Auteur & kunstenaar

Reanimatie

Komt man zaterdag met dertig rode tulpen. Die zet vrouw in een vaas met vijf liter water. Gisteren stonden ze nog in vol ornaat, vanochtend hingen alle kopjes slapper dan slap. Geschrokken vervoer ik tulpen en vaas naar de behandeltafel voor nader onderzoek. De eerste gewaarwording is, dat het geheel zo licht voelt, bijna als een geest.

verwaarloosde, dorstige, verlepte tulpen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Is het water op. Wie verwacht dat nou? Vijf liter! In vijf dagen!
Dat is een liter per dag. ‘s Nachts schijnen ze te slapen en niet te drinken.
Toen ik 10 was had ik al een hekel aan sommen waarin na een dringend probleem de vraag komt: hoeveel water drinkt elke tulp per dag, per uur.
Ik stel me heel andere vragen. Hoe reanimeer ik deze tulpen?
 
het mes erin
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Niks pen en papier, niks rekenmachientje, onmiddellijk scalpel en chirurgisch mes ter hand genomen, stelen koelbloedig geamputeerd tot en met de onderste bladoksel. De pot gevuld met vijf verse liters koel helder water, plus nog wat liefde, hoop, schietgebed en verwachting.
 
reddingsoperatie voltooid
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Met geamputeerde stelen lijkt het al wat beter, maar aan de toegesnelde pers is vooralsnog weinig nieuws te melden. Het is de vraag, het is afwachten, we kunnen niet vooruitlopen op de feiten, we weten niet of de tulpen uit coma zullen ontwaken.
 
 

opstanding der tupen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Het wordt een lange dag, vol uren, minuten en nog veel meer seconden, en dan, ja! De kopjes hebben zich ongezien, zul je altijd zien, opgericht en daarbij ook nog geopend. Tot mijn vreugde kan ik melden en laten zien dat de tulpen uit hun coma zijn ontwaakt.
 
Bij tulpen kan dat.
 

Deel dit bericht:

Eva Terra Incognita

Eva Terra Incognita
Te bestellen bij de boekhandel

Sophie - Genius Loci

Sophie - Genius Loci
Te bestellen bij de boekhandel

5 reacties

 1. ‘Neem wat vaker een bloemetje voor vrouw mee’ was de slogan, enkele decennia geleden al weer… Als je dan – als man – leest welk een verantwoordelijkheid je daarmee op de schouders van vrouw legt, denk je wel tweemaal na alvorens weer zoiets te doen.
  Rest nog de vraag of man je – om zijn misplaatste geste enigszins goed te maken – als OK-assistent heeft bijgestaan tijdens deze levensreddende operatie… Gaf hij de juiste scalpels aan? Bette hij voorhoofd van vrouw?
  Prangende vragen.

  1. Man was niet thuis, dus bij terugkeer moest ik hem op de gereanimeerde tulpen wijzen. Aanvankelijk begrijpt hij het probleem niet. Ze staan er toch goed bij?
   Nu dat inderdaad zo is, leg ik bloot hoe zijn tulpen er bijhingen. Zegt hij ‘dat zag ik toch meteen, jij bent echt een animeermeisje’. Nou ja.

 2. EENMALIG:
  Zo zien de reacties op facebook eruit:

  Nelleke Baas en Annelies Coerwinkel vinden dit leuk..

  Minke Nas: te veel water!
  11 uur geleden · Vind ik leuk
  Anne Vellinga: heb je het hele verhaal wel gelezen op mijn blog? ze stonden droog!
  11 uur geleden · Vind ik leuk
  Minke Nas nu heb ik het blog gelezen, ik geef de tulpen die ik zelf meestal kado geef aan mijn lief, in een hoge vaas met weinig water en dan iedere dag een waterherhalings ritueel en dan staan ze 6 dagen te tulpstralen? je blog is kostelijk om te lezen lieve anne!
  8 uur geleden · Vind ik leuk
  Minke Nas sorry voor de spelling mijn laptop w weigert soms
  8 uur geleden · Vind ik leuk
  Anne Vellinga Weer wat geleerd! En fijn om te horen! Dankjewel lieve Minke!
  8 uur geleden · Vind ik leuk
  Anne Vellinga Minke, je e-mailadres klopt niet
  8 uur geleden · Vind ik leuk
  Minke Nas
  7 uur geleden · Vind ik leuk
  Minke Nas kleine letters
  7 uur geleden · Vind ik leuk
  JoAnne van Slooten Heel apart om te zien, bij vriendin Fanny stond zo’n zelfde “bosje omgeklapt”…rara hoe kan dat?
  5 uur geleden · Vind ik leuk
  Anne Vellinga de oplossing van het vraagstuk staat in ‘t blog
  4 uur geleden · Vind ik leuk
  Annelies Coerwinkel en…tulpen altijd met een naaldje precies onder de bloem prikken, blijven ze fier omhoog staan….
  4 uur geleden · Vind ik leuk
  Anne Vellinga je kunt wel zien dat man niet vaak met tulpen komt! Bij de volgende bos ga ik dit allemaal doen! Dank!
  3 uur geleden · Vind ik leuk
  Annelies Coerwinkel En inderdaad, niet veel water..

  Schrijf een reactie…..

 3. Wel nadat ik ze eerst had laten verslabakken! Dank dat je het zo positief ziet, voor zo’n mens kom ik natuurlijk gezwind aangesneld met mijn dokterstas!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *