Auteur & kunstenaar

Mijn stoel in het Scheringa Museum

de foto bij mijn column in het NHD

Onverwacht kwam mijn stoel in het Scheringa Museum. Jarenlang stond de foto met mij op de stoel bij mijn column in het NHD. De Noordhollanders kennen mij van de stoel en de stoel van mij. Ben ik net verhuisd naar Montferland, krijg ik een aantrekkelijke aanbieding voor deze stoel-met-ervaring. De ervaring bestaat eruit dat hij afkomstig is uit het voormalig popcentrum van Hoorn, TROLL. Wij kochten dit verwaarloosde pand in 2001 van de gemeente Hoorn. Niemand durfde de koop aan omdat het pand uitgewoond was, geen ramen, pikzwart van binnen en asfalt als tuin. Wij zagen dwars door al dat zwart de schoonheid en staken de handen uit de mouwen. Op een van de hoogste zolders vond ik een afgedankte stoel die mijn hart sneller deed kloppen. Met vele scherven Delfts Blauw maakte ik er een kunstwerk van. Iedereen wilde hem in huis, de winkel in Delfts Blauw op de Dam wilde hem in de etalage. Maar de stoel was thuis in TROLL.

Delfts blauw ~ Anne Vellinga

Afijn, ben ik weg bij het NHD, weg uit Noordholland, nemen we de stoel natuurlijk mee. Staat De Stoel nog geen week in Montferland, komt de vraag uit Noordholland of de stoel te koop is. Kennelijk hoort de stoel daar thuis. De stoel is terug naar Noord Holland en staat nu in het grootste gebouw dat daar te vinden is, het beoogde Scheringa Museum in Opmeer.

Zoals je vast nog wel weet had Dirk Scheringa een museum voor magisch realisme in Spanbroek. Dirk heeft iets met kunst. Dirk heeft iets met sport, was jaren lang eigenaar van AZ, de voetbalclub van Alkmaar. Waar Dirk heel veel mee heeft, is met zaken en met geld. Dirk heeft fantasie en lef. Toen het gebouw in Spanbroek te klein werd, zette hij het groots op in Opmeer. Helaas kwam hij in grote financiële problemen, het gebouw werd verkocht, was leeg en bleef leeg.

Nu is het gebouw in de verkoop gezet door een man met net zoveel fantasie en lef als Dirk. Geert Klaver ziet de toekomst van het gebouw helemaal zitten. Hij borrelt van de ideeën om het op spectaculaire wijze op de kaart te zetten. In oktober organiseert hij een groots ’pop-up-evenement’, waarbij iedereen voor het eerst toegang krijgt tot dit immense gebouw, dat schreeuwt om een waardige bestemming.

Geert Klaver is ervan overtuigd dat hij serieuze gegadigden weet te bereiken en weet het mooi te zeggen: ,,Dit is een iconisch gebouw in het hart van Noord-Holland. Deze locatie leent zich bij uitstek voor bedrijven die aan de truttigheid willen ontsnappen. Dit wordt de nieuwe trots van de regio.’’

Met mijn stoel als eerste icoon moet het lukken.

mijn stoel in het Scheringa Museum

www.buitengewonekans.nl
www.Marcelrob.nl
www.klavermakelaardij.nl 

Deel dit bericht:

Eva Terra Incognita

Eva Terra Incognita
Te bestellen bij de boekhandel

Sophie - Genius Loci

Sophie - Genius Loci
Te bestellen bij de boekhandel

52 reacties

 1. Er is geen tweede kunstobject te vinden in heel Nederland zoals deze stoel. Een goed begin voor de verkoop is… Het was gezellig en je huis wordt waarschijnlijk net zo bijzonder!

 2. Wat prachtig dat deze bijzondere stoel het eerste object is dat nu in het gebouw staat van nieuwe kansen.
  De stoel zelf kreeg door jou een nieuwe kans en jij en Man hebben door de verhuizing ook een nieuwe kans. Zo is de kring rond en de cirkel is voor mijn gevoel de bouwvorm van alles.
  Dat heb ik gezien in de periode na de dood van Hans. Dat alles is opgebouwd in cirkels. Ik zag het in de aarde, in dromen en soms ook in voorwerpen.

 3. Ik hoop dat de stoel snel gezelschap van allerhande aardige en kunstzinnige objecten krijgt Anne, en dat het een mooi middelpunt van belangstelling mag worden!

 4. geweldig dat dit pronkstuk een ereplaats krijgt..om trots op te zijn…..en creatief ben je zeker…. prachtig …grote bewondering

  1. Montferland ligt nog net in Nederland, José! Ik houd te veel van ons kikkerlandje om het te verlaten en laten er hier in de tuin nou kikkers zitten! En padden 🙂 Maar waar woonde jij dan dat je Montferland als ‘buitenland’ ziet? 🙂 Groet vanuit het ‘verre’ oosten

 5. Fantastisch, de schitterende stoel als eerste van een museale collectie.
  En… jammer dat je uit Hoorn weg bent. Had altijd nog het gevoel even bij je binnen te kunnen wippen. Idioot natuurlijk… want dan had ik het gewoon moeten doen, als ik gedurfd had.
  Montferland ligt in een prachtige provincie, en wat dichter bij je huus in Duitsland.
  Alle goeds daar Anne. Liefs van Marcelle

  1. Durfde je niet, Marcelle? Gekkerd!!@!! Mocht je hier in de buurt zijn, ALTIJD welkom hoor! Ook nu we middenin de verbouwing zitten is er altijd wel ergens een (droog) plekje te vinden 🙂 Hartstikke leuk jou te zien en te spreken! Liefs X

 6. Wat heb je van de stoel een prachtig kunstwerk gemaakt, Anne!! En wat een mooie geschiedenis heeft hij doorlopen met als eindpunt een, terechte,plaats in het museum in Spanbroek! Gefeliciteerd! Liefs.

 7. Anne , de levenscirkel van de stoel sluit zich. Is weer terug , na omzwervingen en met veel liefde een tweede leven gekregen door jouw handen , op de plek waar hij kennelijk hoort. Hoe wonderlijk is het leven. Xxxxx

 8. Interessant zo’n ‘S T O E L – G A N G !’ En ja afscheid nemen van zo’n Stoelgang bij de afgang van Het Scheer-riung en insla museum? Die denken : “Sla je slag!” En U nam een andere afslag! U kunt natuurlijk ook wachten totdat het Winter is! Kunt U op Oude Doorlpers achter die- stoelgang terug schaatsen naar Hoorn des Overvloeds ! Maar ons hele Leven stoelt op de dagelijkse stoelgang! En wij allen weten hoe moeilijk daar soms afscheit van te nemen is! Succes met Uw beslissing..U sprak met één van de stoelpoten!

 9. Ha Anne, prachtig hoe zo’n kunststuk met betekenis voor jezelf ineens de geschiedenis van NH helpt vormgeven. Hij is mooi!

 10. Dirk Scheringa was veel Anne, maar natuurlijk ook een oplichter die vele mensen in grote financiële problemen heeft gebracht. In je verhaal geef je hem veel te veel eer.

 11. We waren pas facebook-vriendjes en toen zag ik hem. Was op slag verliefd, maar zo eervol om in een museum te mogen staan al is het voorlopig pop-up, wie weet wat er hierna gaat gebeuren …
  Spannend Anne! Of wil je hem toch weer terug voor jezelf? – hij hoort zo bij jou !

  1. hoi Corry, ik heb de stoel verkocht en de nieuwe eigenaar heeft hem meteen in het museum gezet – waar hij hierna terecht komt, is een verrassing 🙂

 12. En nog steeds een vraag waar jouw stoel nu is. Vanaf de straatkant is niets te zien , helaas. En ook mijn bezoekje aan fam Klaver had geen antwoord opgeleverd☺️

  1. Lief Achtergrondje, het is zo’n stoel die erom vraagt ergens te staan!
   Ik zag laatst een leuke tv serie over een kunstdetective; als ze iemand nodig hebben en ik hoor dat, geef ik jou op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *