Auteur & kunstenaar

Griekenland voor dummy’s

Griekenland, iedereen heeft het erover en niemand weet er het fijne van, nergens eensluidende visie, overal webben en warboel. Kranten en tv commentatoren die elkaar tegenspreken, hel en verdoemenis preken, politici die over elkaar heen duikelen wat wel en wat niet moet gebeuren.
Nu is het lastige voor mij dat me almaar gevraagd wordt wat ik ervan vind. Tsja. Ik vind het onbegrijpelijk en sneu, maar wat doet dat ertoe.
Voor de schrijver is Niet- Snappen DE motivatie om te schrijven, erin, erdoor, erheen…

OVER GRIEKSE GODEN EN FILOSOFEN

Sinds de oudheid ligt Griekenland er goddelijk bij. Op de Olympus huisden de goden die het volk leidden. In de sport konden de Grieken hun krachten meten en in de theaters hun ziel voeden. Dat waren gouden tijden… toen die voorbij waren kwamen de filosofen, Socrates kwam met de juiste vragen, Plato met zijn Ideeën en Aristoteles bracht er met zijn categorien systeem in…. Alexander de Grote ging ook voorbij…

FINANCIEEL BELEID

Sinds lang hebben de Grieken geldproblemen, ze kwamen altijd al veel te kort. Vroeger hadden ze daar een simpele oplossing voor: de drachme devalueren, daarmee was de schuld ook gedevalueerd.
Ik zou bijna vergeten dat hieraan vooraf gaat dat de Grieken almaar schulden maken. Hoe komt dat?

~Allereerst door hele hoge uitgaven van de staat aan Griekse staatshuishouding, zoals
* enorm ambtenarenapparaat (waarvan de helft uit zijn neus eet)
* staatsondernemingen (die niet efficiënt en winstgevend geleid worden, veel personeel etc.)
* lage pensioenleeftijd (was 55, gaat naar 67, maar nu nog niet…)
* hele hoge defensie uitgave

~Dit moet betaald worden, maar dat geld is er niet, want de staat heeft veel te lage inkomsten aan belasting vanwege:
* laag BTW tarief
* lage inkomstenbelasting

Er is geen evenwicht tussen wat er binnenkomt en wat uitgeven wordt aan eigen volk. Ze komen almaar tekort.

~Wat ook niet meehelpt:
* zwart geld & corruptie (de dokter doet pas wat als je een envelopje meeneemt, laat staan bedrijven)

EUROPA

Na de tweede wereldoorlog hebben de grote Europese staten gedacht en besloten ‘dit nooit meer’.
De beste remedie tegen oorlog is samenwerking. Vanuit dit idee ontstond de Europese gemeenschap ‘Alle Menschen werden Brüder’.
Dit idee van gemeenschap bleek een succes: intussen al 70 jaar vrede.
Dit gemeenschapsgevoel mondde uit in de euro.
Om mee te doen aan de euro moet een land aan criteria voldoen.

GRIEKSE CRISIS

Griekenland wilde graag meedoen, maar kon niet aan de criteria voldoen. Net als in mythische tijden verzonnen ze een list, ditmaal geen Paard van Troye maar Amerikaanse banken om in de boekhoudboeken de schulden te verdonkeremanen. Hierdoor voldeden ze met glans aan alle criteria. Ze konden meedoen met de euro.
Het gevolg was dat de Grieken toegang kregen tot het grote Europese kapitaal en voor een lager percentage konden lenen. Dat deden ze graag en de grote Europese banken dachten dat ze kredietwaardig waren en leenden hen onbeperkt.

Op een bepaald moment werden er wel steeds meer vragen gesteld bij de kredietwaardigheid van Griekenland. Gevolg was dat de rente die Griekenland moest betalen op de staatsleningen steeds hoger werd. Met elke lening kwam Griekenland dus meer in de problemen. Tot het zo erg was, dat ze niet meer konden lenen op de kapitaalmarkt: de start van de eurocrisis. Griekenland dreigde de grote Europese banken in zijn val mee te sleuren. Toen is door de andere euro-landen besloten Griekenland financieel bij te staan, dat klinkt nobel, maar in feite was dat een bijstaan van zichzelf. Want wat gebeurde er:

Griekenland werd door Europese fondsen ondersteund met geld, maar dit geld werd regelrecht doorgesluisd naar de Europese banken ter aflossing van de eerder aangegane leningen. De laatste jaren is dus niet Griekenland gered, maar de grote Europese banken zijn gered, en dit voor de tweede keer op rij. De banken hebben hun geld terug en hebben zich teruggetrokken uit Griekenland.

HOE NU VERDER

In grote lijnen zijn er twee scenario’s: IN de euro of UIT de euro. Het is gissen wat de gevolgen zijn:

In de euro
*** inkomsten en uitgaven moeten in evenwicht gebracht worden, dus bijvoorbeeld***

~Uitgaven verlagen:
* afstoten van peperdure staatsondernemingen (privatiseren)
* efficiënter maken van ambtenarenapparaat door ontslag
* pensioenleeftijd op korte termijn omhoog
* defensie uitgaven omlaag

~Inkomsten verhogen:
* verhoging BTW naar niveau zoals in de rest van Europa
* efficiënt maken van de inkomstenbelasting, waardoor zwarte handel en corruptie afneemt

~Schuldsanering

Uit de euro:
* Griekenland gaat bankroet
* Schulden vervallen
* Invoering van nieuwe Drachme
* Armoede
* Wig tussen Griekenland en Europa

NB: Tsipras was net op tv met een dikke koortslip waar een enorm vaag verhaal uit kwam, weer niet concreet, om medelijden mee te krijgen. Of het is tactiek. Er stond immers in zijn verkiezingsprogramma dat Griekenland uit de euro wil en wat is prettiger dan Europa de schuld te geven van de ellende die dat met zich meebrengt…
Griekenland gedraagt zich als een kind. Hoe daarmee om te gaan is de Vision Quest van Europa.

 

 

 

 

Deel dit bericht:

Eva Terra Incognita

Eva Terra Incognita
Te bestellen bij de boekhandel

Sophie - Genius Loci

Sophie - Genius Loci
Te bestellen bij de boekhandel

6 reacties

 1. Allereerst moet er een minimum inkomen gegarandeerd worden. wie zijn schuld het ook is, wie ook wat gedaan heeft er wordt honger geleden. De kindersterfte is toegenomen, oude mensen kunnen niet bij hun pensioen komen, mensen kunnen hun medicijnen niet betalen.
  Dat is niet alleen een probleem in Griekenland, maar misschien is die Griekse Crisis als stormram te gebruiken om dit soort zaken ook op Europees niveau te regelen voor.
  Als we daarvoor gezorgd hebben kunnen we eens gaan kijken waar het geld is gebleven. Ik denk dat een vrij groot gedeelte in zakken buiten Griekenland terecht is gekomen, een een ander fors gedeelte een beperkt aantal Grieken aanzienlijk verrijkt heeft.
  Laten we een voorbeeld nemen aan IJsland. Die plukt mensen kaal die misbruik hebben gemaakt van het financiële systeem en gooit ze in de gevangenis.
  Je lost een crisis niet op door mensen te ontslaan en pensioenen te beknibbelen, je maakt de ellende alleen erger.

 2. De enige niet asociale maatregel die je oppert bij “in de euro blijven” is verlaging van de defensie-uitgaven. De rest is contraproductief. Bijvoorbeeld: wat heeft ons privatisering van het openbaar vervoer opgeleverd? Waar laat je de ontslagen ambtenaren?

  Het gaat niet alleen om onwil van die slordige Grieken, maar bovenal om onwil van het Merkelblok. Waarom zitten er alleen in de Griekse onderhanndelingsdelgatie economen, en aan de andere kant louter financiers en bankiers? Wie denkt er nog aan Keynes?

 3. Je begon goed, de Grieken zijn een volk met historie..

  *Sinds de oudheid ligt Griekenland er goddelijk bij. Op de Olympus huisden de goden die het volk leidden. In de sport konden de Grieken hun krachten meten en in de theaters hun ziel voeden. Dat waren gouden tijden… toen die voorbij waren kwamen de filosofen, Socrates kwam met de juiste vragen, Plato met zijn Ideeën en Aristoteles bracht er met zijn categorien systeem in…. Alexander de Grote ging ook voorbij…*

  En zo zal het altijd gaan, wie een vriend is en geld leent aan.. is de klos omdat je van tevoren al weet dat je het niet terug krijgt, als je het wel terug vraagt , dan kost het je een vriend. Griekenland is een vriend, omdat ze slimmer zijn dan de rest, dus kunnen ze het makkelijk doen, ze betalen het niet terug omdat wij hun vriend zijn, en zij meteen al wisten dat ze ermee weg zouden komen uiteindelijk. Dat is de vechtersmentaliteit, of je het leuk vindt of niet. The easy way, de Grieken zeiden nee, want ze wonnen de strijd al voordat ze het zeiden.

  Kortom, ikzelf leen nooit iets uit, als ik denk dat het nodig is en van die vriend hou, dan ga ik er al vanuit, dat, wat je leent beter meteen gegeven kan zijn, en je er ook niet meer op terug hoeft te komen.

  De Grieken zijn winnaars, want ze winnen dit ook, lees je stukje maar terug.

 4. hoi Anne,

  Inderdaad, een zeer compelexe geschiedenis.Ik volg al lange tijd met belangstelling de vele actualiteiten hierover, zowel van linker als van rechter zijde.Ik weet ook niet, wat er van te denken.Toch even een aanvulling, ik kon het echt niet laten..
  Historie :Griekenland heeft ook , ik meen zelfs tot in 1974 of 78 gezucht onder een dictatuur..
  Verder is het inderdaad het probleem, waar is het geleende geld gebleven?
  Een duidelijk feit lijkt, dat door de enorme bezuinigingen de hele economie de nek is omgedraaid ipv gestimuleerd.
  Ik las laatst in de Trouw, dat maar 11 % van alle leningen in de Griekse economie besteed kon worden, de rest verdween inderdaad regelrecht terug naar de andere europesche banken, die elkaar onderling allemaal geld lenen,dus als de een omvalt, dan gaan ook de anderen. Dus we hebben inderdaad gewoon onze eigen banken gered..(En die geven weer leuke bonussen, enz…)
  Meerdere bronnen geven aan, dat dit eigenlijk een banken crisis is.En de hoofdsom komt wel niet rechtstrees terugbetaald, maar er wordt wel heel goed verdiend aan de extra hoge rente, die berekend wordt aan Griekenland.!
  In Griekenland is nu na 5 jaar gigantisch bezuinigen 70 % van de jongeren tussen de 20 en 30 jaar werkeloos, en 71 % van alle vrouwen.Na de werkeloosheidsuitkering van 1 jaar , is er helemaal niets meer, want er is geen bijstand in Griekenland!Dus geen enkele vorm van inkomen!
  Dus van het nu bijna gehalveerde pensioen van de ouderen (nu nog slechts E 600 a E 700 per maand, prijspeil Griekenland net als Nederl. ) leven nu hele grote families, want hele gezinnen zijn weer bij opa of oma ingetrokken, omdat ze zelf de huur niet meer konden betalen.Pensioenen nog meer verlagen is …
  Dus als de BTW verhoogd wordt, wie kan er dan nog de boodschappen betalen ?Nog meer kleine zelfstandigen failliet ?Er leven nu al vele gezinnen en ouderen met afgesloten electriciteit, er eten mensen uit de vuinisbakken, miljoenen hebben geen ziektekostenverzekering meer, ziekenhuizen en apotheken hebben geen medicijnen meer(import ),artsen worden niet meer betaald (door de staat ) Kortom, Griekenland is afgezakt naar een derde wereld land.Met de bekende rijke bovenlaag.
  Belastingen :er is inderdaad een slechte traditie van belasting betalen, vooral van die rijke bovenlaag, wat ook de minder rijken niet stimuleert om wel te betalen.Net als in Nederland is belastingontduiken de nationale sport.Het overheidsorgaan, wat belasting moet innen, werkt zeer onvoldoende (ambtenaren ontslaan ?).op andere plekken schijnen inderdaad te veel ambtenaren te zitten, want corruptie is een bekend probleem, zoals in veel landen met armoede.
  Defensie :Griekenland wordt net als Italie overstroomd door vluchtelingen.De grensbewaking rond de Zuidgrens is op aandringen van Europa sterk opgevoerd.
  Overigens verdient Nederland als een grote exporteur van wapens ook goed weer aan het defensieapparaat van dergelijke landen..
  Privatiseren :momenteel is de haven van Pireus, de grootste van Griekenland, al verkocht aan de Chinezen (67 % belang).dus de winst,die daar gemaakt had kunnen worden door een beter draaiende economie gaat nu naar China voor het grootste deel.China aast op dergelijke koopjes, ook in Afrika.
  Wij zijn een export- en handels land.Daarom is de euro zo makkelijk, zonder grenzen en invoerbelastingen exporteren wij meer en makkelijker.Geen wisselkoersenverlies.Daarom moesten er in hoog tempo veel landen, ook arme, bij de euro, zodat we een giga afzet gebied zouden hebben .
  Tsja, wat is wijs in dit gigantische probleem.Alles is met alles verweven.Wie het weet, mag het zeggen.Ik kan er geen touw aan vast knopen hoor.Schulden moet je in principe terug betalen, maar dit voelt toch niet helemaal eerlijk.En van een Grexit hebben wij waarschijnlijk zelf ook last.
  In ieder geval, wie de Grieken wil helpen :het is een fantastisch land om op vakantie te gaan, met hele vriendelijke en gastvrije mensen.
  liefs..

  1. Iedereen is aardig als je op vakantie bent, en de Grieken zijn alleraardigst, dat waren ze al, daarom gaan we er graag naartoe, omdat ze zo aardig zijn, net als wij, wij zijn op onze beurt aardig omdat we daar vakantie gaan vieren, en zo zien we elkaar graag, op ons alleraardigst, maar vraag nooit een lening terug, dan begrijpen ze echt niet waar je het over hebt en gaan liever failliet zodat ze de status van derde wereldland krijgen en het reddingsmechanisme ze van alles toe gaat sturen onder de tafel, als de euro maar niet valt, dan mag alles en kan ook…

 5. Ik kan het af en toe bijna niet meer begrijpen maar dat de bevolking in het ootje is genomen en de banken gered worden zodat Europa niet in elkaar dondert dat snap ik wel…arme mensen die weer de klos zijn….geen geld geen eten…armoede-onmacht-verdriet-boosheid….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *