Auteur & kunstenaar

Beproevingen in de herfst

Herfst
herfst

De herfst heeft bijna elk jaar een beproeving voor me in petto die me tot inkeer noopt en uiteindelijk ook oogst. Ook dit jaar sta ik voor een uitdaging. Zittend bij het houtvuur, Jantje in zijn mandje, meesjes op de voedertafel, zak ik in mijn ziel en drijven vervlogen herfsten boven.
Er was een herfst dat ik met mijn vader zwierf in de Vogezen door bossen gloeiend van zomervuur, de eerste keer dat we elkaar zo nabij waren en ontdekten hoe diep onze verwantschap ging. Er waren herfsten in Betuwse boomgaarden met valappels waar onze tassen van uitpuilden, er waren herfsten met walnoten, wijn en diepzinnige gesprekken met een verloren lief. Er waren herfstfeesten en er waren eenzame herfsten.

Het was herfst toen ik een lief vond die de ware leek maar het niet was, 12 jaar later verliet hij mij in de herfst.
Het was herfst toen ik door mijn hoeven ging, een burn-out.
Het was herfst toen bij mijn vader kanker werd vastgesteld, vier jaar later was hij dood en schreef ik mijn eerste manuscript, Reis door de Nacht.
Het was herfst toen ik met mijn moeder door het Gooi liep en haar linkerhand verkrampte. Parkinson. Het begin van mijn zorg om haar.

De eerste keer dat de transformerende kracht van de herfst ongenadig toesloeg was ik veertien. Ik was blijven zitten in de derde klas van het Tiels gymnasium. Voor het eerst zag ik op tegen het nieuwe schooljaar. Het afscheid van de zomer viel me zwaarder dan ooit. Weg was de warmte van de vakantie waarin ons introverte gezin oprekte over bergen en beken tot de Middellandse zee. Terug in ons rijtjeshuis trok mijn vader zijn knickerbocker uit en daarmee zijn blijmoedige tweede natuur, terug was de man die de huiskamer in beslag nam met zijn papierwerk. Mijn moeder zocht haar heil weer bij de buren, mijn broertje wildebraste buiten en ik was blijven zitten.
Het was geen troost dat negen van mijn twintig klasgenoten hetzelfde lot ondergingen en dat van de overige elf er drie een her hadden. Mijn hartsvriendin was over naar de vierde. Onze  geheime club was voorbij. Ik kreeg een tafeltje tussen de excentrieke Goert Giltay die Gouden Kalveren zou winnen en Heleen Pott die hoogleraar wijsbegeerte zou worden. Naast Goert voelde ik me dof, naast Heleen dom.
In deze klas van hoogbegaafden vond ik een lotgenoot in Anneke die voor de tweede keer een klas moest overdoen. Met haar stralende lach zei ze dat ze haar tijd niet wilde verdoen met dode talen. Elk vrij uurtje wilde ze naar het water. Ze zwom als een waterrat, dook van de hoogste en het allerliefst zeilde ze. Geen storm weerhield haar. ‘Ik laat me niet kooien,’ joelde ze hartstochtelijk. Ik mocht een weekend mee met haar en haar jongere broer. Ik ging niet mee. Zo graag als zij zeilde op de wind, zo graag zeilde ik op mijn dromen bij de warme kachel met een kop dampende chocolademelk.

Herfst
onderdompeling in de herfst ~ mixed media Anne Vellinga

Het was herfst. Het was maandag. Druilerig zocht ik mijn plaats tussen Goert en Heleen. De rector stond achter de katheder, de rug kaarsrecht. Was er iets met onze leraar Latijn? Bloemsma was een vreemde man die zich verschool achter zijn krant als wij teksten over Romeinse legioenen moesten vertalen. Waarom was Bloemsma er niet? De rector stond als een mast, paalrecht en breeduit voor de klas. Hij kuchte plechtstatig, keek het lokaal rond en liet zijn blik rusten op de lege plek van Anneke. De akeligste, onbegrijpelijkste, kortste zin die we ooit uit zijn mond hadden gehoord sloeg als een deksel over de klas.
‘Anneke is dood.’
De zeilboot van Anneke en Evert zonk toen zij sliepen. Evert werd koud en nat wakker in zijn drijfnatte slaapzak. In het grauwende duister gorgelde en klotste het. In paniek waadde hij naar zijn zus, porde haar wakker en zwom zo snel hij kon de boot uit. Waar bleef  zijn zus? Hij dook de boot weer in. Anneke worstelde met haar slaapzak, zo eentje waarin je als mummie verpakt ligt. De rits wilde niet los. Evert rukte eraan met vingers verstijfd van kou tot hij bijna stikte van ademnood. In paniek probeerde hij zijn zus met slaapzak en al mee naar boven te nemen. Het lukte niet. Radeloos dook hij op voor lucht en opnieuw onder, de doodse duisternis in.
Anneke was niet te redden. Evert zou later huisarts worden en veel mensen helpen met hun genezing.

In de schaduw van de dood haalde ik dat jaar mijn eerste drie voor Latijn. En dat terwijl ik was blijven zitten en het jaar ervoor hogere cijfers haalde. Met lood in mijn schoenen fietste ik naar huis. Mijn moeder stond in de keuken. Ze reageerde teleurgesteld. Mijn vader zat in de huiskamer te corrigeren. Ik wou dat de grond openspleet.
‘Dat blijven zitten heeft dus niet geholpen. Je moet van school of bijles.’
Die nacht verdronk ik keer op keer en telkens als ik van benauwdheid wakker schrok verdronk ik weer. Lijkbleek kwam ik aan de ontbijttafel.
‘En, weet je het al?’
Ik wist het niet. Die middag schrok ik van zijn auto die voor de school stond. Mijn vader had mij nog nooit opgehaald. Wat stond me te wachten? Hij vroeg of ik het al wist. Hoe had ik tot een weloverwogen besluit kunnen komen tijdens de lessen Grieks en Latijn? Mijn vader had zijn besluit genomen en al gesproken met de directeur van de HBS. Daar gingen we heen. Er werd besloten dat ik de volgende dag al naar de MMS zou gaan. Daar kreeg je meer literatuur en talen, psychologie en handwerken.
‘Dat ligt jou,’ zei mijn wijze vader. ‘Dan heb je een betere jeugd.’
Ik was triest dat ik nu geen dokter kon worden, daar had je Latijn bij nodig.
‘Dan trouw je maar met een dokter, ‘ zei mijn vader, ‘en die jaren op het gymnasium neemt niemand je af. Wie weet wat dat je nog brengt.’

Twintig jaar na zijn dood voltrokken zijn profetische woorden zich. Het was weer herfst, een prachtherfst met gouden bomen, overal appels en elke ochtend dampte er mysterieuze mist uit de sloot naast ons toenmalige huis, een boerderij in Hoorn.
In dit herfstdecor kreeg ik mail van Reinjan Mulder. Ik kende hem vaag van het gymnasium waar hij een klas hoger zat dan ik. Zijn mail begon met zijn imponerende staat van dienst als hoofdredacteur bij NRC en De Geus. Hij wilde een artikel schrijven over de teloorgang van het Tiels gymnasium. Als zittenblijver was ik een uitmuntend voorbeeld van deze teloorgang. Ik schreef een brief terug met mijn bevindingen. Een week later stond hij op de stoep met een notitieblokje. We spraken urenlang, hij noteerde losse flarden.
‘Zo doe ik dat altijd, of het nu Mensje van Keulen is, Conny Palmen, Arnon Grunberg of jij.’
Dat maakte indruk. Bij het afscheid aan de deur vroeg hij plotseling of ik romans schrijf. Ik schreef columns voor het NHD, maar romans? Reinjan sprak mijn diepste kinderwens uit en ging een stap verder.
‘Toen ik je mail las, dacht ik meteen dat je romanschrijver bent en dit interview bevestigt mijn instinct.’
Die avond begon ik aan mijn debuut: ‘Sophie ~ Genius Loci’ dat een paar jaar later uitkwam in de herfst. Een volgende herfst kwam Eva uit en deze herfst is mijn derde roman klaar, Iris~Axis Mundi. Ik had een contract met mijn uitgever, mijn trouwste lezers verheugden zich al, maar mijn uitgever is om verdrietige redenen gestopt.
Ditmaal is mijn beproeving het vinden van een nieuwe uitgever. De eerste stappen daarvoor heb ik gezet. Via Twitter raakte ik in gesprek met een collega schrijver. Hij bleek naast het schrijven van zijn eigen boeken ook anderen te begeleiden naar uitgevers. Dat klonk als muziek in mijn oren. Ik zou een boek kunnen schrijven over de ervaring waarin ik verzeild raakte, of een blog. Daar slaap ik nog even over.

Hier lees je wat Reinjan Mulder schrijft overde teloorgang van het Tiels gymnasium en onze eerste ontmoeting:
https://www.reinjanmulder.nl/2008/04/de-ondergang-van-het-tielse-stedelijk-gymnasium/

Deel dit bericht:

Eva Terra Incognita

Eva Terra Incognita
Te bestellen bij de boekhandel

Sophie - Genius Loci

Sophie - Genius Loci
Te bestellen bij de boekhandel

16 reacties

 1. Mooi Anne, zoals je schrijft en illustreert. Reinjan Mulder was lang getrouwd met mijn beste (jeugd)vriendin, die hij een aantal jaren geleden verliet voor Marli Huier, ex-filosofe des vaderlands… Klein zo, hè, de wereld?😉 Ik hoop dat je een goede uitgever vindt, dat zou echt fijn zijn. Succes! Hartelijke groet, Linie.

  1. De wereld is echt klein Linie, ik herinner me dat Reinjan vertelde over Marli met wie hij roeien-acht deed in de Amstel. Waarom hij dat te berde bracht, weet ik niet meer, maar dat is dus het huwelijksbootje geworden. Dankjewel voor je bemoedigende wens!

 2. Lieve Annebel,wat mooi weer om jou verhaal te lezen en ook om te kijken wat de herfst bij mij te weeg brengt.Ben benieuwd naar je boek,kan niet wachten ,hoop je gauw te zien,liefs Nellebel

 3. Pràchtig Anne, je beproevingen zo fraai verwoord, lieve groet, Marcelle
  Iris komt er hopelijk!!!! Succes en geluk met het vinden van een uitgever.

 4. Wow, Marja! Dat is het grootste compliment dat je kunt krijgen volgens mijn redacteur bij het NHD toen ik daar columnist was. Ik krijg er kippenvel van.

 5. Ha Jan, dat kale begint nu echt zichtbaar te worden in onze tuinen hè.
  Ik ben nu bezig de bladeren te verzamelen in hopen voor de egels en bladaarde. De kippen halen de hopen steeds door elkaar, dus het zal wel bladaarde worden!
  Groet!

 6. Lieve Anne,
  Zoals altijd weet je me met je verhalen te raken. De herfst vind ik samen met de lente het mooiste jaargetijde. De natuur, de wereld maakt zich nu op voor de kou van de winter om krachten te sparen voor nieuw leven in het voorjaar. Wat mij erg treft is dat onze vaders wel erg belangrijk zijn geweest in het kiezen van onze scholen. Ik wilde naar de HBS maar mijn vader besliste dat het de MMS zou worden. Vreselijk tussen al die meiden, ik heb me er nooit thuis gevoeld, wel veel plezier gehad en weinig geleerd. Dat laatste is later wel goed gekomen hoor. Terwijl ik dit stukje zat te schrijven kwamen de volgende zinnen bij me binnen. Een herfstgedichtje.

  de dag glijdt voorbij
  in een rustig ademen

  brozer dan de wind
  zing jij kleine nachtegaal
  je intense lied

  een glimlach van de herfst
  zachtjes regent het

  © dimph

  Ik ga nu je stukje van reinjan nog even lezen. Oja en ik kijk uit naar Iris, veel succes met het vinden van een goede uitvinder.
  Warm liefs, dimph

  1. Mooie bijdrage aan mijn verhaal, Dimph, dankjewel hiervoor.
   Die uitvinder op het laatst is een erg leuke typo.
   Ik houd ook het meest van de herfst en de lente, het komen en gaan. In mijn leven vind ik beginnen makkelijker dan ophouden/loslaten. Maar als het lukt, geeft juist dat loslaten ‘oogst’.
   Ik moest erg wennen aan al die meiden in de klas, het opmaken dat gedaan werd onder de les bijvoorbeeld, de gesprekken over mode en vriendjes. Toen ik eenmaal een echte vriendin had gevonden in de klas, kreeg ik een heerlijke tijd met vreselijk veel lachen en avonturen, zij is nog altijd mijn vriendin. En het fijne was ook dat ik ineens met weinig moeite goede resultaten haalde. Dat kwam mijn zelfvertrouwen ten goede.
   Het stuk dat Reinjan heeft geschreven heb je niet zomaar uit, maar het stuk dat hij aan onze ontmoetingen besteedt wel. Liefs!

  1. In het beschrijven zit ook verwerken, een proces dat levenslang kan doorgaan, zoals het verlies van Anneke. Het perspectief verschuift, waardoor ik bijvoorbeeld steeds beter begrijp dat mijn moeder dezelfde gebeurtenissen uit haar leven vaak vertelde. De verhalen werden steeds meer verhaal, spannender en humoristischer. Op het laatst waren wij steeds benieuwder wat ze nu weer beleefd had in de oorlog. Of in onze eigen vakanties! Door de beproevingen te verwerken in verhalen of kunst, laten de emoties gaandeweg los en wordt alles compost. Dat is ook herfst.
   Dank voor je mooie wens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *