Auteur & kunstenaar

Zwevende kiezer

Sinds mijn blik op het geblondeerde haar van Wilders, sinds eergisteren, word mij almaar gevraagd op wie ik stem. Je kunt in dit land niets zeggen, of je moet meer zeggen. Zelfs een van de zeer vele exen van wie ik nooit meer iets heb vernomen, kwam ineens met deze vraag.  Ik verwacht elk moment Geert.
Hier mijn overweging.

Wat doen we met Europa. De cruciale vraag. Negen regeringsleiders zijn er aan ten onder gegaan.
Van geld en economie heb ik weinig kaas gegeten. Solidariteit met de Griekse mens en de Spaanse mens ligt in mijn aard. 
Ik zie meer in de ronde tafel dan in tweespalt.
Europa hangt aan elkaar vanuit cultuur en geschiedenis, al was er strijd.

Ik heb altijd links en/of groen gestemd. Mens en milieu liggen mij na aan het hart.
Ik heb nooit Partij van de Arbeid gestemd. Mijn grootste bezwaar tegen de PvdA is, dat het milieu telkens ondergeschikt gemaakt werd/wordt aan de economie. Samsom schijnt uit de milieubeweging te komen. Wat een pluspunt zou zijn. Mij valt op dat hij het steeds over duurzame economie heeft.

Van de christelijke partijen schijnt er een te zijn met een menselijk groen hart. Christen Unie? Heb me er (nog) niet in verdiept.
 
Rutte vind ik een vreselijke man, dat glimlachje, die stem, almaar dezelfde oneliners die mij vreemd zijn. Ik begrijp niet dat hij niet afgerekend wordt op wat hij gedaan heeft met zijn ‘macht’. De prut van Rut.
Er zijn 100.000 werklozen bijgekomen. Zorg en onderwijs worden afgeknepen. De managercultuur viert hoogtij. Hij heult met Wilders. Wil nu weer het hypotheekprobleem afwentelen op de nieuwkomers. Als de rijken maar rijker worden.
 
Sap vind ik zwak. In Femke kon ik me beter vinden.
Ik zag een uitzending met Marianne, op wie ik mijn hoop en mijn hart had gericht, ach hemel, wat viel ze door de mand. Ze wist terplekke werkelijk weinig van de natuur, hoe zal het dan gesteld zijn met de rest? Het ergst vind ik dat ze uitsprak tegen Europa te zijn, dat vind ik niet verstandig. Komop Marianne, denk door, kijk verder, overzie het slagveld en doe een kursus assertiviteit en humor. We need people like you!
Van Roemer bevalt me dat schoolmeesterachtige wel. Hoe hij zaterdag aan het licht probeerde te brengen hoe de SP telkens vooraf met plannen kwam om het tij te keren ivm Griekenland. Maar. Hij is tegen Europa en voor de natuur moet je al helemaal niet bij hem zijn.
De SP loopt leeg op dit moment, de protestkiezers gaan terug naar de PVV, terwijl we in de vorige coalitie gezien hebben dat de beloften van deze draaikontkliek niets waard zijn.
 
D66 vergeet ik bijna. En dat zegt ook wat. Veel gedachten, veel ideeën, veel overwegingen, veel goede wil. Veel gespin, weinig wol. Het blijft hangen in de lucht. Lijkt mij wel.
 
In de zaterdagbijlage van de Volkskrant stond dat het poolijs de helft minder is dan nog niet zolang geleden.
Tegelijk is de waterkwaliteit in Nederland sterk verbeterd de laatste 10 jaar. Dat staat geschreven in kantlijnen van kranten of vuistdikke bijlagen waar niet door te komen is. Ik zie het met eigen ogen in de sloot naast ons. Er zitten weer schrijvertjes op, dat kan alleen als de oppervlaktespanning van het water goed is en dat kan alleen als het water schoon is. Dit jaar voor het eerst!
 
Er zijn veel meer positieve ontwikkelingen ten gunste van natuur en milieu. Van de jongens die hier onderdak hebben en in Delft gestudeerd hebben en scriptie- of promotieonderzoek doen op het lab in Wieringerwerf, hoor ik dat we in Nederland voorop lopen op hun diverse gebieden.
Man had net een rondleiding voor het Waterschap in een kassencomplex in Noord Noordholland. Helemaal zelfvoorzienend, alles wordt hergebruikt, eigen energie wordt opgewekt, een minimum aan kunstmest en bestrijdingsmiddelen. 
Tal van positieve ontwikkelingen ontgaan me in het nieuws, en dan ben ik blij het van zo nabij te horen.
 
Het lijkt of we ditmaal voor de keuze staan Samsom of Rutte, links of rechts.
Ik zweefde hoog, tot mijn schrik zie ik mezelf afkoersen op Samsom… al was het maar om Rutte en de PVV af te weren.
Er zijn grenzen aan groei, in sport en economie, de uitputting van menselijk lichaam en aarde is genoeg geweest.
Er zijn alternatieven, Partij voor de Mens, voor de Ouderen… Of dit  het moment is voor probeersels? Zijn zij wel lijstverbindingen aangegaan? Ik wil niet dat mijn stem in een gat valt.
Ik vrees dat we op dit moment in een maatschappij leven waarin je een vuist moet maken.
 
De maatregelen die de PvdA voorstelt m.b.t. bijvoorbeeld hypotheekaftrek vind ik prima wat mijzelf betreft. Al die torenhoge schulden, alsof het niet op kan. De mentaliteit moet eens veranderen en is aan het veranderen. Noodgedwongen, dat is de zonzijde ervan. Koop minder, wees zuinig, wees blij dat je zoveel hebt, hergebruik en verminder je schuld (op alle nivo’s liefst…)
 
Samen rond de tafel. De verschillende gezichtspunten op mens en milieu, leven en samenleven, werken en delen, sterken en zwakken, jongeren en ouderen. Niet vanuit egoisme en angst, maar uit saamhorigheid en moed. Een groot groen hart dat rood bloed pompt in de samenleving. Een hart heeft vier kamers, PvdA, SP, D66, GL/PvdD?
Als er een land op de wereld is dat een voorbeeld kan stellen, is het Nederland. We moeten roeien met de riemen die we hebben.

Deel dit bericht:

Eva Terra Incognita

Eva Terra Incognita
Te bestellen bij de boekhandel

Sophie - Genius Loci

Sophie - Genius Loci
Te bestellen bij de boekhandel

10 reacties

 1. Helemaal eens ben ik het met jou wat Europa betreft, we moeten ze helpen. Duitsland en Nederland hebben veel verdiend aan Griekenland. Maar over de milieupartijen en de PvdA heb ik wel wat op te merken. Miljarden komen binnen via accijnzen en BTW op brandstoffen. Stel nu, dat de groene partijen het voor elkaar krijgen dat we veel meer groene energie opwekken en met windkracht geladen elektrische auto’s gaan rijden. Wie moet dan al die gemiste belasting opbrengen? Zie hier het dilemma.

  Maar Groenlinks stelt dat er een economie kan zijn met meer hergebruik en daardoor meer banen. Ik vind het allemaal zo ingewikkeld maar stem in ieder geval links van D66. Ik ben er zelfs een poosje lid van geweest. Maar ik kan me niet verenigen met hun standpunt over het ontslagrecht. Het is misschien beter voor een land dat het sneller kan, het ontslaan. Maar als je genoegen nam met een lager salaris in ruil voor meer zekerheid, dan is het heel wrang om te zien dat er nu een fooi voor in de plaats komt als je toch wordt ontslagen.

  Blonde Dolly verspil ik geen woord aan.

  Verder ben ik toch wel blij met onze politiek, vergeleken met een twee partijen stelsel.

  Hypotheekrente aftrek mag van mij ook afgeschaft worden, maar wel geleidelijk.
  Ik ben heel blij met wat ik heb, en dat ben ik ook altijd geweest.
  Kortom, een tevreden mens die moeilijk kan kiezen.

 2. Ik ben er uit! Jetta Klijnsma van de PvdA krijgt mijn stem. Ik fietste deze week in de stad en ik botste bijna tegen haar rolstoel, zij lachte zo uitbundig naar me. Alle argumenten die jij benoemt gelden voor mij ook, zij heeft me over de streep getrokken met haar ontwapenende lach!

  1. Wat geinig dat Jette je over de streep trok met haar ontwapenende glimlach, in een rolstoel ook nog. Ik zie het voor me. Leuke reactie Gijs, bedankt!

 3. Waar het om gaat en daar hoor ik niemand over
  is het behoud van de longen van de aarde, het behoud
  van het Amazonewoud….

  Er is een andere insteek nodig…politiek werkt niet meer
  voor wat we nodig hebben in deze tijd….

  Wat doen we toch met de aarde?
  Boren op de Noordpool: een gotspe!

  Grootschalig misbruik van Moeder Aarde…..

 4. Nou, blijf maar lekker zweven. Hoe kom je erbij dat de SP tegen de natuur is. Die partij doet meer voor de natuur dan groen links. En ik heb dat zelf ervaren.
  En pvda stemmen om Rutte en Wilders af te weren? Een stem op de PVDA is een stem op paars. En daar krijg je Rutte meteen dus ook bij. Ik zou me er eerst nog maar even wat serieuzer in verdiepen. En even terugkijken op wat ze al gedaan hebben, kan ook geen kwaad. De pvda heeft ons in het verleden niet veel goeds gebracht. Denk daar eerst ook nog maar eens over na.

 5. De meest belangrijke vraag in deze verkiezing is: willen wij solidair zijn. Solidair met minder bedeelden zowel in Nederland als in het buitenland. Partijen die oproepen tot niet solidair gedrag naar het buitenland zijn uit op splitsing en splijting. Splitsing leidt tot wantrouwen en wantrouwen kan tot gruwelijke zaken uitgroeien. Zeker als dat gepaard gaat met nationalisme.
  Dan over de natuur. Lutz Jacobi, 2e kamer PvdA, is afgelopen jaar onderscheiden als groenste politicus. Deze onderscheiding kreeg ze doordat ze zeer actief is geweest met de opstelling van een nieuwe wet “Mooi Nederland”. Hierin wordt wettelijk vastgelegd dat er meer ruimte moet komen voor natuurgebieden en het voltooien van de ecologische hoofdstructuur. Dat laatste was al eerder mede een initatief van de PvdA.
  Verder wil ik degene die stellen dat de PvdA nooit iets goeds gedaan heeft, wijzen op de vele goede dingen zoals de AOW en allerlei sociale wetgeving van Drees en Den Uyl.
  Neem bijv. de hele stadsvernieuwing, een initiatief van Schaeffer. Hierdoor is de verloedering van oude stadswijken tot staan gebracht.
  Zo kan ik nog wel even doorgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *