Auteur & kunstenaar

Zen tekenen

Het is moeilijk je arm te laten rusten. Een hangende arm is het omgekeerde van rust. Hand in de zak tijdens lopen, en niet te ver lopen is het devies. Na een uurtje is mijn arm er bekaf van.
In de slaap bezeer ik mijn arm het meest. Door het draaien komt arme arm in een stand die niet kan, wat vlijmende en verlammende pijn tot gevolg heeft en de bewegingsruimte verkleint. Vandaar dat het ook wel froozen shoulder genoemd wordt, terwijl het vanbinnen gloeit als vuur.
Dan maar zitten met hand op armleuning, hand in de schoot, hand op tafel. Daar zit je dan. Met je arm.
De Zen van het zitten is niet mijn ding…

Laat ik nou toch afgelopen week op vakantie in Drenthe ontdekken hoe ik mijn linkerarm rust kan geven! 
Bij toeval ontdek ik dat.
Het begint ermee dat ik papier en pen mee heb. Niets zo heerlijk als na een dagje drentelen aan tafel zitten en wat rommelen met verf op papier, in dit geval een pen. Zomaar wat bewegen met mijn rechterhand, zwart op wit, de linker rustend op tafel. En terwijl rechts wat spelevaart, begint links pijn te doen. Hoe kan dat? Links doet toch niets? Of wel?
Ik voel kleine spierspanninkjes, bijna onmerkbaar, en die doen pijn, een klein beetje, maar daardoor voel ik ze. Dat is het aparte, dat is mijn geluk. Ik word me dat onbewuste meebewegen bewust en…. ontspan mijn linkerarm. Dat kan. Een moment. Telkens als rechts zomaar wat beweegt, doet links onbewust mee en laat ik bewust los. Niet een keer, maar honderd keer, want telkens opnieuw gebeurt het en merk ik het. Dat zal de Zen van het tekenen zijn.

Anne Vellinga - Drentelen 1
In mijn enthousiasme over het resultaat, stel ik mijn resultaten gelijk ter beschikking aan de liefhebber.
Die is er niet. Weet ik dat ook weer.

Nu was ik daarnet bij mijn fysiotherapeut. Na een week waarin hij op de skies voortraasde in Zwitserland en ik drentelde. Is hij me daar toch een potje tevreden over mijn arme arm! Voor het eerst in twee maanden. Mijn arm heeft aanmerkelijk meer bewegingsruimte. Hij denkt natuurlijk dat het door hem komt, zijn behandelingen, zijn gerichte oefeningen voor mij, zijn voorschrijven van rust en zeker ook de injectie met de cortison.
Allemaal helemaal waar.
Hoe je een arm rust geeft, was voor mij de vraag waar ik zomaar antwoord op vond dat op mijn lijf geschreven is.
Zen tekenen, heerlijk om te doen.

drentelen 2 - anne vellinga03

Mocht je er zo langzamerhand zelf ook zin in krijgen, dan ben je niet de enige. 
Raadt eens wat: het is een rage aan het worden!
En dan heet het Zentangle.  Er zijn zelfs grondleggers, Maria Thomas en Rick Roberts.
Zie: http://www.zentangle.com/
Als je eenmaal op het internet gaat kijken, gaan je handen jeuken, of je komt zelf niet meer aan tekenen toe…

Deel dit bericht:

Eva Terra Incognita

Eva Terra Incognita
Te bestellen bij de boekhandel

Sophie - Genius Loci

Sophie - Genius Loci
Te bestellen bij de boekhandel

10 reacties

 1. Anne, ik ben een jaar bezig geweest om verkeerde bewegingen (voor mijn rechter schouder) uit mijn systeem te halen en er nieuwe voor in de plaats te krijgen.Als ik nu jouw bericht lees, dan denk ik dat je heel goed bezig bent met je Zen benadering en je tekenen.Het komt vast goed.

  1. Fijn om te horen Athy, het is een hele weg….en die maken we zo leuk mogelijk en het is ook wel weer boeiend je eigen bewegingsmechanisme te ontdekken… ik raak er steeds meer door verwonderd hoe fenomenaal je lichaam in elkaar zit

 2. Mooie tekeningen Anne, ik zal het ook eens proberen.
  Volgens de echo heb ik verkalking in mijn schouder, ik moet nog even afwachten wat de dokter voorstelt.
  Bedankt voor je tip.
  Marianne van Rijswijck.

  1. Dankjewel Marianne. Nog een tip: gebruik watervaste pennen, dan gaat het niet doorlopen en is ok kleurvast.
   Verkalking in je schouder… wel fijn dat je nu weet wat het is. Ik ben ook benieuwd wat je daaraan kunt doen. Strekte ermee!
   Bij mij is het een ontsteking; wat kan er toch veel mis zijn en pijn geven…

 3. Kijk als Mannen dat doen wat U schrijft zijn het Oversexste types… En ik weet dat U daar niet mee aan de Whandel gaat, het gaat om deze eerste Alinea! : ‘Hand in de zak tijdens lopen’. Nou zult U of ik daar geen zak van aan trekken… maar toch kan één zo’n Litérair-hilarische Verspreking Sucksexief met U aan de Whandel gaan… Hopelijk heeft U een Loop zak…
  P S : Dat viel mij op bij de eerste regel die ik bij U las. Nou is het niet de regel dat ik eh.. Oh sorry ik ben weg… Groet á Vous Joshua

  1. Dat vind ik knap en bijzonder aan jou Joshua, dat kijken dwars door de taal, waarmee je elke keer weer verrast in je Actuality – en nu dus ook in mijn stuk –
   ja, wederom verras je mij 🙂

 4. Mevrouw : Teveel Complimentjes.. Ik heb gewoon een Dwars-door-snee Kijk gaatje vanuit een ander Perspectief..M.a.w. : ik ben gewoon gestoord… alhoewel anderen voor hun eigen rékening er aan toe voegen ‘Préttig gestoord!’.. Ik hou het er op dat ik het Prettig vind , om met U kennis te maken.. Groet á Vous Joshua

 5. Blij dat mijn tangle idee je tot zen aanspoorde en het je hielp. Lisa zou gezegd hebben: het zijn droedels bij de telefoon….en stromingsbeeldjes. Inmiddels zijn ze echter tot Kunst verheven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *