Auteur & kunstenaar

Volkert van der G.

Zonder Volkert en zijn politieke moord was alles anders geweest.  Was ik wellicht nooit columnist geworden. Na twaalf jaar komt hij vrij of wat daar voor door moet gaan en schiet het mij allemaal te binnen.
Die zesde mei 2002 zit ik op mijn zolderkamer in Alkmaar door het raam te staren naar de lucht. Mijn lief is gek op de verhalen waar ik mee thuis kom of horendol en heeft net voor de duizendste keer gezegd dat ik columns moet schrijven over wat ik beleef en bedenk. Daar zit ik dus te staren naar de lucht, leeg scherm eronder. Ik wil heus wel columns schrijven, maar schrijf er maar eens eentje als je dat nog nooit gedaan hebt. Ik kan de hele wereld toch niet vertellen hoe het met de bakker gaat? Maar wat dan wel?
De lucht verkleurt langzaam naar koper, de inspiratie is ver te zoeken, als de lieverd mij roept op zo’n vreemde indringende schriktoon dat ik mijn missie in de steek laat.
Pim Fortuyn is vermoord.
De TV toont Pim en Wim en Mat en bloed en …
In een flits zie ik de mythe van de Hydra van Lerna, herinner me mijn droom van Licht- en Schaduwzijde, zie lijnen, beelden, gaten, valkuilen en ren naar de zolder, in één adem typ ik mijn allereerste column, de voorloper van de ‘Anne’, mijn jarenlange column in het NHD. Mijn eerste is nooit gepubliceerd. Tot vandaag. Hier is hij.

Pim en Wim

Als je een kop van de Hydra hakt komen er twee voor terug. De Lijst Pim Fortuyn is z’n kop kwijt, verdubbeling ligt in het verschiet.
‘We moeten ze opruimen,’ zegt iemand van de LPF op een onbewaakt ogenblik op TV.
Niemand vraagt wie, wat, waarom. Typerend voor de achilleshiel van de goedgelovige Hollandse ziel.

Een droom licht op. Ik droomde van het Tovertasje van licht- en schaduwzijde. Als de lichte kant buiten is, zie je de schaduw niet. Omgekeerd, met de schaduwzijde buiten, zie je de lichtzijde niet.
Bij het wakker worden weet ik dat ik als altijd van mezelf droomde, mijn eigen licht- en schaduwkant. Wat ik niet meteen doorzie, is de kwetsbaarheid op het moment van omkering.

Precies dat heeft Wim Kok ook niet door.
Zij aan zij met Mat staat Wim voor de mythische taak de Hydra te bedwingen.
Pim is vermoord, onomkeerbaar, en Wim is er kapot van. Dat zegt hij open en bloot voor de camera. De schok is zo groot dat hij geen heldere flits krijgt hoe hij ons uit het schaduwrijk kan leiden. Wim laat zich leiden door het benarde moment, geladen met emoties. De geest van Pim. De LPF. Mat.
Op het scherpst van de snede, slaat slinks de schaduw toe. Staande naast Wim met zijn blote ziel, dampt mistige geest uit de mond van Mat. Hij schermt met de geest van Pim, alsof die ineens het Licht is nu hij dood is.

‘Pim was voor democratie. Laat het volk woensdag kiezen!’
Hiermee gaat Herben voorbij aan ons. Alsof we niet allemaal geschokt zijn dat Pim is vermoord. Niet alleen zijn aanhang.
Op het moment van omkering vergeet Wim ons. Zo geschokt is hij.
Als Kok de geest had gekregen, had hij een periode van rouw aangekondigd, een periode waarin iedereen zijn emoties kwijt kan zonder noodlottige gevolgen. Zoals bij de Clan van wilde Honing. Als iemand sterft, wordt er ritueel gerouwd, compleet met schreeuwen en schelden op de dode. Een ritueel dat al eeuwen harmoniserend werkt.

Zoiets had Wim moeten afkondigen. Helaas. Hij krijgt de geest niet. Hij is geen sjamaan van het oervolk. Hij staat in de schaduw van een geest die niet gebaat is bij uitstel, rouwverwerking, gezond verstand. Die gaat het niet om het welzijn van iedereen, die gaat het om zichzelf. Dat is het verschil met Wim.
In zijn oprechte poging geen demonen op te roepen, geeft Wim gehoor aan angst in plaats van inzicht. Hij kondigt de verkiezingen af voor 15 mei en in opperste coulantie voegt hij eraan toe dat de partijen uit respect voor Pim geen propaganda meer zullen voeren.

Velen hebben aangekondigd op Pim te stemmen nu hij vermoord is.
De tragiek is dat juist de mensen die hun hoop vestigen op Pim wel eens bedrogen uit kunnen komen.

http://home.deds.nl/~grieksemythologie/pagina/werk-2.htm

http://www.bol.com/nl/p/de-clan-van-wilde-honing/1001004002907561/

http://www.terra-australis.nl/index.php/112/blogs-ad-borsboom

Deel dit bericht:

Eva Terra Incognita

Eva Terra Incognita
Te bestellen bij de boekhandel

Sophie - Genius Loci

Sophie - Genius Loci
Te bestellen bij de boekhandel

24 reacties

  1. Ha Hans, die code is tegen de robots…. en dat ben jij dus duidelijk niet – hartelijk dank dat je hem kon kraken, tot twee keer toe. Overigens had ik gisteren bij jou hetzelfde. Was prachtig stuk over zeer bijzonder fotograaf.

 1. Goed stukje Anne, en alles leeft weer op, ze maken steeds dezelfde fouten, `t is gewoon een gebed zonder einde, het is dat ik geen columns kan schrijven, ik zou het graag doen, jouw stijl spreekt me aan, en die captcha code voer ik graag in, dat is zo`n kleine moeite KUS xxx

  1. het schoot me gisteravond te binnen, toen ik op het nieuws hoorde dat Volkert ‘vrij’ kwam – het was even graven, maar toen vond ik hem – fijn dat je het waardeert Ellie.

 2. Dat er hier, in democratisch Nederland, een politicus met andere ideeën doodgeschoten kon worden, was ondenkbaar en schokkend. Nu is het wel degelijk denkbaar omdat de tweedracht die door P.F. naar boven gehaald werd, vele malen verder is uitgebouwd door een andere politicus …

  Je laatste regel treft mij het meest: de geschiedenis heeft uitgewezen hoezeer jij gelijk hebt gehad met die zin!
  Dat dit ‘het begin’ van je carrière als columniste is, wat bijzonder. Dat zal raar gevoeld hebben, dat je met dit einde je eigen begin kreeg en succesvol werd. Het is je gegund!

 3. Die eerste berichten: hij was neergeschoten….
  God oh God…..
  En toen dat hij was overleden op mijn geboortegrond…..mijn werkplek….

  Ik stond te stampvoeten van kwaadheid, onwillekeurige bewegingen…..
  Ik was geen Fortuynist….maar zo een flamboyante type……

  De zinloosheid van alles….zeg ik toch als sjamaan….
  Of de zinloosheid van de zinvolheid….

  Die C.code is een eikelig hobbeltje op toch al mijn pad met keien….
  Het is allemaal persoonlijk…

  Soms heb je een aardbeving nodig om te gaan schrijven Anne…..

  1. bijzondere tekst Annette, je raakt me – de zinloosheid van de zinvolheid…
   en die geboortegrond van jou – natuurlijk – ik herken je (achter)naam…
   en je laatste zin is er ook al zo eentje…
   dankjewel

 4. Je hebt wel effekes een tijdgeest uiteengerafeld. Wat Wim had moeten doen en niet heeft gedaan. Onbegrijpelijk dat jouw eersteling niet gepubliceerd is.
  Wat zou er van Pim geworden zijn als hij was blijven leven? Hij heeft niet de kans gehad om van Haagse bluf in steviger kost te veranderen. Jammer, had interessant kunnen zijn.

  1. het was fantastisch geweest als het NHD mijn eersteling meteen geplaatst had – ze kenden mij niet, ik had niet eens een abonnement geloof ik – in mijn naiviteit schreef en verzond ik mijn eersteling – en kreeg daar zo’n stimulerende reactie op van de redactie, dat ik columns bleef inzenden tot ze me aannamen als columnist…
   ik ben ook benieuwd wat Pim ervan gemaakt zou hebben. Hij was tegen de JFS -dat ongelooflijk dure gevechtsvliegtuig – na zijn dood ging dat vliegtuig door… en dat dure kreng is nog steeds niet goed…

 5. Ik heb niet zoveel toe te voegen aan alles wat hierboven al beschreven staat. Met aandacht gelezen dat wel en ik kan me de persoon Pim goed voor de geest halen als ik aan hem denk. Hij zag er goed uit, fris en ik vond zijn Nederlandse stem zo mooi om te horen.
  Ik was erg geschokt toen ik (onderweg naar een vliegshow) op de autoradio hoorde dat hij vermoord was op één van de eerste mooie dagen in mei.

  Goed dat je dit weer even onder de aandacht brengt Anne. Maar die Volkert verdient geen schoonheidsprijs, al is hij wel onderdeel van een stukje geschiedenis geworden.

 6. Wat een diepe lagen vloeien er uit jouw pen. Moeiteloos en ongekunsteld. Ik hoor het lied van je ziel. Je bent een gevoelswevende woordkunstenares.

 7. Wat een geweldige Column laat je mij lezen….soms ben ik een ´argeloze ´toehoorder en kijker….maar een mening kwam al gauw uit mijn mond bij de moord op Pim Fortuyn,,,,hij was te lastig voor de Nederlandse politiek en de Kennedy moord kwam boven bij mij…..misschien, ooit komt boven dat de moord met voorbedachte rade is beraamd…..met de jaren heb ik het van diverse kanten gehoord…dat blijft in mijn kop hameren….dank je wel Anne…..je bent een groot schrijfster …zeker wel …

 8. een terugleeswaardig schrijven met een helder blikveld ,
  er is weinig geleerd door voor en tegenstanders ,van wat eigenlijk ….
  samenleving misschien
  gelukkig heeft het jou een zet gegeven in de richting die je verlangen ,
  om je schriftelijk te uiten , te bewandelen
  met verregaande gevolgen

  graag gelezen ,klaas

 9. Excuus dat ik nu pas réageer.. maar met dit onderwerp je er nooit aan, kan ik natuurlijk érg Réactionair réageren. Is dit een blog van 12 jaar geleden? of heb je fantastisch gehuegen, want U beschrijft het minitieus. en détaille. En ik herinner me ook alles. Tja, wat moet ik er nog aan toe voegen/ Oh ja, dat ze bij de Socianihilisten niet L I S T E N !! En van Emphatie hebben ze al nooit gehoord ! En Ha Ha Poliníet-tici spelen altijd de vermoordde – onschuld. Het was om te K O K – halzen.. maar nu ga ik weer op de actuality -toer. terwijl ik Uw minitieuze – définitie scherper dan de Tr- A A N S L A G vond. en ‘Vee Gee je Gebeente’, als er weer zoiets gebeurt. En ik sluit het gezien de huidige situatie – eh, politieke Situatie niet geheel en al uit.. Ik begrijp dat U nog steeds niet te boeken bent..Maar wij schrijven U niet af. Groet van Jee Oh Ha Ha .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *