Auteur & kunstenaar

Happy Berrie Goji-bes – Jannie Harmsen

Vandaag geef ik graag het woord aan Jannie Harmsen. Zij houdt van de natuur en van schrijven en kan lichtvoetig en relativerend vertellen over zichzelf en een besje dat op dit moment HOT is vanwege de wonderen die eraan worden toegedicht, de Goji-bes. Hier is Jannie!
 

Een gastblog schrijven, hartstikke leuk. Maar gelijk slaat de schrik me om het hart, want ik ga nu door de mand vallen als blijkt dat ik helemaal niet kan schrijven. Waar komt die gekke gedachte toch vandaan? Ik heb eens ergens gelezen dat personen die het al helemaal gemaakt hebben in een zeker vak, ook weleens overvallen worden door deze gedachte. Dat ze het helemaal niet kunnen en eigenlijk niets voorstellen. Een ander kan het echt veel beter! Ondertussen timmeren ze wel goed aan de weg. Waarmee ik niet wil beweren dat ik dit ook toe. Ik kan nooit een hamer vinden als ik er een nodig heb!

Sinds enige tijd schrijf ik om de maand een stukje voor een digitale nieuwsbrief met betrekking tot de natuur. Ik ben opgegroeid in Nederland en kom van de Veluwe, een mooie bosrijke omgeving. Ik hou van de natuur in zijn totaliteit, maar vooral  bomen hebben mijn voorkeur, vooral als ze heel groot, oud en mysterieus zijn.

Mijn onderwerp voor de nieuwsbrief kan over een bepaalde boomsoort gaan, maar ook over andere flora of fauna. Inmiddels heb ik al aardig wat kennis bij elkaar gescharreld op dit gebied, maar een  allesweter ben ik natuurlijk niet.

Voordat ik serieus aan de slag ga met mijn stukje stort ik me eerst op het wereldwijde web (en dat kan hard aankomen). Vervolgens kijk ik ook nog even in één van mijn vele natuurboeken. Ik vind het namelijk leuk als er iets specifieks over een onderwerp te vertellen valt. Een van mijn laatste stukjes ging over de Goji-bes. Deze bessen groeien, even voor de duidelijkheid niet aan een boom, maar aan een struik.

Nu is het vast niet de bedoeling dat ik hier de Botanische uitleg van de Goji-bes ga beschrijven, maar een klein tipje van de struik en de bes kan ik wel toelichten. De Latijnse naam is alvast Lycium barbarum.

Op sommige plekken in de duinen en langs de rivieren van België en Nederland groeit de Goji-bes in het wild en in het Nederlands heet de struik Boksdoorn. Engels sprekende mensen kennen de Goji-bes als  Wolfberry.

De bessen die in de herfst aan de struik verschijnen zijn oranje-rood, 1,5 tot 2 cm groot en sappig. Er worden gezonde eigenschappen aan de bessen toegeschreven, want ze bevatten erg veel antioxidanten en vitaminen. De bessen worden in China en West Europa gekweekt en in gedroogde vorm of als vruchtensap verkocht. Vers kunnen ze gemakkelijk ingevroren worden. Plukken is lastig vanwege de 3 cm doorns die aan de struik zitten, maar niet onmogelijk. De struik is familie van de Nachtschade en heeft dus giftige delen.
Uitkijken geblazen dus! Ook voor mensen die gevoelig zijn voor hooikoorts en mensen die bloedverdunners gebruiken wordt het advies gegeven de bessen niet te eten of voorzichtig te zijn.

Maar verder is er geen vuiltje aan de lucht hoor. Ze worden niet voor niets therapeutisch fruit of superfruit genoemd. Ze staan zelfs bekend onder de naam ‘happy berries of smiley berries!’
En de smaak? Tja, volgens het wereldwijde web lijkt die op die van krenten, misschien iets frisser, maar eerlijk gezegd, geen idee!  Zal een kwestie van smaak zijn…

Tot slot nog een foto van De Panne half januari 2011 met struiken die qua vorm de Boksdoorn (goji-bes!) zouden kunnen zijn, maar misschien is het de Duindoorn wel…

Duindoorn of Boksdoorn?
Duindoorn of Boksdoorn?

 

Voor natuurliefhebbers, en wie is dat niet: Jannie Harmsen publiceert haar natuurvisie in NatuurNetNieuws, het gratis digitale tijdschrift van de Stichting Bomen Over Leven, een in Zoetermeer gevestigde, landelijke, onafhankelijke natuurorganisatie. Zij zet zich in voor het behoud van bomen en natuur en probeert jong en oud daarbij te betrekken.

http://www.bomenoverleven.nl/

Deel dit bericht:

Eva Terra Incognita

Eva Terra Incognita
Te bestellen bij de boekhandel

Sophie - Genius Loci

Sophie - Genius Loci
Te bestellen bij de boekhandel

17 reacties

 1. Ook ik heb weer wat geleerd, ik wist niet dat de Goji-bes hier groeit.
  De laatste foto toont m.i. ook de blije bes; de duindoornbes is geler en de bessen zijn ronder. Wel even gezond en even moeilijk te plukken!

  1. De Duindoornbes is inderdaad geler en ronder Marjolein. In de Panne staan ook veel Duindoorn struiken en daarom twijfelde ik bij deze foto. Maar ik dacht net als jij toch een andere rodere bes en vorm te zien. Op het moment dat ik de foto nam, wist ik nog niet dat ik later een stukje over de Goji-bes zou gaan schrijven, anders had ik veel beter gekeken natuurlijk. 🙂

   Dank voor je reactie!

 2. De bes ken ik van zien, volgens mij komt hij ook op Ameland voor. Zo te lezen niet gezond voor mij, maar dat geeft niet. Een zegen voor het oog is ook nooit weg. Die site heb ik genoteerd, die ga ik zeker lezen. Bedankt daar voor.

 3. Athy, het zou ook kunnen dat je op Ameland de Cranberry gezien hebt. Ook een rode bes, maar kleiner en ronder, met weer heel andere gezondheidsaspecten, o.a. goed voor de blaas.
  Maar je hebt gelijk, bessen zijn naast het feit dat ze gezond kunnen zijn ook een lust voor het oog om naar te kijken! Jij ook bedankt voor je reactie.

 4. Als mede-natuurliefhebster genoten van deze uitleg en de manier waarop met zoveel liefde over de natuur geschreven is.
  ‘n Natuur die veel meer respect verdiend dan op manier waarop er nu mee omgegaan wordt en naar gekeken. Ook door de overheid.
  warme groet,dimph

 5. over hetgeen allemaal om mij heen groeit blijft er de verwondering……..dank je wel Jannie dat er weer een fijn stukje kennis in mij hoofd gepland is …jij bent oorzaak 😉

 6. Ik gebruik ascal cardio zou ik dan die besjes ook mogen gebruiken…wil het zo graag heb gehoord dat omega 7 zo gezond is voor huid en slijmvlies..

 7. Hallo Diny! Ik zou je graag willen adviseren, maar kan natuurlijk niet op de ‘stoel’ van de arts gaan zitten:) Ik ken niets van ascal cardio, is dit een bloedverdunner? Zo ja, dan zou ik voorzichtig zijn. Maar het lijkt mij het beste om advies in te winnen bij een natuurarts of bij de apotheek. Ook op internet (Google) kun je misschien wel het een en ander vinden over eventuele bijwerkingen in combinatie met bepaalde medicijnen.

  Ik hoop dat je hier iets aan hebt en wens je een goede gezondheid toe.

  Hartelijke groet!
  Jannie Harmsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *