Auteur & kunstenaar

Verhalen vertellen

Komt Arnold Sandhaus vandaag met een vraag. Of ik een geschikte illustratie heb/weet/kan vinden voor zijn kursus ‘verhalen vertellen’.
Dat moet je niet vragen aan iemand die verslaafd is aan plaatjes. Die vraagt niet naar het verhaal achter ‘verhalen vertellen’, die gaat plaatjes kijken.
Zit ik de hele middag die ik zou besteden aan de laatste hoofdstukken van mijn boek, te goochelen met google.

Deze vind ik leuk. De kleur, maar ook het beeld. Onder de maan, lekker buiten, zitten in de kring, wie iets vertellen wil, gaat staan.
Het is hem net niet helemaal. Het kringetje is te klein en hier is het nooit mooi weer.
Even verder zoeken.


Deze is ook erg leuk, lekker kleurig en drie keer kijken voor je het ziet, typisch Aboriginal, een echt verhalenvertellersvolk. De kring vind ik leuk en het samen lekker liggen en elkaars hand vasthouden. Met een veer in je haar.

O, Arnold zoekt iets dat mensen van deze tijd aanspreekt.
Dat is moeilijk, want wie vertelt nog verhalen? Ja, een sterk verhaal van wat je zelf hebt meegemaakt, buitelend over de woorden, en vol van ‘en toen zei ik, en toen deed hij, maar ik zei, enz.’
Een afbeelding zegt meer dan een verhaal, maar welke afbeelding? Elk plaatje heeft wel iets. Ik begin te begrijpen waarom ik verslingerd ben aan collages, 10, 20, 30, het kan niet op zoveel plaatjes! Al die plaatjes samen vertellen een verhaal.

Dat is nou net de clou van de kursus van Arnold. Leren vertellen zonder plaatje. Beeldend vertellen, de aandacht vasthouden, meenemen het verhaal in, verbeelden met alleen de klank van je stem, de intonatie, de pauzes en niet te vergeten de woorden.

Kun je dat leren? Ik ben dol op verhalen. Ik schrijf ze op. Schrijven heb ik al doende geleerd. Schrijven is concentreren. schrijven is zakken in het diepe, vliegen in de hoogte. Schrijven is schrappen.
Kun je leren verhalen te vertellen? Ga je dan ook weer vertellen, zoals mijn moeder toe ik klein was? Voor de tv het overnam? Iedereen hing aan haar lippen.
In mijn klas ontdekte ik de magie van het vertellen van verhalen.

Als je benieuwd bent, moet je klikken op: www.theater-atelier.com
De plek is hier: www.malena-team.nl

Deel dit bericht:

Eva Terra Incognita

Eva Terra Incognita
Te bestellen bij de boekhandel

Sophie - Genius Loci

Sophie - Genius Loci
Te bestellen bij de boekhandel

3 reacties

  1. Hoi Anne,
    Nou eindelijk een reaktie van mij. Ik ga vaker je stukjes lezen. Heb een dochter die ook gek is op collages en collages maken. Doet dit ook heel aardig. Dus lees net het goede stukje blijkbaar.
    Groetjes,
    Beertje

  2. Ha Beertje! Goed van je!
    Het leven hangt van toeval aan elkaar: ik was net van plan een stukje te schrijven over collages, morgen misschien al! Warme groet van Anne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *