Auteur & kunstenaar

De Nieuwe Boekhandel

Vandaag, zaterdag 12 september ben ik van 14.00 – 16.00 te gast in De Nieuwe Boekhandel in de Amsterdamse wijk Bos en Lommer en dat alleen al is nieuw voor mij. Ik ken Bos en Lommer uit de tijd dat mijn vriendin met de grootste idealen en (dus) het minste geld daar woonde en dat was heel special. Ze had namelijk twee kamers in twee belendende panden, in de ene werkte ze en daar sliep ze ook, in die ernaast zat de keuken/badkamer. Dus elke ochtend liep ze in haar duster van de ene deur naar de andere, buitenom wel te verstaan. Dat kon allemaal in Bos en Lommer en ik hoop dat het er nog net zo kleurrijk is!

10321599_683964948331906_4752723610679084750_o

Zodra bekend werd dat ik in De Nieuwe Boekhandel zou Groeten en Ontmoeten, kreeg ik wonderlijke vragen van mensen die de winkel al kennen. Of ik nu ook in DWDD kom. Of ik in de winkel blijf slapen. Of ik een show ga geven en ga demonstreren hoe ik slappe tulpen tot leven wek en hoe ik courgettesoep maak. Dingen die ik geblogd heb en die allemaal in de winkel van Monique Burger kunnen.

Monique Burger
Monique Burger

Monique Burger was in 2010 de Beste Boekenverkoper van het jaar. Dat kan alleen als je verliefd bent op boeken en lezers en schrijvers. De titel Beste Boekverkoper was niet het eindpunt voor Monique, ze wilde een eigen Boekhandel. Dwars tegen de stroom van de tijdgeest, de recessie en het pessimisme. Ze wilde het en ging ervoor. Dit werd De Nieuwe Boekhandel en binnen een jaar was haar zaak genomineerd als Beste Boekwinkel. Monique blij natuurlijk, en zo gedreven als ze is zo openhartig is ze ook ‘Publiciteit betekent klanten en die hebben we hartstikke hard nodig’.

Ze staat vijf dagen per week in de winkel, de zesde doet ze de administratie en de zevende maakt ze nieuwe plannen. Ze verzint dingen die nog nergens anders zijn gedaan. Zo organiseert ze themadagen en laat haar winkel gebruiken als sleep-in, trouwlocatie en podium. Alles voor de overleving van het boek, de lezer en de schrijver.

De Nieuwe Boekwinkel als sleep-in
De Nieuwe Boekwinkel als sleep-in

Nog voor ik in de winkel geweest ben, hoor ik almaar meer over Monique.
Ze verkoopt geen pockets, die nemen ruimte in zonder winst en een wat duurder boek oogt mooier.
Met geld hoef je niet aan te komen, alles gaat via de pin. Dat is veiliger en scheelt gedoe bij de kassa.
De winkel stopt niet bij de voordeur, de winkel is zo groot als de wereld en is ook te vinden op alle internetkanalen.
Op You Tube kun je Monique vinden met boekentips, waaronder ‘hoe maak ik een bestseller’, dat kan via haar winkel, dus als je nu eindelijk wel eens je boek wilt uitgeven en verkopen, dan kan dat. Het is gratis en gaat snel, vanaf het eerste verkochte boek verdien je.
Wie hiervan bubbels in het bloed krijgt, hoeft de linken onderaan maar te openen.

Tegelijkertijd is de winkel intiem en daar ben ik blij mee, want ik ben er te gast! Schrijvers worden er onthaald en klanten worden overal bij betrokken. Ze mogen recensies schrijven van boeken die Monique niet zelf gelezen heeft. Deze recensie staat op een ‘buikbandje’ dat om de cover van het boek gevouwen wordt. Daardoor gaat een boek harder lopen. Als tegenprestatie krijgt de recensent een boekenbon die natuurlijk weer wordt omgezet in een boek, een prachtvoorbeeld van de perpetuum mobile. En dat moet je hebben om te overleven.

Of dit alles nog niet genoeg is om de winkel te bezoeken, vieren we vandaag het lustrum met taart van de beste bakker van Bos en Lommer, Rijkhoff banket. Ik hoop dat jullie komen en we elkaar kunnen Groeten en Ontmoeten!

taart van
taart van Rijkhoff banket

* ~ * WELKOM * ~ *

http://www.denieuwebestseller.nl

https://www.youtube.com/watch?v=f36iiNlHEZ0

http://rijkhoffbanket.nl

http://inamsterdamwest.metmik.nl/agenda/de-nieuwe-boekhande-lustrum/2015-09-12

 

 

 

 

 

 

Deel dit bericht:

Eva Terra Incognita

Eva Terra Incognita
Te bestellen bij de boekhandel

Sophie - Genius Loci

Sophie - Genius Loci
Te bestellen bij de boekhandel

10 reacties

    1. Ha Mieke! Kort en goed: het was heerlijk! ik heb wel een dag nodig om bij te komen van alle moois – en dan zal het wel gaan ‘bubbelen’ en een blogje (of 2,3….10) opleveren 🙂

    1. Goedemorgen Annette – en ook jouw wens is uitgekomen! Als het zo eenvoudig is, laten we elkaar dan meer blij toewensen: blije dag Annette! ~ * ~ 🙂 ~ * ~

  1. Vooral boekenwinkels kunnen vernieuwing gebruiken; al is de reuk van oud papier heel bijzonder en doet je lust krijgen om er langer te vertoeven en te leze

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *