Auteur & kunstenaar

Jabbertalk en Nothing Personal

Het enige dat ik op de Arnhemse toneelschool geleerd heb in de korte tijd dat ik erop zat, was jabbertalk, een spontane taal van klank en beweging, een taal zonder woorden(boek) en grammatica, het tegendeel van een dode taal, een springlevende taal, in jou ontspringend aan het moment. We draaiden warm met geroezemoes. Dat durft iedereen, dat kan iedereen. De ene groep zegt rabarber en de andere groep appelmoes. Doorelkaar klinkt dat roezemoezeriger dan geroezemoes.

Bij de echte jabbertalk stoot je klanken uit die je nog nooit hebt uitgestoten en nooit meer zult uitstoten. Jabbertalk vraagt om aanwezig zijn in het hier en nu. Wat bijvoorbeeld het geval is als je woedend bent. Op dat moment is jabbertalk een keiharde aanrader: &$#$c*%!!! Leg al je emoties erin, beweeg met vuur en vlam in klank en gebaar, schoon de beerput zonder het gevaar van uitspraken die je eeuwen worden nagedragen. Jabbertalk is niet te onthouden, niet te immiteren en niet na te dragen.
Dat maakt het ook tot begerenswaardige taal in de liefde. Het behoedt voor het doen van loze beloften en lege liefdesbetuigingen.

Nood is het aangewezen moment voor jabbertalk. Hartelozen horen er wartaal in en beginnen bij gebrek aan hart hakkelend een referaat vol reglementen.
Dan jabbertalk, ook voor stotteraars de ideale taal, letters die niet willen, sla je over. Heb je probleem met Arabisch, Chinees, Russisch? Ga over op jabbertalk.
Ideaal in alle takken van het nieuwe fluisteren, zoals poezenfluisteren, paardenfluisteren, vogelfluisteren, babyfluisteren, dementenfluisteren en politicifluisteren. Jabbertalk is het. Leg  je hart erin en zoem het uit!

Het geheim van jabbertalk is de communicatie met jezelf, ofwel de communicatie die nogal eens vergeten wordt. Het Hoofd staat gewoonlijk in de weg. Het Hoofd staat op eenzame hoogte. Jabbertalk is zakken, diep zakken, hoofd uit, lichaam in, met een beetje geluk kom je in je hart en je buik, de plek waar poes en dementen wonen.

Opmerkelijk is dat ik de enige taal die geen toneel is, geleerd heb op de toneelschool. Toen het toneel werd, ben ik van school gegaan.

Jabbertalk is de makkelijkste en moeilijkste taal die er is. Zie bijvoorbeeld hoe lastig jabbertalken zelfs voor kinderen is, wellicht omdat ze zijn opgegroeid tussen communicerende glasplaten.
http://www.youtube.com/watch?v=ol5TyM9oc8A

Ander voorbeeld:
http://www.youtube.com/watch?v=jxBECB7KUew&feature=related

Aldus voorbereid vanavond kijken naar Nothing Personal, Ned. 2, 015-1.35, over een vrouw die zwerft in Ierland, geen verleden, geen toekomst en een verbond aangaat met een man in een verafgelegen huisje. Geen vragen.
Een prachtige film waarin lichaamstaal belangrijker is dan woorden, met Lotte Verbeek en Stephan Rea.

Deel dit bericht:

Eva Terra Incognita

Eva Terra Incognita
Te bestellen bij de boekhandel

Sophie - Genius Loci

Sophie - Genius Loci
Te bestellen bij de boekhandel

11 reacties

 1. Ja, heerlijk, vooral als het niet hoeft, vrij te klanken uit mijn binnenste, buik, maag, onderbuik. Samen babygeluiden maken als foetus opgevouwen tegenover elkaar. Die film is wel erg laat…. Fijn je weer te lezen. DANK, Anne. Hans

  1. Ik vind het toch zo leuk dat jij telkens met zulke heerlijke, eerlijke reacties komt, dan weet ik door wie ik gelezen word, de rest is ‘getal’! Dankjewel Hans.

  1. Wat leuk Athy, chakra-liederen op jabbertalk – het kan natuurlijk bij elke gelegenheid, ik ga gelijk beginnen, of nee, straks na de film, als ik dan nog niet in slaap gevallen ben, ga ik mezelf in slaap jabberen…..

 2. Interessant om te weten van jabbertalk…
  Als ik ergens niet over praten kan maar me toch wil uiten ga ik over tot jabbertalk…verzamel klanken
  die in de buurt komen..ik denk er inderdaad niet bij na…..

  Van rabarber wist ik van m’n pa maar appelmoes wist ik weer niet.

  Lichtvoetig en informatief gebracht Anne;)

  1. Annet, jouw achternaam is toch niet Lemaire…..?
   En je vader kan toch niet waar zijn Ton te zijn? DE TON?
   Of ben ik prompt aan het jabberen?

  1. Wat leuk dat je dat vertelt Ria. Dat wist ik weer niet, dat je jabbertalk kunt zingen voor chakra-liederen zoals Athy schrijft en dan ook nog met boventonen.
   Bedoel je zoals Danny Becher kan zingen? Ik heb hem eens horen zingen met twee of drie anderen en het leek wel een zaal vol mannen. Geen idee hoe ze het deden, maar je hoorde hen zingen, en daaronder en boven klonken toonladders mee.
   Dank voor je bijdrage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *