Sophie door de ogen van Marijke Hulst

Om de Boekenweek te vieren krijg je t/m 14 maart 2015 € 2,50 korting als je Sophie Genius Loci bestelt via mijn uitgever en de kortingscode ‘Boekenweek’ gebruikt; je hebt mijn debuut dan voor slechts 12,50! Twee exemplaren voor 25 euro, dan heb je gelijk een mooi boek om cadeau te geven.
Zie: http://www.uitgeverijbagage.nl
 
 Vandaag krijg je Sophie te zien door de ogen van Marijke Hulst, een oud docente Nederlands.
 
Debuut, november 2013
Debuut, november 2013

 

Marijke Hulst: Over de debuutroman van Anne Vellinga : Sophie – Genius Loci (316 blz.)

Het hoodfpersonage in Vellinga’s debuutroman is columniste Sophie. Zij woont samen met Otto die filosofie studeert. Het boek verhaalt over de breuk van hun liefdesrelatie, een universeel thema geplaatst in de context van de persoonlijkheidsontwikkeling van Sophie.
Wanneer Otto onverwacht hun langdurige relatie verbreekt, valt de bodem weg onder Sophie’s bestaan.
Sophie doorloopt de verschillende stadia van rouw. Wanhoop, (verlies van inspiratie en controle), machteloosheid ( onmacht om de scherven van de breuk te lijmen), verdriet ( gemis van de geliefde) hoop ( de hoop op hereniging die niet ingelost wordt) en uiteindelijk het onvermijdelijke en snijdende inzicht van de onherroepelijkheid van de breuk.
De spanningsboog is mooi opgebouwd en bereikt wat mij betreft een hoogtepunt wanneer Otto het contact met Sophie op digitale wijze hervat en Sophie een sprankje hoop krijgt op verzoening.

Omdat dit proces van liefdesverdriet openhartig en oprecht en met reflectie wordt beschreven, word je als lezer de roman ingezogen. Haar stijl verleidt en helpt daar dus een handje bij. Vellinga rijgt op onnadrukkelijke en speelse wijze mooie woorden en zinnen aan elkaar.

Wanneer het definitieve einde tot in alle poriën van ons hoofdpersonage is doorgedrongen, vermant zij zich en richt zich op haar eigen toekomstdroom: het schrijven van een roman.
Zij gaat daarvoor op zoek naar de ‘juiste’ plek de ‘Genius Loci’ een begrip dat ook binnen de verhouding met Otto een belangrijke rol speelt.
Deze zoektocht voert haar naar het Fichtelgebergte in Duitsland waar zij de eigenaar van haar mogelijk toekomstige huis hoopt te treffen. Deze reis zal een louteringsproces blijken.
Door de flashbacks uit haar jeugd in dit deel van het verhaal vallen de puzzelstukjes mooi op hun plaats.
Een belangrijk psychologisch inzicht, namelijk dat wij binnen onze eerste liefdesverhouding geconfronteerd worden met de relationele patronen uit onze jeugd, is hier op meesterlijke wijze literair vorm gegeven.
Daarom zou ik dit een belangrijk boek willen noemen : een moderne ‘Bildungsroman’.
Ik geef deze debuutroman als beoordeling 5 sterren.
Pluspunten: Goede verhaallijn, meeslepend verhaal, spannend, sterke psychologische roman

Debuut, november 2013
Debuut, november 2013

 

One thought on “Sophie door de ogen van Marijke Hulst

  1. Ellie Schmitz

    ‘Een belangrijk psychologisch inzicht, namelijk dat wij binnen onze eerste liefdesverhouding geconfronteerd worden met de relationele patronen uit onze jeugd, is hier op meesterlijke wijze literair vorm gegeven. Daarom zou ik dit een belangrijk boek willen noemen : een moderne ‘Bildungsroman’.’

    Een bijzondere passage uit een mooie recensie! Ik sluit mij er helemaal bij aan!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *