Auteur & kunstenaar

Toon Roumen

Ik wil mijn ontdekking hier graag vandaag presenteren. Onlangs heb ik iets gezien dat ik niet eerder gezien heb. Het is goed en veelbelovend, het is een video column van een uitbundig introvert schrijver, intelligent en eenvoudig, meeslepend. Je ziet hem slenteren over een straat, zijn stem vertelt in precies de goede dictie het verhaal. Een zeldzaam geslaagde combinatie van woord en beeld, stilstand en beweging, close up en perspectief. Ik ben gelijk verliefd en dan ga je voor iemand. Al gauw ben ik er achter dat dit jeugdig talent geboren is toen ik het allang was, in 1995, dat hij Toon Roumen heet en een blauw shirt heeft en graag over een trage waterstroom tuurt.

Foto

Pal daarop ontdek ik dat ik niet zijn ontdekker ben. Ronald Giphart was me voor. En Giphart zou Giphart niet zijn als hij er het zijne niet over te melden heeft. Bij deze:

Toen ik op de middelbare school zat ontdekte ik de weergaloze wereld van schrijven en lezen. Er is weinig dat zoveel bevrediging geeft als een goed gekozen woord, een treffende metafoor, een fraaie volzin en een meeslepend verhaal.
Destijds mocht ik voor een werkstuk op bezoek bij Cees Buddingh’, een door mij hooglijk bewonderde dichter. Toen Buddingh’ een jaar later overleed verschenen zijn dagboeken, waarin hij tot mijn verbazing ook had geschreven over mijn bezoek.
‘Jonge mensen die in literatuur zijn geïnteresseerd moeten we koesteren,’ tekende hij op. Ik zeg hem dit na.

Een tijdje terug ontmoette ik in Sittard het jeugdige talent Toon Roumen. Direct was duidelijk dat ook bij hem het literaire vuur grootscheeps was ontvlamd. Jongens als Toon moeten we koesteren. Ik wens hem een glansrijke start in de letteren.
Hup Toon! Lezen en schrijven, veel meer heeft een mens niet nodig.

Ronald Giphart

Foto

Wie nu nog niet knetterbenieuwd is hem te horen, zien en zwijgen, kan beter gaan shoppen. Voor alle anderen hier de video van Toon en zijn website. Geniet ervan, het hele weekend!

http://www.toonroumen.nl/gunstvideo.html

website: www.toonroumen.nl

http://www.toonroumen.nl/

Wat ik ook probeer de link doet het niet… dus je moet het even zelf invoeren…

Deel dit bericht:

Eva Terra Incognita

Eva Terra Incognita
Te bestellen bij de boekhandel

Sophie - Genius Loci

Sophie - Genius Loci
Te bestellen bij de boekhandel

7 reacties

  1. Je blog maakt nieuwsgierig. Indertijd op mijn middelbare school kwam Buddingh’ zijn gedichten voorlezen: vanaf toen leek iedereen wel te gaan schrijven – en niet alleen over broodroosters…
    – Wat een moeilijk leesbare code moet ik intikken… 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *