

Sophie - Genius Loci

Sophie - Genius Loci
Te bestellen bij de boekhandel

7 reacties

  1. Graag gelezen en het is inderdaad fantastisch om creatief te kunnen zijn, je eigen wereld te creëren en daarin uniek te zijn. Men kan je soms met zo’n speciale blik aankijken wanneer je ze vertelt dat je schrijft en fotografeert, boetseert etc. Begrijpen niet dat daar fijne, gelukkige momenten inzitten die met geen geld te betalen zijn. Voor mij is dit de echte wereld, naast de momenten van zorg en aandacht. Dank je wel Kaj 🙂

  2. Hoe herkenbaar! Reizen naar de zon en creatief zijn, ‘anders dan anderen’, het kan je een heel eenzaam gevoel geven maar uiteindelijk wint de innerlijke rijkdom.
    Heerlijk om te lezen, Kaj!

  3. Zonder fantasie zonder, schrijfkunst en beeldende kunst en zonder muziek, zou de wereld van het geld en de materie, ondraaglijk zijn.
    Als je veel fantasie hebt, zoals Kaj, dan ben je een gezegend mens.

  4. Anders dan anderen, zo voel ik me mijn hele leven al. Ik weet niet of anderen dat vinden van mij. Het is een gevoel en ik leer er nu pas mee om te gaan. Sterker nog, ik ben het gaan waarderen en vind het eigenlijk wel zo prettig.

  5. Ik ben net terug uit IJsland en het belangrijkste voor IJslanders is niet het Noorderlicht of het feit dat ze de de grootste Glaciër van Europa hebben, of het feit dat 30% een universitaire opleiding heeft… maar dat hun volk gelooft in elven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *