Auteur & kunstenaar

Een muur voor Trump

de strijd Ali Kolman

Hoe zit dat met die muur en Trump. Nu ik erover nadenk, zit dat net even anders dan toen ik er nog niet over had nagedacht. Kijk. Zonder mensen houdt de natuur zichzelf in evenwicht. Als er van iets teveel is, eet een ander het op, zij het na een enorme jacht waarbij het uiterste van beiden wordt gevraagd. De zwakke is het haasje, de sterke overleeft tot hij sterft. Dan komen de lijkenpikkers en onderkruipsels die leven van de dood. Soms sterft iets uit, een dino, een bronto, maar de natuur kringloopt onbewogen door.

Kom daar eens om in zo’n gebiedje met een hek erom, bij ons natuurreservaat genoemd. In het begin voelt het als pure magie dat je iets ziet dat je nog nooit gezien hebt. De eerste keer dat ik een bijna zwart meisje zag met haar dat blauw glansde in de zon en sneeuwwitte tanden als ze lachte, kon ik mijn ogen er niet vanaf houden. Ik wilde haar aanraken, voelen hoe het voelde. Maggie heette ze heel toepasselijk, maar je zei Mekkie, Mekkie Schefferlie, een onvergetelijke naam.

Hoe gaat dat in een reservaat.
1 hertje is een wonder, met passie vermeld in de autobiografie van een Hollandse sjamaan, ja, die bestaan. Klara Adalena ontmoette haar totemdier in zo’n natuurreservaat en als sjamaan weet je dan dat het hert jou de weg wijst en beschermt, want dat doen totemdieren. Zij ontmoette een reebruin hertje, jammer dat het niet wit was, dat was nog mooier geweest.
500 hertjes zijn leuk voor de wandelaar die van de natuur houdt, je kunt ze ‘spotten’!
1000 hertjes zijn al bijna alledaags, iets van mensen die toevallig iets tegen het lijf lopen, dat kan een een antieke klok zijn, een buurvrouw of een hert, best leuk.
2000 herten zijn een plaag; die rotbeesten eten het reservaat leeg en breken uit en maken het verkeer onveilig en gaan liggen creperen voor onze edele ogen.

Jaren geleden was heel Nederland ervan in rep en roer. Bestuursleden met verstand van steden en wegen moesten ineens wikken en wegen hoe het moest met het overschot aan herten. Overschot, als je het maar vaak genoeg uitspreekt in de bestuursvergadering komt het antwoord er vanzelf uit: het overschot is over met een schot.

Een kolfje, geen geweerkolf, naar de hand van de Partij van de Dieren. Ik herinner me het manhaftig optreden van Johan van Lammeren, alweer iemand met de juiste naam: Geen onschuldig lam naar de slachtbank, de natuur moet zichzelf regelen!’

Het probleem was dat hier geen natuur IS. Zo’n reservaat lijkt erop, maar is het niet: binnen de hekken huppelen lieve, onschuldige hertjes (Indiaantjes, Moriaantjes, olifanten, tijgers, asielzoekers, vul maar in) met reebruine ogen langs de bosrand in de schemering en als wij natuurminnend en fitness-bewust daar een avondwandeling maken, kunnen we deze reetjes aantreffen en ons wanen in de natuur.

De natuur kent geen pardon. Het is overleven of sterven. Eten of gegeten worden. De sterkste blijft over. Survival of the fittest. De natuur kan geen gekke koeienziekte gebruiken, geen mond- en klauwzeer en geen vogelgriep. De natuur gaat voor instandhouding van de soort.

Populisten willen dat ook. De eigen soort in stand houden. Ze brullen het uit en hebben iets van een gewond circusdier. Wilders leeft zijn naam uit  en Trump schettert zijn trompetter. Die brult en bralt in zijn eentje als een hele kudde. Amerika first! Hij moet doodsangsten uitstaan dat het gedaan is met Amerika. Dat hij de controle verliest. Geen wonder dat hij aan een muur denkt. Alleen moet die muur niet om Mexico, die moet om hem! Daar is hij veilig en heeft hij eindelijk de kans tot inkeer te komen en mens te worden.

innerlijke strijd Ali Kolman
innerlijke strijd
Ali Kolman

 

 

Deel dit bericht:

Eva Terra Incognita

Eva Terra Incognita
Te bestellen bij de boekhandel

Sophie - Genius Loci

Sophie - Genius Loci
Te bestellen bij de boekhandel

24 reacties

  1. ik was aan het mijmeren en zag ineens de overeenkomst en al schrijvend zag ik ook al die namen, zo grappig hoe dat kn gaan, dank voor je mooie reactie Ria

  1. dat is een mooie gedachte, Mieke. Ik denk ook dat er achter Trump weer een ander mannetje staat, en dat is ook bekend, ik vergeet zijn naam steeds en hij moet erger zijn dan Trump en daarachter staat misschien nog wel een erger mannetje – en uiteindelijk hebben we zelf ook een rol in de eindeloze ketting…

 1. Het onderwerp Trump is de laatste weken behoorlijk uitgekauwd om maar eens in de dierensfeer te blijven. Maar zo als jij het verwoordt, getuigt van inzicht en taalvirtuositeit. Zo kan het dus ook.

 2. In éen adem gelezen:geweldig,wat een prachtig,vlijmscherp verhaal, doordrongen van symboliek! En bovendien een scherpzinnige analyse van Trump. Barmhartig zelfs.
  Prachtig Anne!!

  Liefs.

  1. ha broer, als jij het zegt, vind je dat echt en dan zouden Aal en Jan dat ook gevonden hebben… en Jan zou vast zeggen dat ik dan toch wat van hem heb opgestoken en Aal zou de foto van Trump strelen zoals ze dat ook met de foto van Bin Laden deed, terwijl ze zei ‘wat is er toch met jou dat je zo doet? – dankjewel lief broertje

 3. Mooi gevonden Anne.
  De man is zeventig, die komt niet meer tot inkeer; hij is hemeltje schatrijk geworden door weg te vagen, zoals hij nu ook doet. Rutte trompettert al aardig mee met zijn ‘doe normaal’.
  Bij mijn huisarts hing een affiche aan de muur: Al een normaal mens ontmoet? En, beviel het? Jaren zeventig wijsheid. En eigenlijk beviel het niet, denk ik nu. Een beetje gek met een heleboel empathie, daar hou ik van.

  1. Daar houd ik ook van, Athy!
   En je eerste zin is lekker prikkelend, dat hij niet meer tot inkeer komt – vermoedelijk zo waar als een bunker – maarrr – ik krijg er zomaar een ingeving door! Misschien krijg ik het nog tot een geheel, dan lees je dat wel in een volgend stukje. Eerst maar eens een nachtje erover slapen, dat heeft ermee te maken 🙂

 4. Geweldig fraai beschreven als in een flow en recht voor zijn raap. Je laat tevens inzien dat het moeilijk is het wereldvraagstuk van gedogen, niet mogen of medeleven een goed en pasklaar antwoord te geven….

  Groetjes,

  Elbert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *