Auteur & kunstenaar

Referendum

Sinds de nodige tijd verdiep ik me in het voor en tegen van referenda, wel of niet een associatieverdrag met wie dan ook en of het eigenlijk wel uitmaakt wat ik doe. Er is heel wat tijd, emotie, denkwerk in gaan zitten. Vanmiddag had ik een dutje nodig om bij te komen van alle vermoeienissen. Ik werd wakker met het antwoord, jawel, ik ben eruit, net op tijd. Na alle filmpjes, analyses, voors en tegens, blijkt mijn antwoord precies hetzelfde als vóór de informatiestroom, terwijl ik van ja naar nee geschoten ben, al naar gelang het filmpje, interview, gezichtspunt dat ik las of zag.

Veel van de NEE info bevestigde mijn ergste dromen. Dat er na WO 2 nazi’s zaten op hoge Europese posten. Dat ‘ze’ Europa en de wereld vergiftigen met chemicaliën. Dat de aarde eraan gaat. Dat kanker expres gemaakt wordt door chemieconcers die gebaat zijn bij ziekten en wier bazen aan het roer van de EU zitten.

Ik ben meer argumenten tegen gekomen voor Nee dan voor Ja.

Het heeft een paar weken geduurd voor ik wakker werd met het alom doordesemende: geen van de filmpjes, argumenten, redenaties heeft mijn hart geraakt. Telkens voelde ik angst. Angst voor armoede, angst voor complotten, angst dat het fout gaat, dat er kwade bedoelingen zijn, dat iets niet deugt, dat de ander…

De natuur is mij lief en daarom houd ik ook van de Partij voor de Dieren en zij zeggen Nee omdat de dieren zo slecht behandeld worden in de Oekraine. Dat is voor mij nu juist het argument voor JA! Je hoeft hun eieren niet te kopen als die hier spotgoedkoop in de winkels komen. Zomin als je plofkippen hoeft te kopen. Juist door een associatieverdrag kunnen we in gesprek gaan over dierenbehandeling en onze kennis delen. Hoe moeten ze anders veranderen? Door ze buiten te sluiten? Dan wordt het daar echt niet beter.

De simpele analyse van de NRC vond ik wel aardig. In het kort komt het erop neer dat niemand weet wat goed is en dat iedereen zijn hart vasthoudt.
En dat is mooi!
Dat we door dit referendum allemaal ons hart vasthouden, want daar gaat het om.
Er is genoeg voor iedereen. Iedereen is goed genoeg.
Hoezo zou ik me laten leiden door angst?

Ik weet dat er mensen op belangrijke economische posten zitten die almaar rijker willen worden ten koste van alles. Er zijn nou eenmaal nog steeds mensen die niet beseffen dat rijkdom niet in geld zit, ze worden gedreven door angst voor tekort en dat is zielig. Ze moeten eenvoudig nog leren ge-niet-en en ontdekken dat voor niets de zon opgaat.

Ik vind het voor zulke angsthazen al een hele stap dat ze nu goochelen met geld en dat ze sinds de EU geen bloedvergieten meer nodig hebben in de EU.

Ze hebben niet door dat wij steeds beter doorhebben wie zij zijn, wat ze doen en wat de gevolgen zijn.
Steeds meer wetenschappers, kinderen, kunstenaars, vogelaars, koks, boeren, chirurgen, artsen hebben het door, spreken zich uit en gaan ernaar leven. Boeren willen de bestrijdingsmiddelen van Monsanto niet meer, omdat het de wortelgroei verstoort, chirurgen stoppen met chemo-behandelingen omdat ze gezien hebben dat chemo de cellen kapot maakt en juist kanker veroorzaakt, koks gebruiken biologische producten omdat die beter smaken en ga zo maar door. In de winkelmandjes zie ik naast de zakken chips en twix biologische melk. Ogen en harten gaan open, het bewustzijn groeit, dat heeft tijd nodig, daar is geen instant-methode voor en niemand houdt het tegen.
De nazi’s niet en in eigen land Wilders niet met zijn emotionele gebral en nationalistische oogkleppen.

Ik geloof in het gesprek, in bewustwording, evolutie en transformatie, processen die langzaam maar zeker hun natuurlijke weg gaan omdat de waarheid er nu eenmaal is – Goethe zei al dat het de mensen ergert dat de waarheid zo eenvoudig is. Ik zeg in alle eenvoud JA, kom er maar bij. Op alle risico’s, want daaraan ontkomen we niet. Het leven is een apenkooi, als kind vond ik dat al het leukste dat er is, en ja, je kunt hard van de ringen vallen en misstappen op de evenwichtsbalk en er kan oorlog komen en honger en pijn en verdriet en verlies, maar ook vreugde en vriendschap, geluk en genieten, het leven is kort en dood gaan we toch wel. Dan graag met liefde. Onvoorwaardelijk.

mijn hart Ali Kolman
mijn hart
Ali Kolman

Wie nog wat info kan gebruiken, hier een paar links, waarvan de bovenste een mooi blog is van een collega met andere ogen:

https://dennis2society.wordpress.com/2016/04/04/kom-je-mij-om-raad-vragen-over-de-associatie-van-naties/

http://www.nrc.nl/nieuws/2016/04/05/alles-wat-je-moet-weten-over-het-oekraine-referendum

https://www.youtube.com/watch?v=WuhbyHE8mDg#t=21

http://nos.nl/artikel/2096238-oekraiense-onderzoekers-verdrag-niet-goed-voor-oekraine.html

https://www.partijvoordedieren.nl/zeg-nee-tegen-het-associatieverdrag-met-oekraine

Deel dit bericht:

Eva Terra Incognita

Eva Terra Incognita
Te bestellen bij de boekhandel

Sophie - Genius Loci

Sophie - Genius Loci
Te bestellen bij de boekhandel

26 reacties

 1. Mooi gezegd ik ben 1 grote twijfelaar, of ik stem als zwever, zal morgen uitkomen, ik geloof in vrijheid en democratie, ben met een rood hart geboren, maar toen de muur viel, vielen vele idealen aan gruis en kwam vrijheid in volle bereidheid tot een realistisch ontstaan .

  1. dankjewel voor je eerlijke reactie TL, heel herkenbaar… je weet nooit wat ‘goed’ is – volg je hart, dan ben je in elk geval jezelf trouw…

 2. Je hebt daar een mooi hart Anne. Ik zou nee stemmen.
  Hadden we Zuid Afrika ook omarmt in de tijd van apartheid dan hadden we nog steeds dat witte bewind gehad.
  Hadden we de Russen omarmt in de vijftiger jaren in plaats van dezelfde hoeveelheid raketten +1 neer te zetten …
  De moraal van de mensen die in Oekraïne aan de touwtjes trekken is wel zo laag…
  Nee ik zeg Nee

  1. Dank voor je visie, Attila. Misschien heb je gelijk, maar dat weten we niet…
   Je ziet op dit moment een hele verrechtsing in het oosten, dat zie ik als proces van bewustwording – dat gaat langs de weg van ervaring. Wij kunnen hen niets opleggen, dat is immers de weg van de democratie.
   We kunnen wel in gesprek gaan en daarvoor is nodig dat je niet uitsluit en geen muren om je eigen landje bouwt.

 3. Hier zit nog zo’n twijfelaar. En ook jij hebt me niet kunnen overtuigen, want ik neig naar niet stemmen. Wie had deze poppenkast ook al weer op poten gezet?
  Daar zit bij mij de twijfel, want wat de uitslag ook zal zijn Den Haag zegt toch ja!

  1. dat is de stem van de moedeloosheid Corry, en dat kan ik goed begrijpen, dat gevoel ken ik maar al te goed – maar ik heb geen zin bij de pakken te gaan neerzitten en het allemaal maar te laten gebeuren achter mijn rug.
   als er een groot NEE komt en de regering blijft JA zeggen, dan kom ik in opstand – ook al zal het volgens de moedelozen niet uitmaken – voor mij maakt het uit, dat ik luister naar de stem van mijn hart en mijn gevoel voor rechtvaardigheid en waarheid – je zou ook nog naar het stembureau kunnen gaan en blanco stemmen, dat doet je stem wel mee en laat je zien dat je de boel niet vertrouwt

    1. dat vind ik nou zo mooi hè, dat wij van gedachten kunnen en mogen veranderen, in ons eentje, in gesprek, door te voelen en te lezen en te denken en dat we dan uiteindelijk iets doen wat wij zelf vinden en willen. En dat we daar dan later toch weer anders over kunnen gaan denken, gebaseerd op ons eigen handelen, onze eigen ervaring. Fijne dag Corry.

 4. Eerst was ik voor, mooi dat een volk voor Europa kiest. Toen wilde ik niet stemmen; wat een onzin, als Nederland zijn handtekening niet zert gaat het evengoed wel door, eant er sdtaan al 27 handtekeningen onder het verdrag.Nu ben ik tegen, het land is corrupt en zal hierdoor niet vreanderen. Laat ze eerst de boel maar eens op orde brengen. De Panama Papers waar ook de president van Oekraine bij betrokken is, gaven het laatste duwetje. Ok, laat het een signaal zijn aan onze regering, dat we niet maar door moeten gaan met de uitbreiding van de EU met ondemocratische landen, dat waarden belangrijker zijn dan alleen economie, zoals we ons nu ook aan Turkije uitleveren in plaats van het vluchtelingenprobleem als Europa op te lossen. Nee dus en Ja tegen democratie!

 5. mooie argumentatie Wim, je bent net als ik door de hele reeks van mogelijkheden gegaan en komt tot je eigen slotsom , wie jij bent en hoe jij kijkt bepaalt jouw stem en dat is het mooie van onze democratie.

 6. een hart dat ja en ook nee zegt op tijden……daar wonen ook liefdevolle mensen die het land naar een hoger gehalte willen brengen. ……en toch…en dan denk ik aan een man die de wereld op zijn kop zette in WO II ….dat bewind daar heeft er veel van weg……ik voel en weet dat het land er toch wel ´bij komt´….dan maar ´een gevecht aan´om te zorgen dat de democratie die wij als Nederlander ervaren daar doordruppelt….het zal een lange weg worden..maar moet alles makkelijk gaan ??;) dus JA ondanks al dat onzekere voor de toekomst …

  1. dankjewel Willem voor het delen van je overwegingen, die als een fijn beiteltje het overtollige hout wegbeitelen nadat de bonk bekeken is –

 7. Ik vrees dat een NEE toch uiteindelijk een JA wordt. Wij zijn het enige Europese land dat een referendum houdt en kunnen de (JA)beslissing van andere landen niet tegenhouden. Ik ga stemmen, maar alleen omdat ik mijn democratisch recht om te mogen stemmen moet benutten.

  1. dank voor je reactie Terrence, fijn om het scala aan overwegingen hier te zien groeien – en eigenlijk is voor alles wat te zeggen. je conclusie vind ik ook weer zo mooi: wij hebben dat democratische recht…

   1. Dat recht, daar moeten we voorzichtig mee omgaan, Anne. Dit referendum vind ik eigenlijk meer een (vleesloos) bot dat ons voorgehouden wordt en ik vrees dat het de tweedeling in Nederland alleen maar verergert. Ik ben gaan stemmen omdat ik dat recht moet, en weet te waarderen, maar ik was dus liever thuis gebleven.
    Zoals ik dus van mening ben, verandert de uitkomst waarschijnlijk ook niks aan de reeds gemaakte beslissingen.
    Ik hoop alleen niet dat die in het voordeel van de populisten zullen zijn.

 8. Mooi geschreven Anne, eerlijk en met gevoel <3 Het hart laten spreken is het mooiste dat er is, maar deze ochtend van 6 april weet ik het nog niet…ik laat het van mijn gevoel op het moment zelf afhangen, denk ik…

 9. Het gaat vaak hard tegen hard in de discussie over voor of tegen. Over ja of nee. Het is natuurlijk ook geen probleem dat met een simpel ja of nee op te lossen of te beargumenteren valt. Het doet me dikwijls pijn om al die polarisatie en al dat geruzie te moeten zien en aanhoren. Weinigen lijken nog vatbaar voor redelijkheid. Daarom vind ik het zo mooi dat je hier vanuit respect je mening ventileert en iedereen zijn of haar eigen standpunt gunt. Dank je wel.

 10. Ik heb vanmorgen in een Kerk op G * D afgestemd. Geen grap Oranje Kerk bij ceinturrbaan-sarphatiepark. Kreeg een gesprek met commissie-lid over de Cuttholieke en Protestantse kerk . Dat we vroege niet met elkaar mochten om gaan als je Prot of Cuttholiek was. En nu geloven we het wel! een Revererend Réverendom. Zodat de regering zich er bij en naast kan leggen! Oh wat hou ik van Ver-kies- zingen boven stemmen., En Het Mooie Rode Keiharde Potlood om je Punt te maken..In Russia weten ze niet wat ze missen: “GéénIdéomogratie! ! Leve de Démocratie met zoveel vrijheid dat we die om Zeep-erd helpen!

  1. Ha Corinne, het was wel in den Haag dat ik voor het eerst te horen kreeg dat ik misschien wel boeken zou gaan schrijven, het was mijn opa die dat zei – dus ik heb wel wat met Den Haag, maar heb er geen ‘zetel’ 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *