Auteur & kunstenaar

Hemelse Modder

Hemelse Modder ~ Jaant Loos

Als je niet van Oud en Nieuw houdt, niet van oudejaarsshows, vuurwerk en oliebollen, als je de pest in hebt of in een diepe depressie zit, is hemelse modder misschien iets voor jou. Ik kreeg het recept diep in de vorige eeuw van een vrouw die ik stokoud vond en toch bij haar voornaam noemde, Jaant, van achteren heette ze Loos. Ik woonde met haar in een kolossaal gebouw in een bos aan de rand van Nijmegen. Zij woonde in de ene hoek, ik in de andere en daartussen hadden we een school met sprookjeskinderen en elfenmoeders in zwierige rokken.

Ik vertelde verhalen en verder speelden we de hele dag in het bos. ‘s Avonds kookten Jaant en ik op een butagasstelletje, d.w.z. ik leerde koken van haar zoals ik van haar leerde wassen en poetsen en vuilniszakken wegzetten. Goed beschouwd had Jaant veel weg van Vrouw Holle. Ze kon ook prachtig vertellen over alles wat in mijn kindertijd niet bestond, over kabouters en elfen, over engelen en goden. Op een donkere dag leerde zij mij hoe ik Hemelse Modder kon maken. En dat doe ik nog steeds als de dagen mij net iets te donker zijn.

Het recept dat ze mij gaf, zou ik kunnen dromen, maar het is me liever het te maken met haar vertrouwde handschrift opengeslagen:

Hemelse Modder ~ Jaant Loos
Hemelse Modder ~ Jaant Loos

Jaant glimlacht vanaf haar wolk, likt haar vleugels en schudt verbaasd haar wijze hoofd als ze haar eigen handschrift terugziet in het WereldWijdeWeb.

Om het recept goed te kunnen lezen, klik je op de bovenste afbeelding.

Eet smakelijk en een smaakvol 2017

Deel dit bericht:

Eva Terra Incognita

Eva Terra Incognita
Te bestellen bij de boekhandel

Sophie - Genius Loci

Sophie - Genius Loci
Te bestellen bij de boekhandel

27 reacties

 1. Zal het de volgende week proberen te maken, ben reuze benieuwd.
  Ik blijf me verbazen over wat jij zo allemaal in je korte leven al gedaan hebt

 2. Heerlijke herinnering Anne en zo vertrouwd ook uit mijn jeugd. Dank voor het prachtige originele recept. Ik ga het zeker weer ‘ns gebruiken.
  Lieve groeten van Marcelle

  1. Leuk Marcelle! Zoiets hoort echt bij herinneren hè, oude verhalen, foto’s, recepten – en vooral dat laatste is zo leuk, omdat je die hier en nu weer kunt maken! (En dan merkt dat je smaak toch iets veranderd is… 😉 ) – Lieve groet

 3. Vooral dat laatste is héél belangrijk, wat een caloriebom zeg!
  Anne ik wens jou en Kees een fijn uiteinde en een geweldig begin van 2017.
  Lieve knuffel van Corry

  1. Caloriebom! Zeg dat en ook in dat opzicht een toepasselijk recept voor dit moment, je zou de vuurwerkbommen hier eens moeten horen!
   Lieve groet voor jou en de jouwen en graag tot schrijfs/ziens in 2017 X

 4. Lieve Anne, wat heerlijk om op dit uur over Jaant te lezen. Ze was al eerder deze maand dichtbij doordat in een groep drie – ook al stokoude – mensen iets over haar vertelden. En haar hemelse modder, die ik ook eens naar haar recept maakte, is goddelijk! Ja, een heerlijk middel om donkerte naar andere regionen te sturen!
  Tot gauw bij Jolande

  1. Lieve Susan, wat enig dat jij dit stukje over Jaant leest en van binnenuit herkent, en dat laat weten, ik voel het hier! Zo apart dat ze bij jou ook langs kwam deze dagen, wonderlikj hoe zij voortleeft (bij/in ons).
   Heel erg leuk elkaar binnenkort te gaan zien bij Jolande!

 5. Wat een schat heb je prijsgegeven,lieve Anne, over een bijzonder mens en een bijzonder heerlijk na gerecht: ik ga Hemelse Modder beslist in het nieuwe jaar maken! Dank je wel!
  Een lieve groet en zoen.

 6. altijd weer fijn een blog van jou hand te lezen…
  je neemt me in no time mee een andere wereld in
  of je nu over je kippen schrijft of over je kindertijd
  ik lees je altijd graag

 7. Lijkt me heerlijk en ik ga het zeker uitproberen.
  Ik hou niet van alle opsmuk in deze tijd. Maar ik ploeg me er door heen hoor.
  Goeie dagen
  Ria

 8. Heerlijke Hemelse Modder en het recept op zo’n mooi papier! Op de valreep naar het nieuwe jaar heb je weer iets moois weggegeven, Anne! Dank voor alle mooie woorden die je met je lezers hebt gedeeld en ik hoop op meer in het nieuwe jaar! Wens je nog meer dan ‘alle goeds’ toe. Liefs ❤️

  1. Wat leuk die foto er nu bij, Ellie! Resultaat van jouw nieuwe website? Goed gedaan, enig.
   Het uitgescheurde papiertje is van Jaant zelf en dat heb ik geplakt in een kookboekje van mij, leuk dat jij daar oog voor hebt.
   Blij met je warme woorden voor mijn ‘werk’ en al je lieve wensen.
   En dan dat rode harte! Je bent de enige die dat voor elkaar krijgt.
   Liefs en alles X

     1. Ik beantwoord met iPad van Apple…jij hebt toch ook Apple of is het je oude laptop waarop je schrijft. Misschien is dat de reden, Anne

 9. De Vredigste Plek op Aardse in Nederland is het plaatsje Moddergat, wat weer niet misplaatst is, omdat Er in Moddergat nooit ‘On- Vrede heerst! Oh , hoezo? Nou omdat het verboden is daar met Modder in 2 0 1 7 te gooien! Groet Joshua Hoogveld 0 2 0 0 2 7 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *