Auteur & kunstenaar

Stembevrijding

naar binnen

Het staat er echt, stembevrijding. Het roept iets op dat je niet weet en dat is leuk. Dat er in je eigen taal woorden zijn die je niet kent. Stembevrijding. Het zegt iets, maar je weet niet wat. Mijn vriendin mailt of ik meega en voor het gemak heeft ze een lijstje bijgevoegd wat mee moet. Je verwacht keelpastilles, tijmstroop, gorgeldrank, zakdoek en sjaal, maar nee. Wat mee moet is een flesje water, dikke sokken, een dekentje en een blinddoek. Vooral dat laatste maakt het spannend.

Ik heb het allemaal in huis, ook die blinddoek. Maar ik moet een yogabroek aan en ik weet niet hoe zo’n gymbroek voor de stem eruit ziet. Op internet vind ik talloze modellen yogabroek, van superstrakke leggings tot hobbezakken die met touwen om het middel moeten. Het komt er op neer dat het een onflatteus geval moet zijn.
Dat komt goed uit want die heb ik genoeg, van wijde ribbroek waarin ik een astronaut in een windmachine lijk tot strakke legging waarin mijn onderdanen saucijsjes lijken in te strak vel.
Het overhoop halen van mijn kast roept kreten van verwondering, vermoeidheid en afschuw op, wat meteen een goede warming up is voor de stem die vandaag bevrijd gaat worden.

De bel galmt, mijn vriendin is er al. In de haast trek ik een broek aan die vlees nog vis is, niet licht, niet zwaar, niet los, niet strak. Vriendin staat op de stoep in uitbundige stijl, zwart met oranje, zwierig en soepel, een tweede huid die geweldig flatteert.
,,Heb je alles? We zijn laat.’’

Hijgend komen we tien minuten later aangefietst op de plaats van bestemming. Het gebouw werkt mee, een prachtig schoolgebouw met glas in lood en antiek tegelwerk. De ruimte waar onze stemmen bevrijd gaan worden, is groot, licht en lila. Schoenen uit, sokken aan. We krijgen een beker kruidenthee en betalen de les. In het midden van het lokaal is een cirkel van dekentjes met meditatiekussentjes erop.

We nemen plaats, één man en twintig vrouwen die geschapen lijken voor de schreeuw tegen alles wat fout is, expressief en kleurrijk zijn ze: haren spierwit, knalrood en grijs en daarbij soepele broeken met gekleurde rokjes erover. Ik voel me nogal onzijdig in dit feestelijk geheel.

Na deze lange inleiding begint het.

soulvoice2Een stralende vrouw staat op, Marinet, het levende voorbeeld van de passie die ze met ons wil delen. Haar stem raakt je zoals je geraakt wil worden: aangenaam. Een stem die je in jezelf vermoedt, als je niet zo druk was, ingehouden, verlegen, brutaal, scherp, afgeknepen, schor en bijtend.
Ze brengt ons soepel op gang: staan, rillen, trillen, schudden, schokken, stampen.
De muziek gaat aan, de blinddoeken moeten op, het beest mag los en komt los: huilende wolven, sissende slangen, jammerende katten en grommende beren bevrijden onze stem.
Dat kun je niet vertellen, dat moet je zeker niet zien, dat moet je doen.
We zijn allemaal heel blij met die blinddoek.

 

Van harte aanbevolen: http://www.stemsynthese.nl

Deel dit bericht:

Eva Terra Incognita

Eva Terra Incognita
Te bestellen bij de boekhandel

Sophie - Genius Loci

Sophie - Genius Loci
Te bestellen bij de boekhandel

20 reacties

 1. Ik heb het voorgelezen aan Susan. Vooral de saucijsjes en “we zijn allemaal blij met die blinddoek”. Anne, echt waar. Ik heb gebruld van het lachen.

  Liefs, Kees

 2. …O wat lekker lijkt me dat! Maar eigenlijk doe ik dat elke week op mijn geliefde zangkoor met mijn geliefde dirigent. Alleen moet dat wel binnen de notenbalklijntjes blijven natuurlijk!

  1. zingen is fijn hè Miep! zowel binnen de lijntjes als er buiten, en met Marinet kun je veel laten vallen, behalve jezelf – spannend en heerlijk!

 3. Ja heerlijk zo’n blinddoek haalt de gene weg. Niemand die ziet hoe ” achterlijk ” je doet. Heb het ook eens gedaan een bijzondere ervaring alleen zonder blinddoek en dat vond ik erg moeilijk durfde niet los te laten bang om voor paal te staan

 4. Heel herkenbaar en wat een mooie ervaring he zo samen , ik vond het ook heerlijk om mijn stem de ruimte te geven.
  Ik vind het samen een prachtig geheel.

 5. Hi hi… Ik zie je zo staan voor je kast met de moeilijke keuze om de goede kleren te vinden en dan met blinddoek voor met je stem werken, oefeningetje blind vertrouwen <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *