Auteur & kunstenaar

EK voorbereidingen

Buurman houdt van gezelligheid en is van alle markten thuis. Hij stoft en hij klopt en hij zuigt. Dat was een stofzuiger. Buurman rijdt motor, heeft een caravan, moestuin, kinderen, vrouw, vrienden, baan, buren en hij kan ook nog koken en bulderend lachen. Buurman is in voor feestjes en nooit te beroerd iets leuks te organiseren. Vooral als het voetbal betreft en motorrijden. Feesten moet je bijtijds plannen, willen de gasten zich allemaal kunnen vrijmaken voor het feest.  Motorboys zijn vrije jongens en kun je niet vroeg genoeg vastleggen voor de jaarlijkse motorrijddag, die wordt afgesloten met een maaltijd die buurman organiseert, evenals de route, de stopplaatsen en nog wat dingen. Zondag 10 juni staat sinds de vorige jaarlijkse motorrijddag in 52 motorrijders agenda’s.
 Precies de dag ervoor, of liever de avond ervoor, valt het andere festijn waar buurman tweejaarlijks garant voor staat,  het EK voetbaltoernooi. Buurman is al dagen druk met voorbereiden.

bouw van buurmans voetbalstadion

Daar is om te beginnen de bouw van het voetbalstadion waar minimaal 50 vrienden het EK komen kijken op het grootste scherm van Noord Holland, dankzij een beamer. Daar moet zijn caravan voor wijken. Die staat nu strak bezijden het gezamenlijk oprijdpad. Niemand kan er omheen, om het EK. De donderdag voor het voetbalfeest losbarst, is buurman met zijn buurman bezig met palen en balken. Alles wat aan ladders en steigers, hamers en zagen, vakkennis en hulpvaardigheid voor handen is, wordt ingezet. Het skelet staat binnen anderhalf uur. Dan komt de bedrading voor beamer en koelkast, beeld en bier. Het dak komt het laatst, zodra dat erop ligt, is het binnen donker en lopen de buurmannen elkaar overhoop. Dakdekken is een feest in de bouw, zeker bij buurman, jaarlijks gaat gejuich op als het oranje dak erop ligt. Hadden ze geen oranje zeil bij de bouwmarkt. Bij geen van de bouwmarkten. Was iemand buurman voor. Overal. Moet buurman het doen met blauw afdekzeil. Bleu gaan de buurmannen aan het dakdekken. Het resultaat mag er even goed wezen.

blauw EK dak

Nog slechts enkele hobbels te gaan. De vrijdagavond voor het feestweekend heeft buurman twee verschillende feesten die hij niet kan afzeggen. Geen probleem. Het echtpaar splitst zich op. Hij naar het ene feest, vrouw naar het andere. Dan hebben ze samen de hele zaterdagochtend voor de boodschappen. Vooraf had hij bedacht dat elke EK avond een ander menu leuk is, en wel gerechten uit het land waartegen Nederland moet. De eerste maaltijd moet dus Deens worden. Knackebröt? En bier. Rest de hele zaterdagmiddag voor het maken van Deense gerechten voor 50 man. Tafels in elkaar zetten waar de schalen met heerlijkheden op komen, kratten bier, bordjes, glazen, stoelen voor het scherm. Moet lukken. Servetjes? Hoeft niet.
Dat is dus vroeg uit de veren na een avondje uit, elk drie paracetamollen om de feestrestanten uit te bannen, op een draf naar de winkel, koken en kijken maar!
Het enige kleine hobbeltje dat er dan nog is, is zondagochtend 8 uur. Dan moet buurman op de motor met 5o motormuizen en 5 paracetamol.

Deel dit bericht:

Eva Terra Incognita

Eva Terra Incognita
Te bestellen bij de boekhandel

Sophie - Genius Loci

Sophie - Genius Loci
Te bestellen bij de boekhandel

2 reacties

  1. Echt een voetbaltempel. ik kan het weten. Heb meegeholpen met de bouw. Vergde nog heel wat uurtjes bouwoverleg met een biertje natuurlijk.

  2. Hup Holland Hup, mijn maltezers hebben een oranje lintje en de vlag met wimpel hangt uit,die Frauschaft kan aanvallen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *