Auteur & kunstenaar

Mozaiekwerk

mozaïekwerk
voegen van mozaiektafel

Zondag 10 juni 2012 is DE dag voor mozaïekwerk: de lucht is blauw met schapenwolkjes, ideaal om (eindelijk) de mozaïektafel te voegen. Buiten. De vorige tafel deed ik binnen, resulterend in stof op elke pot en prul. Een jaar nadien vond ik nog stof in theepotten en vazen.

mozaïekwerk

Kleine werkstukken hebben weinig voegmiddel nodig, dat gaat voorzichtig met een vork in een bakje en als je toch tekort komt, maak je gauw een nieuw bakje met wat voegsel. Voor een tafelblad heb je ongeveer anderhalve kilo eurocol nodig en zo’n hoeveelheid mix je met een mixer. Dat doet stof opwaaien tot op de lampenkappen.

In mijn mozaiekwerk gebruik ik uit voorzorg altijd flexibel en waterdicht voegmateriaal, bestand tegen krimp en uitzetting en allerlei weersomstandigheden zoals regen. Dan kan het werk buiten staan en de saaiste tuin wordt opgefleurd. Het blijft raadzaam mozaïekwerk in de winter binnen te zetten als je het verplaatsen kunt en er plaats voor hebt, anders is een afdekzeil ook handig.
Voor deze tafel heb ik gekozen voor blauw, als contrast met al het groen. Tot weerzin van elke bouwvakker voeg ik met mijn handen. Ik werk graag met scherven van oud serviesgoed, zodat de stukjes onregelmarig van vorm en hoogte zijn en vaak ook bol of hol. Dat gaat niet met een spatel, mozaïeken is geen tegelzetten.

mozaïekwerk
voegen met vingertopjesgevoel

In deze tafel heb ik dekseltjes gebruikt met knopjes en gaatjes erin en erop. Dat is prieken met de vingers.
Voegen is zwoegen. Het resultaat is dat alle scherven een geheel worden.

mozaïekwerk
mozaiektafel

Deel dit bericht:

Eva Terra Incognita

Eva Terra Incognita
Te bestellen bij de boekhandel

Sophie - Genius Loci

Sophie - Genius Loci
Te bestellen bij de boekhandel

8 reacties

 1. een prachtig kunst werk,van de haan de kip de koe en de duif en in het midden de zon! of een ei ? Je bent was en zal een levenskunstenares altijd geweest en geworden ZIJN!

 2. Lieve Anne,

  heb ik er niet op gelet of was ik ziende blind? Ik zie in ‘Foto uitgelicht’ een prachtige mozaik van een vaas met rode bloemen in een ronde bak (heet dat zo?) die op de vensterbank staat. Prachtig is het, echt waar. En de tafel is ook mooi. Of is het net als wijn, je koopt 12 precies dezelfde flessen en elke keer smaakt het anders. Door het weer, door het eten, door de sfeer of wat…………..? Kunst is iets bijzonders en het verrast me steeds weer. Maar je moet wel iets doen om kunst te maken, en die stap heb ik nog niet gezet, behalve met muziek. Ik bewonder je om jouw veelzijdigheid. Don’t blush!

 3. Nog wat vergeten. Ik heb mensen bij scouting leren plamuren met het juiste gereedschap. Bij een onregelmatig opppervlak wordt dan een rubber gebruikt i.p.v. een plamuurmes. Ik zie dat je latex handschoenen gebruikt om te voegen, slijten ze niet hard? En zo ja, dan is rubber misschien een goed alternatief. Was je alles af nadat het net gevoegd is of pas als het uitgehard is. Ik ben benieuwd.

 4. jij let ook op alles! zo’n rubber gebruik ik als ik alleen tegels heb gebruikt op een vlakke ondergrond. OP een schaal of vaas gaat het niet. bij glas, kralen, knoopjes etc. is het gauw te grof gereedschap; dingetjes die met een klein onderkantje vastzitten (roosjes) breken of gaan los. Ik gebruik wel meestal dikkere huishoudhandschoenen, maar de rechterhandschoenen waren allemaal versleten en links past niet om rechts, dus nu had ik er drie per hand van mijn moeder die er 100 had liggen voor wondverzorging – en ze heeft nu geen wonden. Handig zo’n moeder, want ik sneed me natuurlijk aan zo’n scherf en ik wou dat bloed niet in deze tafel (ik laat altijd genezen aan open lucht) en wie had er pleisters? Mijn moedertje. Wat moest ik zonder haar.

 5. Anne, hoe kan je het beste een epoxylaag vervangen op een mozaiektafel van 90 cm diameter?
  Of kan je dat ergens laten doen. Is het moeilijk zelf te doen?
  Betty

 6. Wat leuk dat je ook aan het mozaïeken bent, Betty!
  Zit er al een epoxylaag op je tafel? Ik weet niet hoe je die eraf kunt krijgen… misschien is het een schrijf vergissing van de spellingcorrector:)
  Je kunt het heel gemakkelijk zelf doen. Zie bijvoorbeeld hier: https://www.youtube.com/watch?v=_6M8hcwuol4
  Er zijn nog meer video’s, die verschijnen vanzelf.
  Wel een stuk zeil o.i.d. onder je tafel leggen, want je knoeit vaak wat epoxy op de grond.
  Tot slot met een kleine gasbrander over je werk is ook een aanrader, dan verdwijnen mogelijke luchtbelletjes.
  Stuur je een foto van je tafel? Ik ben benieuwd en hoop dat je hier voldoende aan hebt. Anders hoor ik het graag.
  Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *