Auteur & kunstenaar

AWBZ & WMO

De regering wil, nee moet, nee, is gedwongen te bezuinigen op ouderenzorg. Er komen almaar meer ouderen met almaar meer geldverslindende wensen, daar zal iets aan gedaan moeten worden wil dit land niet failliet raken door de bejaarden. Bezuinigen is nooit makkelijk, het gaat gepaard met snijden en dat doet pijn, dus daar moet grondig en verstandig en met kennis van zaken en noodzaken over gepraat worden door de regeerders. Dat kost tijd. Tijd is geld. Daar zijn wijze mannen voor nodig. Wijze mannen zijn duur. Kortom, dat kost wat, maar dan komen ze ook met iets.

In de vele uren wikken en wegen, overleg en discussie, zijn ze erachter gekomen dat wonen in een bejaardenhuis duurder is dan thuis wonen. Het scheelt hopen geld als het volk langer thuis blijft wonen en niet gelijk in een bejaardenhuis, of duurder in een verzorgingshuis of nog duurder in een verpleeghuis.

Wat dat niet kost, zo’n gebouw alleen al, de verwarming van dat gebouw, de directrice van het gebouw, de monteur van de verwarming als die kapot is in dat gebouw. Dan heb je al die hoog-laagbedden nog, de incontinentie matrassen, de rolstoelen waarmee al die oudjes van hot naar her moeten. O ja, vergeet dat handjevol verzorgenden niet. Alles bij elkaar is dat duur, te duur.
Wat is de oplossing? Het heeft wat denkwerk gekost, maar dan ben je eruit.

Het volk moet langer thuis blijven wonen, simpel is dat. Dat moet even geregeld worden. Het volk moet het namelijk gaan doen. Thuis blijven. Dus welke maatregelen zijn de aangewezen maatregelen om te regelen dat de mensen langer thuis blijven wonen?
Daar heeft de regering het volgende op bedacht: bezuinigen op alles wat het thuiswonen mogelijk maakt.
Dus: weg met de hulpmiddelen, de stokken, de rolstoelen en natuurlijk helemaal weg met de scootmobielen.

Wat denk je dat die kosten? Veel! Dat racen over de straat van die invaliden en ouden van dagen moet afgelopen zijn, ze blijven maar thuis. Je kunt ook zitten op een stoel voor het raam en kijken naar mensen die lopen.

Ook dat gezeur om een werkster moet afgelopen zijn, werksters zijn duur, en als je de hele dag voor het raam zit, wordt de boel niet vies. Daarbij, met die slechte ogen zien ze het niet eens. Weggegooid geld. Hoezo moet er iemand komen voor de was en de strijk? Wat moeten die mensen zich verkleden, houdt aan wat je aan hebt. Dan hoef je ook niet aangekleed te worden, of uitgekleed. Die mensen kosten geld en dat is er niet.


De WMO pot waaruit de gemeenten al die scootmobielen en andere hulpstukken betalen, kan dankzij deze slimme maatregel drastisch omlaag.
De AWBZ pot waaruit al die verzorgsters en werksters en verpleeghulpen betaald worden, kan ook drastisch omlaag.
Daarbij zorgen wij van de regering ervoor dat de aanvraag voor beide potjes zo ondoorzichtig wordt, dat de meeste mensen vanzelf niet beginnen aan te vragen en die paar die zo eigenwijs zijn dat ze met alle geweld geld uit de potjes willen, die moeten gecontroleerd worden.
Om te beginnen door een indicatie kantoor, dat ze niet te hulpbehoevend worden ingeschaald, dan het zorgkantoor, dat ze niet teveel geld krijgen voor het geïndiceerde, een lastig karwei, en dan het CAK, die zullen terdege moeten controleren wat ze zelf kunnen bijdragen. Al die controle managers moeten betaald worden en vergeet de controlerend geneesheer niet.
Kortom, we hebben overal aan gedacht en zo komen we er met zijn allen saampjes uit.

 

Deel dit bericht:

Eva Terra Incognita

Eva Terra Incognita
Te bestellen bij de boekhandel

Sophie - Genius Loci

Sophie - Genius Loci
Te bestellen bij de boekhandel

15 reacties

 1. fijn indringende woorden,…,) dit land gaat nog eens kapot aan privatisering…de vele zakkenvullers die daarin ´zwemmen ´…

 2. Ik zie een glansvolle carrière voor je weggelegd als minister van Volksgezondheid… Of Economische zaken… Of Financiën… Met alle bezuinigingsmaatregelen, die je weet te vinden, is ons landje er snel weer boven op… Alle scootmobielen, rollators en loopprekjes uit het straatbeeld en de supermarkt; van al die verzorgingshuizen maken we woningen voor kansarme studenten… De AOW kan op termijn worden afgeschaft, wegens uitsterven van het fenomeen ‘bejaarde’… De hele zorgsector kan vervolgens ook op de schop… Dan kunnen we tenminste de zorgverzekering weer goedkoper maken…

  Ik zeg: Anne for President!

   1. Oh, je was alleen maar cynisch 😉 Enfin, ik ook…

    Maar het feit blijft, dat de zorg inmiddels onbetaalbaar is geworden… Ik zie nooit een arts, of wat dan ook, maar betaal van mijn bijstandsuitkering 100 euro in de maand aan zorgpremies… Voor anderen… Voor mijzelf is de zorg ontoegankelijk (want te duur) geworden… Solidariteit is een groot goed, maar het kan ook te dol worden…

 3. Ik ken een tweeling die gehandicapt is. Ze hebben gestudeerd en werken. Maar ze hebben wel hulp nodig. Door de bezuinigingen moeten ze weer bij hun ouders gaan wonen. Die zijn bijna tachtig jaar. Ook mensen met een autistische volwassen zoon die minder dan 10 uur pgb nodig heeft hebben een groot probleem. Zij kunnen niet terecht bij een zorginstelling en het is zo dat ze zich moeilijk hechten aan nieuwe mensen. Ze vertrouwen niet gauw iemand. Zo worden gezinnen en familieleden zwaar belast, want die nemen toch al veel zorg op zich.

  Naar de protesten van VVD-ers tegen de inkomensafhankelijke premie werd beter geluisterd.

  Liefs,

  Kees

 4. Los van het feit dat ik ook vind dat er te veel bezuinigd wordt op de zwakkeren in onze samenleving (zoals bv de chronische zieken, de ouderen, de minima …), ben ik wel voorstander van een meer socialere maatschappij waar men niet meer, zoals wij sedert de jaren zestig verleden eeuw uit gemakzucht deden, bejaarden in huizen stopt en uit de maatschappij weghaalt. Het zou mooi zijn wanneer wij bepaalde dingen zouden willen nuanceren en begrijpen, ook al was dat niet de insteek van de politiek, dat ouderen ook een niet onaanzienlijk een deel van onze samenleving zijn, net zoals de jeugd, en dat zij er eenvoudigweg dienen bij te horen.
  Een warme genegen groet en fijne vrijdag nog,
  sunset (ingo)
  |

 5. Om te huilen, nee niet jouw blog, het zou verplicht moeten worden om die te lezen door ambtenaren, politici en alle omhoog gevallen beleidsmedewerkers.Mijn laatste blog raakte ook hieraan.Anne, scherp en goed, dat ben je.Groet!!

 6. Ook ik worstel mij dagelijks door deze oneerlijkheden heen voor ouders, kind en gehandicapte partner 🙁 Helaas komt mij ook dit weer erg bekend voor…

 7. De advocaat van de duivel zegt: we hebben het hier over luxeproblemen… We zijn domweg te verwend geraakt, in deze maatschappij die ons heeft doen geloven dat wij beschermd zouden zijn van de wieg tot aan het graf…

  Mensen die 100 jaar geleden leefden, zouden ons allen voor gek verklaren…
  Thuiszorg? Subsidie voor je gebrekkige moeder, partner, of kind?
  Bejaardentehuizen? Leven tot je negentigste, dankzij de stand van de medische wetenschap?

  Waarom verwachten wij, dat “De Regering” dit wel even zal oplossen?
  Ik zou zeggen: ga op zoek in jezelf, naar dat antwoord…

  Was getekend: The Advocate of the Devil http://sageblogging.blogspot.nl/

 8. En ik ben nog wel van plan naar Nederland terug te keren, omdat ook ik op een gegeven moment een dagje ouder word en moet bedenken hoe en waar ik me dan wil zien te redden.

  1. Ik weet niet waar je nu zit, Johan – maar Nederland is nog altijd een van de landen waar alles het best geregeld is…. en met al die bezuinigingen houden ze straks bakken geld over, dat is eerder gebeurd en misschien net als jij eraan toe bent –

 9. Wat mij betreft Anne, ik wil niets liever dan nog minstens 20 jaar hier in mijn eigen huis blijven wonen en mijzelf zo goeed en kwaad het gaat bedruipen zonder iemand ook maar enige last of kosten te veroorzaken.
  Dus van mij krijgt de regering volkomen gelijk, na 20 jaar ben ik praktisch 90 en hoeft het al helemaal niet meer. ZIJ BLIJ!!!

  1. Dank voor je reactie Egbert, goed plan om de 90 te halen, ik wens je een goede gezondheid tot het eind.
   Misschien heb ik mijn punt niet helder over het voetlicht gebracht, en ik vind dit zo’n belangrijk thema, dat ik nog even aan je voeten kniel met een voetnoot…
   Het feit dat er bezuinigd moet worden is mijn punt niet.
   Mijn punt is de denkfout van de regering:
   Ze willen dat de ouderen thuis blijven wonen, dat is goedkoper dan een verzorgingshuis.
   Ze richten nu de bezuinigen op alles wat dat thuiswonen mogelijk maakt, ook wanneer we niet meer zo weerbaar zijn…
   Door een werkster, rollator, scootmobiel, douche hulp, kunnen mensen langer thuis wonen.
   Kijk over de grens en je ziet dat Finland en Duitsland minder uitgeven aan resp. onderwijs en zorg, terwijl het op hoog zo niet hoger plan staat. Zij gaan anders om met hun budget.
   Nederland betaalt zich blauw aan controle op controle…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *