Auteur & kunstenaar

Huidtherapeut

Ben ik in de Bijenkorf met een vriendin, zegt zij ‘Anne, er zit blauwe balpen op je wang.’ Een vlek dus. Ik dacht al een tijdje onder het tandenpoetsen dat ik een vlek zag, maar iets is al gauw een vlek in vergelijking met een klodder witte tandpasta. Als zij het zegt, is het waar. Zonneklaar. Ik heb een balpenvlek. Die moet weg. Die vlek wil niet weg. Niet met spuug, niet met zeep. Hij zit onderhuids. Hoe hij daar gekomen is, staat er niet bij.
Om hem weg te krijgen zoek ik iemand. Dat valt niet mee. Waar ga je op af? Referenties? Luxe van de salon? Nabijheid van de salon? Reclame?
Ik ga er zelf op af. Gewoon naar binnen. Kijken, vragen, luisteren. Met de salon leer je meer. Alle ins and outs van alle typen behandelingen, processen, veranderingen, reacties, pijn, geen pijn. Tot slot kom ik met de slotvraag, die in geval van haast beter als openingsvraag kan dienen: ‘Wat kost het? Wordt het vergoed?’
Antwoord op vraag 1 kan zeer uiteen lopen. Geen prijs is gelijk.
Antwoord op vraag 2 gaat overal hetzelfde:
U laat u behandelen. (Ja, dat is de bedoeling)
U krijgt de rekening. (Begrijp ik)
Die betaalt u direct. (O?)
Die stuurt u naar uw verzekering. (Ja)
Dan komt de slotvraag, cq. openingsvraag: Krijg ik het bedrag terug?
De kosmetische praktijken die ik bezocht heb zijn eensluidend: Dat ligt aan uw verzekering.

Ik kom thuis met een smeuiig verhaal, waarbij man het licht in de tunnel al ziet als ik er amper in zit.
Doortastend als hij is, grijpt hij de telefoon. Voor ik bij de verzekering ben, heeft hij hem al gebeld, het Zilveren Kruis met Sterren, een hemelse naam, maar vergoeden ze ook aardse zaken?
Het antwoord is klip en klaar. Natuurlijk wordt de behandeling vergoed, mocht mevrouw behept zijn met meer ongewenste onderhuidse problemen, dan wel aanhangsels als baard en snor, kunnen die in een moeite ook behandeld worden en vergoed, MITS, en dat is altijd belangrijk, de maren en mitsen, mits de behandelaar BIG geregistreerd huidtherapeut is. Huidtherapeut. Een woord met ingebouwd rijm, dat ik meteen probeer. Huidtherapeut.
Intussen is man stappen verder met het Zilveren Kruis.
Welke BIG geregistreerde huidtherapeuten zijn er in Hoorn.
Daar is het Zilveren Kruis snel klaar mee, welgeteld 1, te weten Dermacos. Laat dat nou de enige zijn waar ik niet geweest ben.
Hoe is het mogelijk. Dat is mijn eerste vraag aan Marieke Van Egten, de Big huidtherapeut aan de telefoon. Ze reageert met een hartelijke lach, die meteen laat voelen dat het niet om te huilen is. ‘We maken geen reclame, de resultaten spreken voor zich.’
Zo. Die is zelfverzekerd. Door alle andere salons aardig ingewerkt, werk ik een rijtje, zeg maar gerust rij, vragen af door de telefoon. Van Egten weet alle antwoorden, bij een quiz had ze de 100.000. Ze gaat een stap verder. Ze werkt met Licht en Geluid. Ik zie haar TV studio voor me, geen skype bij nodig. Mij gaat het erom wat voor vlek ik heb. Of hij gevaarlijk is. Een wolf in schaapskleren of omgekeerd. Zulke dingen zitten helaas in de familie. En van je familie moet je het hebben.
Daarvoor moet ze hem zien. De afspraak is snel gemaakt. De controle is grondig, de behandeling kort, op een bank liggen en voor je uitgerust bent er weer vanaf. De korte lichtflits was de behandeling en wel de voorbehandeling. Eind januari heb  ik in hetzelfde Dermacos de vervolgbehandeling door de dermatoloog. Vergeten te vragen of dat ook een BIG is, want Marieke houdt de aandacht vast: ‘Je vlek wordt al zwart.’
Ze heeft toch geen tattoo gezet?
Ze knikt me toe. ‘Alle pigment komt eruit, en zo snel!’ Ter geruststelling geeft ze me een warme hand en wijze raad: ‘Als je naar buiten gaat goed insmeren met 50% UV bescherming, anders blijft hij terugkomen, en niet krabben, het moet er vanzelf afvallen.’
Buiten kijk ik of ik pek druip. En ik denk aan eind januari.

Deel dit bericht:

Eva Terra Incognita

Eva Terra Incognita
Te bestellen bij de boekhandel

Sophie - Genius Loci

Sophie - Genius Loci
Te bestellen bij de boekhandel

3 reacties

  1. Behalve dat je leuk schrijft vind ik dit nou ook fijn om te weten. Je weet nooit of het te pas komt. Maar is het een opeenhoping van pigment dan? Dat begrijp ik niet helemaal.

  2. Een heerlijk verhaal Anne, nou nog een foto van voor en straks van na erbij. ;-))
    En Kees, ja het is een pigmentvlek. Een zgn. lentigo, oppervlakkig gelegen pigment, d.m.v. lichtflits (IPL) te verwijderen.

  3. Sta ik vanochten voor de spiegel, zie ik nog slechts een speldenknop zwart.
    Ga ik onder de douche, zie mijn gezicht even later in de spiegel, weg puntje zwart.
    Waar het gebleven is? In het doucheputje? In de handdoek? In de lucht? Weg is het.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *