Auteur & kunstenaar

Familiemycelium – webben (1)

Marco Vellinga herfst ~ web

De familieband gaat diep en mysterieus als mycelium, vaak merk je daar niets van, maar onder bepaalde omstandigheden ploppen gebeurtenissen uit deze magische laag omhoog als paddestoelen. Ik heb dat met mijn broer. Ik hoor, zie, ruik, doe iets en op hetzelfde moment hoort, ziet, ruikt, doet hij dat ook. Maar dan anders.

Wat is het geval: waar ik ook woon, er is altijd wel een spin die mijn deur kiest. Mijn deur is de place to be. Dat was in Berg en Dal, Beek, Nijmegen, Alkmaar, Hoorn, Warmensteinach en in de Achterhoek dus ook. Zo stap ik elke herfst door een web naar buiten. De volgende ochtend hangt er een nieuw web, nog groter, nog fijnmaziger. Al spinnend leren mijn spinnen spinnen en weven en vlechten en hechten. Geen idee hoe lang ze erover doen. Ze doen het als ik niet kijk. Misschien de hele nacht. Zijn ze eindelijk klaar voor het vangwerk, kom ik.

Marco Vellinga
Marco Vellinga

De spinnen die mijn deur kiezen, zijn altijd van het eigenzinnige soort. Niets kan hen weerhouden van plaats te veranderen. Het raam bijvoorbeeld zou slimmer zijn, dat blijft dicht, maar nee, elke keer weer voor het gat van de deur. Dankzij mijn spinnen heb ik geen last van herfstvliegen muggen, motten. Ik hoef geen hor of blauwe lamp. Ik heb mijn spin.
Ik heb mijn broer.
We naderen het familiemycelium:
Het moment dat de spinnen mijn deur opzoeken, gaat hij de deur uit, het bos in.

Marco Vellinga
Marco Vellinga
Marco Vellinga
Marco Vellinga

Broer ziet wat zus ziet.

Marco Vellinga
Marco Vellinga

Er is verschil.
Hij vereeuwigt ze.

www.marcovellinga.nl

Deel dit bericht:

Eva Terra Incognita

Eva Terra Incognita
Te bestellen bij de boekhandel

Sophie - Genius Loci

Sophie - Genius Loci
Te bestellen bij de boekhandel

32 reacties

 1. Daarom heet een Web ook wel Hersen-spinsels! En is Uw Boer Uw Broer? Tik-fout of Hersenverspinsels! U woont dus in een Sprookjes-bos met Ochtend-dauw-briljanten er om heen : ” Rijkdom laat U nooit alleen!” Ne me quitte pas Toujours-noublié!! P S : Wist U dat al die Spinnenen-webben nu door een Computer exact zo worden gebreidt! Uitgebreit ben je dan nooit, zei deze Geitenbreier!!

  1. jij bent wel een meesterwever Joshua! hoe krijg je het bijeen gesponnen.
   en natuurlijk zie jij mijn typo, boer ipv broer, maar inmiddels verholpen.
   dankjewel voor je bijzondere woorden

 2. Mooi Anne!
  Mijn spinnen hebben een voorliefde voor mijn autospiegel, ze dansen in de wind mee tot het te gortig wordt en verdwijnen dan achter de spiegel om mij de volgende dag weer te begeleiden op mijn rit.

  1. jij hebt hele slimme gypsie spinnen die hun gemak ervan weten te nemen, met jou als chauffeur van hun moderne versie van paard en wagen. geweldig!

  1. iiiii, het kan verkeren…. dat is natuurlijk met alles, de zon gaat op en gat onder, maar met je broer zo’n band verliezen is heel verdrietig, Dimph. ik hoop dat het ons bespaard blijft.
   onze passies samen in een verhaal, ja, dat is waar!

 3. Dankwel, de laatste bezigheid was moeder en haar broer. Deze broer kende ik enkel van horen spreken. Zo, we zaten op de verschillende rails. Anne ‘Frank’ las ik over het hoofd. Maar toch ‘dont get yet’ helemaal.

  1. hoi Imsook, op verschillende rails zitten, mooi beeld voor jouw ervaring, want dat kan ook, dat het mycelium nou net niet in dezelfde aarde valt… lieve groet voor jou!

 4. Prachtige foto’s! bij die een na laatste dacht ik aan “witte wieven” die men vroeger zag! Zou dat zo misschien ontstaan zijn?

  1. echt een vraag voor Anneke Tanneke!
   en het aparte is, dat het mycelium verder gaat dan de familie, je vraag raakt waar ik aan werk: in mijn volgende boek wordt een tipje van de sluier die over de witte wieven ligt, opgetild…

 5. iedereen denkt aan zijn eigen broer en zus bij je verhaal. Soms kruipt het schimmel waar het niet kan gaan jammer genoeg en word het een werk om het boeltje bijelkaar te houden. Mycelium is een mooie beeldspraak , er vormen zich nieuwe zelfstandige vruchtjes op de vertakkingen.

 6. er rijden twee spinnen mee op mijn buitenspiegels ,,,,,,prachtige spinweefsels ….ik kan ze verwijderen , m,aar als cadeau zitten ze er weer de volgende dag..-.en ze doen het ongezien…..genoten van je woorden weer …broer en zus…heel herkenbaar …zo een lieverd heb ik ook 😉

 7. Jawel, dat is heel bijzonder. Dat alles elkaar zo kruist en ook iets met elkaar te maken heeft. Laatst was je jarig Anne,,,en ik kon jouw adres niet vinden. Toen heeft jouw man ook een verjaardagswens aan jou gegeven. Hoe dat precies ging weet ik niet exact meer hoor. Het zit in ieder geval weer in de lucht en niet alleen bij spinnen natuurlijk.Tja,ook mensen zoeken hun huizen op, en spreken langer met elkaar als ze elkaar tegen komen, en over totaal andere dingen dan in de zomer. Mensen zoeken elkaar weer op en ook gezelligheid bij elkaar zo af en toe. Kortom..het gedrag is bij mensen, net als bij spinnen lijkt ook wel op elkaar. Typisch. Maar ik heb toch liever mensen om me heen, dan spinnen…..brrrr. Fijne week Anne, ennnnn ‘KEEP WRITING’ ! Liefs Metha.

 8. Heerlijk verhaaltje Anne. Ik stuurde je ook zoiets. Weet niet of het over komt hoor. DANKJE Anne en
  See you……….lm

  Zit je niet meer in de jodenkelder?? hi. lm.

  1. hahaha, nee, die kelder ben ik nu uit, Metha!
   je andere reactie is ook overgekomen, moest hem nog even ‘modereren’ en is gedaan, dankjewel X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *