Lucht – 3

Sinds mijn debuutroman in druk is, word ik overvallen door nieuwe inzichten die contrasteren met de titel: Sophie – Genius Loci. De ondertitel wijst op de relatie tussen de ontwikkeling van Sophie en de Genius Loci, de aard van de plekken waar zij haar avonturen beleeft.
Was het in Sophie mijn zintuig voor de aard van het beestje dat inspireerde, nu ben ik onverwacht heftig geraakt door lucht die de adem beneemt.

Dit brengt mij bij de toonaangevende professor in de geografie, Harald Zepp van de Universiteit in Bochum, Duitsland, die vorige week een grondleggend boek in druk gaf over het ontstaan van bergtoppen, wat hij en al zijn voorgangers toeschrijven aan de werking van vorst en koude, waarbij uitzetting en krimp het gesteente zouden doen splijten, wat toppen doet breken en bergpunten doet ontstaan. Aldus de wetenschap tot de dag van vorige week. Heeft onze professor zijn boek in druk gegeven, komt er drie dagen later een wetenschappelijke publicatie vanuit Afrika die dit wereldbeeld omverwerpt: het zou de bliksem zijn die met zijn verzengend vuur van 30.000 graden  in bergtoppen slaat, het gesteente doet smelten in zigzaglijnen, die dan weliswaar weer stollen en vaak sterker zijn dan de omgeving, maar tegelijk breuken teweegbrengen. Aldus de Süddeutsche Zeitung, waarbij de vraag is of ik de tekst goed begrepen heb. Wel de clou, hoe visies onderuit gehaald worden door nieuwe visies.

Niets is wat het lijkt, dat werk.

Fijn dat jullie er zijn met bemoedigende visies in jullie reacties onder mijn blogs.
En mooi meegenomen dat ik net het artikel van Andreas Frey gelezen heb en dat Moffertjes zo grundlich sein dat ze de prof meteen opzoeken en recht voor zijn raap vragen hoe dat nou moet met zijn boek en zijn visie.
Een vraag die mij raakt recht in mijn ziel. O jee, wat moet je daar nou op zeggen.
Heel eenvoudig. Je zegt gewoon dat dit boek een visie markeert en dat er een nieuwe visie aankomt die zijn weerslag krijgt in een volgend boek.

Een spannend, hoopgevend, geruststellend, uitdagend vooruitzicht.
Het volgende, ongetwijfeld adembenemende avontuur…
Maar nu eerst ontspannen voor de rest van het jaar en genieten van wat bereikt is, mijn debuut, het verhaal van Sophie en de Genius Loci.

Blitzeinschlag Neue Erkenntnisse zu Gewittern

Voor de liefhebber van geomorphologie: http://www.sueddeutsche.de/wissen/neue-erkenntnisse-zu-gewittern-potz-blitz-1.1809000

22 thoughts on “Lucht – 3

 1. Corline

  Visies zijn ook maar gezichtspunten….. 😉 Het een sluit het ander niet uit. In een ver verleden waren Wodan en Donar verantwoordelijk.
  Fijn dat je boek in wording is! Gewoon, lekker aards.

  Reply
  1. Anne Post author

   Wat fijn dat je het wilt gaan lezen! Spannend wat je ervan gaat vinden… en straks zien we wel weer verder 😉

   Reply
 2. athy van meerkerk

  Het leuke van wetenschappelijke ontdekkingen is dat alleen maar ontdekt kan worden wat al lang bestaat. Het menselijk brein draait er om heen in al zijn/haar onvermogen. Totdat dat zo ver is dat het weer iets kan ontdekken. Nieuw inzicht bereikt. Jouw boek neemt ons mee op onze ontdekkingsreis, wanneer straks de eerste druk verschijnt en vertelt ons van jouw ontdekki9ngsreis. En zo, lieve Anne, grijpt alles in elkaar en zijn wij onlosmakelijk met elkaar verbonden.

  Reply
 3. Egbert Jan van der Scheer

  Maar goed dat visies herroepbaar zin Anne. Anders zou elke mening en visie een star standpunt worden en ontstaan er nóg veel meer meningsverschillen en onenigheden dan er nu al zijn. Bovendien geeft het altijd een mooi excuus om een herziene editie uit te geven en/of een nieuw boek te schrijven. Maar….., daar moet je wel mee wachten tot er voldoende van je vorige boek zijn verkocht anders verkoopt het eerste onvoldoende.
  😉 Groetjes, E.J.

  Reply
  1. Anne Post author

   Wat kun jij de dingen toch heerlijk nuchter zien, Egbert. Idd, anders zou het maar een starre boel worden.
   En dank voor je verkooptip!
   Hartelijke groetjes terug!

   Reply
 4. willem lommert

  fijne laatste zin waar veel meer waarde in zit : ontspannen , genieten en wat je bereikt hebt al in deze… bergen, je moet altijd omhoog kijken om de top te zien …stijve nek … pfff.. 😉

  Reply
  1. Anne Post author

   Goed dat jij die laatste zin nog even in het licht zet, Willem, misschien wel de belangrijkste…

   Reply
 5. dimph

  De ene visie is de andere niet, die geleerde professor geeft jouw je antwoord in zijn voorlaatste alinea. Dus maak je niet druk over jouw, vast geweldige ,eerste boek. Eentje is er al verkocht haha……..mits je er iets visie”eels inschrijft 🙂

  Heb je de redactie van DDWD al gebeld ? Doen hoor, een beste binnenkomer.
  Rust nu maar eventjes op de welverdiende “lauweren…<3

  Reply
  1. Anne Post author

   Wat fijn Dimph! En daar schrijf ik graag iets ‘vies-ies’ in 😉
   En als jij nou eens DDWD belde???
   Ik ga op mijn lauweren, bijna – ben bezig aan een rondmail voor alle fans die zich kenbaar hebben gemaakt en van wie ik het mailadres kan achterhalen 🙂
   Lieve groet!

   Reply
   1. dimph

    ga ik voor je doen, ik durf alles haha , via de telefoon en a vu ook voor jou.
    Zag in mijn tekst hiervboven in ‘n jou ‘n n tevee ( zeeuws 🙂 ) staan. Taalvoutje……

    Reply
  1. Anne Post author

   🙂 🙂 🙂 zo, dat lucht op!
   En fijn dat je benieuwd bent naar mijn boek!
   Liefs van Anne 🙂

   Reply
 6. Gijs

  Ik kijk reikhalzend uit naar Sophie, krijg daar ook een stijve nek van.
  Ga iedereen mobiliseren, de emailadressen komen er aan!
  Spannende tijden voor jou, leuk spannend vooral.
  kus, Gijs

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *