Auteur & kunstenaar

ADHD-PDDNOS

Dankzij scherpe tongen, lange tenen, ogen op steeltjes en haar op de tanden zijn zwarte schapen het zout in de pap. Mijn neefje heeft dat allemaal niet. Goed beschouwd zit hij volmaakt in elkaar. Dat zie ik als hij een weekend komt logeren. Hij ziet dat onze boerderij een volmaakte apenkooi is met trapleuningen om af te glijden, balken om aan te hangen, bedden om salto’s op te maken en verstopplekjes achter elke deur en elke struik. Ik ben hem de hele dag kwijt, hij mij niet.

Dankzij hem leer ik voortdurend bij.
,,Tante Anne, je drukt de gasknop twintig seconden in, vijf seconden is genoeg.”
Dat haalt hij niet uit de gebruiksaanwijzing, dat ziet hij bij de eerste kop chocolademelk terwijl ik die knop al tien jaar bedien.
Hetzelfde met de oven, de stofzuiger en de wasmachine. Het is ongelooflijk wat daar voor handigheidjes zijn ingebouwd. Na een paar uur loopt mijn huishouden op rolletjes dankzij mijn kakelverse huishoudcoach.

,,Juf zal wel blij met je zijn!”
Hij schudt mistroostig zijn hoofd.
,,Juf zet mij te kakken.”
,,Te wat?”
,,Ik heb de weektaken altijd als eerste af en dan moet ik klusjes doen, maar dan kukelt de prullenbak om en vervolgens valt de bezem met een bonk op de grond en de gladde gieter glipt uit mijn handen en dan zet zij me te kakken voor de hele klas en pesten de kinderen me.”
Het drama van het begaafde kind.

,,Vorige week moesten we een werkstuk maken en dat had ik zo af en toen ging ik andere dingen doen. Juf was kwaad dat ik de klas stoorde en toen moest mama bij juf komen dat ik zo niet op school kan blijven.”
De omgekeerde wereld.
,,Mama steigerde.”
,,Dat snap ik.”
,,Juf zei dat ik ADHD-PDDNOS heb.”
,,De wat?”
Hij grijnst van oor tot oor.
,,Dat zei mama ook en ze zei erbij dat ik met die letters wel keigoede werkstukken maak. Toen zei juf dat ik een dubbeldik werkstuk moet maken. Daar werk ik aan.” Hij klinkt ineens als een promovendus. ,,Het wordt heeeeeeeeeeeel dik.”
,,Heel goed. Waar gaat het over?”
,,Over stront en schijt en kak!” Het vliegt eruit als slappe poep. ,,Elk dier heeft andere poep, bijvoorbeeld hondendrollen, kippenstront, konijnenkeutels, paardenvijgen en koeienvlaaien.”
Het is zonneklaar dat hij juf een poepie zal laten ruiken.

Zonder Titel - Anne Vellinga
Zonder Titel – Anne Vellinga

Deel dit bericht:

Eva Terra Incognita

Eva Terra Incognita
Te bestellen bij de boekhandel

Sophie - Genius Loci

Sophie - Genius Loci
Te bestellen bij de boekhandel

11 reacties

 1. Wat een slimmerd! Mijn kleinkinderen komen niet verder dan: oma je bent hopeloos ouderwets. Dan roep ik dat ik slim ben, omdat ik voor € 10,- een nieuwe telefoon koop, waar ik gewoon mee kan bellen. Meer heb ik niet nodig, want ik heb een computer dan is die weer overbodig.
  Laat mij maar ouderwets zijn, ik spaar tenminste geld.
  Ja oma en je bent nog dom ook, dat stop je in onze spaarpot.
  Grrrr. dat kleine grut en ik kan er alleen maar van genieten, ook al worden ze met koorts en een snotneus voor een dagje bij me worden ondergebracht.
  Anne, je maakt weer wat in me los. Dank voor je mooie verhaal.

 2. Wat heerlijk dat hij zo kan denken dat al die letters hem goede werkstukken opleveren.
  Mijn kleinzoon heeft een vorm van autisme en kan WEL op de reguliere school blijven.
  Hij gaat nu zelfs de HAVO doen.
  Soms heeft hij een koptelefoon op in school , maar meestal gaat het zonder ook goed.

  Wat jammer dat zijn juf zo reageert op hem, hij verdient beter en de juf moet zich eens verdiepen wat PDDNOS betekent.

  Geniet (net als ik) van deze prachtige jongen.

  Gea

 3. Heerlijk Anne zoals jij over je neefje schrijft. Wat ‘n geweldig open knulletje, hoogbegaafd zijn is niet leuk…..kan heel lastig zijn voor hemzelf en zijn ouders.
  Over de juf zullen we het maar niet hebben..:)

 4. Dat kereltje mag hebben wat het ook is, maar hij is in elk geval klever genoeg om te weten waarover het gaat, dat hij de reactie van de juf niet begrijpt is normaal, die juf zou zig eens mogen verdiepen in de manieren waarop men kinderen aanpakt” het is haar werk”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *