Auteur & kunstenaar

Verschepen

Hoe krijg je een boot van 26 meter lengte van hier naar daar zonder vaarbewijs. Of ik dat weet. Het is de vraag van mijn huisgenote. Ze is nu nog op vakantie, maar bij terugkeer wil ze alles voor haar verhuizing naar Sri Lanka snel regelen. Het zou handig zijn als de boot mee kan, dan heeft ze daar meteen een huis. Dat is het handige van een boot. Je neemt je huis mee als je weggaat. Je spullen kunnen er ook allemaal in. En je huisdieren!
Man heeft mij al vaak trachten te overtuigen van het handige van een varende woonboot, vergeefs, ik heb niks met boten. Ook niet met vissen. Of zeewier. Ik krijg het niet door mijn keel, en aaibaar is het ook niet. Met een cruise kun je mij niet verleiden. Geef mij maar een pipowagen en een ezeltje en ik glunder, maak kussens en een hemelbed en graaf wortels uit de grond en drink uit een beek. Maar het gaat nu niet over wat ik leuk vind, maar wat zij leuk vindt, mijn huisgenote. Het gaat erom hoe dat voor elkaar kan komen.
Ik heb toch nooit wat te doen, dus ik ga googlen.

Er zijn twee manieren:
1 – Je verscheept de boot op een schip
2 – Je huurt een kapitein

Beide mogelijkheden zijn mogelijk als en indien:
1- De boot klein is, maximaal tien meter
2 – Het vervoer naar de Middellandse Zee is

Maar:
1 – De boot is 26 meter
2 – De bestemming is aan de andere kant van de wereldbol

Een geluk dat ik alle tijd heb en altijd al detective had willen worden, superdetective Blomquist van Astrid Lindgren als voorbeeld. Die lost alles op.
Dus verder googlen, op zoek naar een hele grote boot waarop 26 meter een peulenschil is, of een kapitein die de wereldzee te klein is. Wat zijn dat voor kapiteins die niet verder gaan dan de Middellandse Zee.

Ik kom nu terecht in de wereld van trailers en cradles, logistiek, economische totaaloplossingen, verzekeringen en service die wereldwijd gaat. Hierbij valt op dat gepleit wordt voor bootvervoer over land als een veilige, logistieke, economische methode.

Sorry hoor, met zo’n vrachtautootje kan die boot van mijn huisgenote niet op de plaats van bestemming komen. Sri Lanka ligt in zee, dus het laatste stuk moet de vrachtauto op de boot en moet je toch nog een kapitein.
Dan kun je daar beter mee beginnen.

Ik ga op zoek naar dappere, zeewaardige kapiteins.
Laat ik nou een heel leuk jong, vlot, avontuurlijk stel vinden, man en vrouw, Rob en Hilde uit Alkmaar. Zij bieden zich aan en deinzen nergens voor terug. Ze zijn allebei bij de politie geweest. Als agent. En dit zeggen ze van zichzelf:

Wat mag u van ons verwachten?

 • Wij spreken algemeen beschaafd Nederlands en zijn meertalig
 • Wij zijn wereldwijd en voor langere tijd beschikbaar
 • Wij zijn freelance of in loondienst in te huren
 • Wij zijn ervaren, gedreven, enthousiast en doortastend
 • Wij zijn representatief en roken niet
 • Wij zijn multifunctioneel inzetbaar
 • Wij zijn bereisd, serieus en vriendelijk

En zo zien ze eruit:

 Rob en Hilde

Die keurig witte overhemdjes doen het hem, precies wat ik zoek.
In het telefoongesprek neemt Rob meteen het voortouw en dat verwacht ik ook van een kapitein. Punt voor Kapitein Rob.
Hij heeft er oren naar en durft het aan mits de boot zeewaardig is. Alweer een punt in zijn voordeel.
Hij wil het moment van varen bepalen, want hij zal de Rode Zee door moeten en daar zijn op gezette tijden piraten, en die wil hij vermijden. De prijs hangt samen met het aantal knopen dat de boot aflegt en de diepgang en er duiken meer en meer vragen op die het nodige vertrouwen scheppen in zijn know how.
Rob is mijn kapitein en hij woont ook nog vlakbij.
Ik leg het contact tussen kapitein en booteigenaar.

Mocht je ook een boot willen verschepen of even willen kijken of het echt wat kan worden met Rob en Hilde, hier de link: www.yachtcouple.com

Nu ik de boel aan het rollen heb en eindelijk ontspan, krijg ik een lumineuze inval…

 

 

Deel dit bericht:

Eva Terra Incognita

Eva Terra Incognita
Te bestellen bij de boekhandel

Sophie - Genius Loci

Sophie - Genius Loci
Te bestellen bij de boekhandel

14 reacties

 1. Lieve Anne,

  het ding gaat dus eindelijk varen. Geen probleem meer of de keuken groter moet of de dansruimte. Ik wil die reis graag volgen. Maar is de boot wel helemaal in orde? Ik had zo mijn twijfels toen ik hem zag. Zoals altijd bij jou verlang ik alweer naar het vervolg van dit verhaal.

  Liefs

 2. in Enkhuizen, nog dichter bij, heb ik een nichtje die ook geen wereldzee te hoog is. Zij vaart zeilschepen van hot naar her. Wil je meer weten, mail/bel mij.

  Liefs

  1. Dat is zeker dichtbij, Gijs. Deze boot heeft geen zeilen, maar een motor… Even wachten tot mijn huisgenote terug is, volgende week – want ja, dat lumineuze idee lees je morgen… en ook haar kant.
   Of nee, ik wil toch wel graag je nicht spreken…. dat wordt een mailtje.

 3. Oef, King Billy en Attila… wie een boot wil verschepen komt in onbekend vaarwater…
  Heren! Dank voor jullie vingerwijzing!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *