Auteur & kunstenaar

Schrijfhuisje – slopen en bouwen (2)

Hans en Kees plaatsen een raam, de deur zit er al in

Met drie man heb je een goed team in de bouwwereld. Eentje sloopt, eentje bouwt, eentje doet de afwerking. Kees sloopt en legt elektra aan, Hans bouwt, de derde man is vrouw. Alles wat buiten sloop en bouw valt, kan deze derde man mooi doen, de afwerking kan wel even wachten.
Zo ben ik druk met ontwerpen, materiaal keuze, prijzen vergelijken, rommel opruimen van man I en man II, lunch verzorgen, koffie en kroketten en natuurlijk het halen van alles wat plotsklaps ontbreekt, zoals mondkapjes, stofbrillen, schroeven, kit, lijm en wat er nog meer komt kijken bij de Bouw.

Deze fietstochtjes naar alle windrichtingen brengen de nodige frisse ideeën met zich mee, met als gevolg gesteun en gezucht van Man I en II. Zijn de plinten net verlijmd, moeten ze weer los om er vloerbedekking onder te kunnen leggen, want dat lijkt mij bij nader inzien toch leuker dan een blokhut met hout aan alle kanten.

Man III heeft het zo druk met het in de lucht houden van alle ballen, dat er geen gelegenheid is het proces te fotograferen. Laat staan de afwerking, het vooraf schilderen van 120 planken die tegen het dak moeten, want als ze daar eenmaal hangen, krijg ze dan maar eens geschilderd tussen dertig (!!!) steunbalkjes die op hun beurt ook geschilderd moeten worden.

14067802_949642001828886_1361549390720929333_o

Bij slopen kun je je vast zelf een voorstelling maken: muren die weggeslagen worden met zo’n lange, loodzware ‘hamer’, kruiwagens vol bouwpuin die in een bak gestort worden. Zwaar werk dat met beleid uitgevoerd moet worden, anders stort het bouwwerk in of sla je jezelf in puin.

Bouwen kun je je ook wel voorstellen, verbouwen vraagt echter creatieve oplossingen. Niets is recht en overal zitten tochtgaten. Om een oud vakantiehok goed te krijgen, moet het geïsoleerd worden. De keuze is gevallen op natuurlijke isolatie:

natuurlijk isolatiemateriaal
natuurlijk isolatiemateriaal

Dat spul blijft niet vanzelf staan, laat staan hangen, dat moet onder latten, die op maat gemeten en gezaagd moeten worden en vervolgens waterpas naar links en rechts, opdat planken en platen egaal vastgespijkerd kunnen worden. Anders heb je dadelijk een schots en scheef huis. Dit valt onder de eerste Man.

Aan het materiaal dat rest is enigszins af te lezen hoeveel materiaal er gebruikt is, als je nagaat dat de stapels tot het plafond reikten, kijk:

resten bouwmateriaal

Actiefoto’s heb ik niet, maar wel foto’s van VOOR en NA en die spreken wellicht nog meer tot de verbeelding. Oei, ik hoor een noodkreet. Hans heeft geen beton…
Even geduld dus.
Tot later!

Deel dit bericht:

Eva Terra Incognita

Eva Terra Incognita
Te bestellen bij de boekhandel

Sophie - Genius Loci

Sophie - Genius Loci
Te bestellen bij de boekhandel

24 reacties

 1. Lekker bezig en heerlijk om dat mee te maken.
  Eigenlijk bijna het leukste wat er is.
  Het begint al als kind met een laken onder de tafel “huisje spelen”.

  1. Ha Kees, zeg dat! Als klein meisje was mijn liefste wens een poppenhuis. Toen nooit gekregen, wat wellicht voer voor psychologen is, want wat doet dit oudere meisje nu liever dan huisjes verzinnen en bouwen en verbouwen en inrichten en telkens veranderen?

 2. Opbouwende Blog. Een advies: “Waar is het Zwembad om Kees en die andere meneer af te koelen? “Uw verhaal doet me ook denken aan dat programma van mensen die in het Vér-bruid-tent-land opnieuw beginnen! Maar U bent het Cement in de hele Klus! Kus ! Ha Ha Joshua

 3. Oh Anne, en dat allemaal om een mooi, inspirerend en gezellig schrijfhuis te creëren. Mooi vooruitzicht!! Hoe herkenbaar voor mij. Zoals je misschien nog wel weet is hier door een paar klusmannen de garage omgetoverd tot atelier en daar staat ook de schrijftafel. Ramen en deur, de ijzeren poort en de smeerput eruit gesloopt, van alles vernieuwd en de (vloer)verwarming erin, het water, het gas, het internet enz.

  1. Hoi Ellie! Ik herinner me! Weet alleen niet meer of jij het verbouwen op zich ook zo inspirerend vond. Hoe alles gedaan wordt, de handen en houdingen die nodig zijn om een balk te tillen, beton te roeren, aan te gladden en hoe alles zienderogen verandert, alleen al de armen die elke dag bruiner worden.
   Jouw atelier is veel luxer dan het mijne hoor! Ik heb geen gas, water, internet, vloerverwarming! Back to basic, toen schrijvers nog kluizenaars waren 😉

   1. Ik vond het geweldig Anne hoe de mannen alles aanpakten en timmerden en zaagden en roerden in bakken met cement, ook nog eens wisten wat zij deden! Af en toe dacht ik ‘komt dit wel goed?’ Back to basic was ook mijn idee, maar heeft men mij uit het hoofd gepraat, gezondheidswijze niet zo slim…;-) nu ben ik ontzettend blij met deze ruimte!!

    1. ja wat heerlij al die ruimte, Ellie! overigens ben ik ook minder basic dan vooraf gedacht… ‘ik kan wel tegen kou’ – ik heb dus wel elektriciteit voor de computer en licht, en ook een ingenieus nieuw systeem verwarming: met infra-rood! Schijnt fantastisch te zijn voor je gezondheid, je gewrichten en spieren -maar met deze hittegolf laat ik um uit!

 4. Gaaf Anne leuk blog hoe jij en de mannen een inspirerende plek voor jouw maken. Hoop dat er voldoende nattigheid in voorraad is want de mussen vallen van het dak

  1. Dank je Dimph! En lief dat jij aan nattigheid voor de mannen denkt! Kees is er vaak niet, maar bij Hans gutst het zweet van zijn kruin tot zijn tenen en ik sleep kratten water en sap en ijsjes aan 🙂 – waarbij vermeld dat hij het liefst water heeft, net als ik en dan zegt hij bij de rest ‘o, dat is ook wel eens lekker’

 5. Hou voor ogen dat het allemaal is om jou te behagen. Geef ze voldoende te drinken, zeg op tijd hoe knap dat het is wat ze allemaal doen en hou ons op de hoogte, Anne. Keep it cool!
  Graag gelezen 🙂

 6. Slopen en verbouwen loop in elkaar en wat je nodig hebt om verder te werken, zie je soms pas na de sloop
  de hoeveelheid is moeilijker te schatten en vraagt dus om een goede ziel met fiets of auto, dat was jij dus
  een werkje om in beweging te blijven, terwijl je toch in die winkels bent kan je nieuwe soorten en methoden zien en in gedachten al plaatsen, het helpt allemaal om het huisje zijn bewoonbaarheid gezelliger te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *