Auteur & kunstenaar

Nieuwe looks met krijtverf

het sulligste kastje wordt nog leuk met krijtverf

Eenmaal in de weer met krijtverf raak je verslaafd, want elk ding, hoe onooglijk ook, krijgt een nieuwe look en dat werkt aanstekelijk, vooral omdat het zo makkelijk gaat en zo snel. Dat wil zeggen, het verven gaat sneller dan het mengen, want het is puur natuur. Je moet eindeloos roeren om het pigment tot bovenin te krijgen.

zo kun je er niet mee verven - eerst alles door en door mengen!
zo kun je er niet mee verven – eerst alles door en door mengen!
hier heb ik al minstens drie minuten geroerd
hier heb ik al minstens drie minuten geroerd

TIP: houd de pot op de kop en schudt hem (hand tegen de deksel, stel hij schiet eraf) hierna is je verf zo goed als gemengd.

Het verven kan beginnen, schuren hoeft immers niet.

Hoe zou zo’n sullig rieten mandje worden met krijtverf?

oubollig rieten hengselmandje
oubollig rieten hengselmandje
Paris Grey krijtverf erop
Paris Grey krijtverf erop

TIP:  zet wat strepen, dat gaat stug over het gladde riet en al die gaatjes, doop vervolgens je kwast in de waterpot en ga nu over het hele vlak heen; je zult zien hoe snel je verft met deze verdunning. Na verloop van tijd je natte kwast wel weer in de verfpot dopen.

TIP: wordt je verf te dun, laat hem dan een nacht open staan, dan verdampt het water, het pigment gaat niet verloren.

TIP: houd voor elke kleur een eigen waterpot, daarin spoel je zowel je kwast uit als je roerstokje, zo wordt je spoelwater hele dunne krijtverf, waarmee je ook een prima onderlaagje razendsnel opzet.

WEETJE: Je kunt dezelfde kwast eindeloos gebruiken, zowel voor de verf als de was, als de vernis. Na gebruik heel goed uitspoelen met warm water, drogen, plat leggen of wegzetten met haren naar boven.

En dan nu het affe mandje:

nieuwe look met krijtverf
nieuwe look met krijtverf

Zo’n mandje is in een mum af en dan wil je er nog eentje doen. Onder een tafeltje vind ik er een. Het mag antiek zijn, het is geen gezicht.

onbehandeld oud tafeltje
onbehandeld oud tafeltje
en krijtverven maar
en krijtverven maar
oud tafeltje en de mand met krijtverf opgepimpt
oud tafeltje en de mand met krijtverf opgepimpt

Ook de bijzettafeltjes zien eruit alsof ze van het jaar nul zijn.

bijzettafeltje, onbehandeld
bijzettafeltje, onbehandeld
work-in-progres: pootjes geschuurd en in de witte lijnolie, de bladen in de krijtverf, French Linen
work-in-progres: pootjes geschuurd en in de witte lijnolie, de bladen in de krijtverf, French Linen
pootjes graphite en blaadjes French grey - onder is half af
pootjes graphite en blaadjes French grey – onder is half af

Ik vond het contrast te groot, dus heb ik wat grafiet bij het Parijse grijs gedaan.

De bruine boekenkasten zijn ook geen gezicht anno 2014. Hup, de planken op de vloer.

onbehandelde boekenplanken
onbehandelde boekenplanken
planken graphite krijtverf, staanders onbehandeld
planken graphite krijtverf, staanders onbehandeld

De spulletjes van Aal waar ze zelf op uitgekeken was, komen nu ook mooier uit. Neem dat karretje van stokjes en karton, of al die beschilderde kalebassen, en dan die schaaltjes van papier maché. Die zet ik in de andere boekenkast.

nog een boekenkast met de planken in graphite en het bijzettafeltje ook
nog een boekenkast met de planken in graphite en het bijzettafeltje ook

Die schaaltjes ging Aal maken nadat we op het Pieterpad bij een boerin hadden overnacht die een tijdschrift had met voorbeelden van papier maché. Ze wilde een hele stapel van die schaaltjes maken voor alle boerinnen die ons ooit nog onderdak zouden bieden. Daarbij zag ze ons al met een tros van die schaaltjes op de rug en hoe de mensen zich om zouden draaien om naar die twee pelgrims te kijken. Aan fantasie heeft het ons nooit ontbroken. Ze begon er gelijk aan bij thuiskomst. Maar wat een gedoe was het met al die lijm en kranten! Na drie schaaltjes had ze er schoon genoeg van en die schaaltjes zijn nooit de deur uitgegaan.

Dan hebben we nog dat malle groene hagedissen kastje dat haaks stond op Aal haar smaak. Ze hield in principe niet van massaproducten en dat was dit toch eigenlijk wel, want er stond een hele rij in de winkel.

het jungle kastje in groen
het jungle kastje in groen

Ze schafte dit kastje aan in een vlaag van heimwee naar Brazilië en haar kunstbroeder Umberto Franca. Ze was daar drie maanden geweest, had machtig mooie avonturen beleefd, ook nog een expositie en tv optreden, alles verkocht en van de opbrengst een huisje in de bergen gekocht voor haar kunstbroeders in Brazilië en toen terug naar Nederland. Dat was ineens kaal en nuchter en saai. En toen kwam ze dat kastje tegen, een hele rij ervan, uit Indonesië vermoed ik, maar die hagedissen deden haar aan de Braziliaanse jungle denken. De basiskleur was groen en dat groen past totaal niet in de kamer die almaar anders wordt. Krijten maar!

krijtverf om de hagedissen heen
krijtverf om de hagedissen heen

Tsja, welke meubeltstukjes zijn er nu nog? De kapstok! Eerst de spiegel afplakken en dat stangetje in de koperpoets.

work-in-progress: kapstok
work-in-progress: kapstok
kapstok met graphite krijtverf
kapstok met graphite krijtverf

Zo goed als al Aals kleren zijn inmiddels verhuisd naar Noppes, maar deze twee hoedjes en een jasje en dasje vond ik in haar hal, die mogen nog blijven. Ernaast een paar toverstokken die ze maakte van takken die wij op onze looptochten vonden. Ook haar paraplu en parasol staan er nog. Laat maar komen, weer en wind.

Volgens mij zou Aal het hartstikke leuk vinden. Volgens mij zat ze stilletjes op mijn schouders te kijken wat ik deed, sterker, ze zat me stiekem op te jutten, want het is toch niet normaal zoveel werk als er in drie dagen uit mijn handen is gekomen! Ik lijk haar wel, als mijn vader drie dagen op schoolreisje was en zij de hele kamer ging behangen en verven.

Het einde is nog niet in zicht. Want met al die nieuwe looks ziet haar keuken er niet uit met die afgebladderde deurtjes en de vettige vloer…

Dat komt morgen…

Deel dit bericht:

Eva Terra Incognita

Eva Terra Incognita
Te bestellen bij de boekhandel

Sophie - Genius Loci

Sophie - Genius Loci
Te bestellen bij de boekhandel

37 reacties

 1. haha, wat ben je toch een heerlijk mens! ik heb onlangs mijn moeder`s mimiset van dat oubollige eiken een paar kleurtjes gegeven, ik kon het eerder niet, pas na 4 jaar was ik er klaar voor, en kijk er nu graag naar, zet ze ook in het zicht 😉

  1. Ha heerlijke Maja! joh, da’s dan een maand voor een jaar, want bij mij heeft het vier maanden geduurd – kom vast omdat Aals laatste huisje bij ons was… het vraagt om nieuw elan…. zoiets, en ik ben zo blij dat ik eraan begonnen ben! en zo leuk dat jij dit herkent en ook aan het verven bent geslagen en er nu ook graag naar kijkt! Lief!

 2. M’n complimenten voor je creativiteit Anne! Leuk om te zien hoe alles opgeknapt is onder jouw ijverige handen. En als kers op de lekkere taart ook nog uitleg en leuke herinneringen aan Aal, jouw moedertje!

  1. Dat is waar Mieke, beginnen is de sleutel, maar die is soms niet te vinden – en toen vond ik ineens de winkel waar ‘Andere Anne’, de vriendin-hulp van Aal, me allang eens van verteld had, want zij is al veel langer met deze verf hele leuke projecten aan het doen!

 3. Je schrijfkunde breid altijd maar uit, wanneer doe je dat allemaal.
  Ik ou dat ik ook een dag meer per week had, ha, ha, ha.

  1. Ja, apart hè Ellie, dat je zomaar energie kunt krijgen van ‘iets doen’ – ik denk dat jij er ook een boost van krijgt als je eraan toe bent in je nieuwe huis! X

   1. Zeker weten, Anne….alleen al het kijken naar je foto’s doet mij tintelen om met de krijtverf te beginnen….maar eerst nog het een en ander ‘ander’ te doen 🙂

 4. Oh lieve Anne wat ben je goed bezig, alles gaat zorgvuldig door je handen de spullen van je Aal, zo goed om je gemis te verwerken ken het zelf van mijn ouders, had uit de ervenis een kwast die keihard was geworden weggooien was voor mij geen optie. Heb er een object van gemaakt een sigaar rokende rare kwast werd het en verkocht haha. Wat bijzonder de verf die je ontdekte mooi je onder handen genomen spullen zonnehoedje af knufkes

  1. Wat herkenbaar Jolande… en ook zo eentje uit duizenden, die sigaar rokende rare kwast! En dat je hem kon verkopen toen je hem getransformeerd had. Zo begin ik te geloven dat ik straks het inpandige huisje van Aal wellicht toch kan gaan verhuren aan een vertaalster die in juli heel graag hier een maandje wil komen werken. Dat had ik vorige week nog niet zo gevoeld… Knufkes voor jou xxx

 5. Zijn je katten wel uit de buurt en Man, stel je voor dat je die ook even een nieuw jasje aantrekt. Maar wat je laat zien op de foto’s ziet er allemaal wel heel mooi uit. Nu nog laten uitharden?

  1. Klopt Athy! Het schijnt wel een week of vier te duren voor deze verf helemaal uitgehard is, terwijl hij binnen tien minuten al droog aanvoelt en overschilderbaar is.
   Zelfs de speciale matte lak die je aanbrengt over de vloer nadat die met krijtverf gedaan is, kan er al dezelfde dag overheen, terwijl het uitharden nog moet beginnen. Dat schijnt zo te kunnen omdat het ademende verf is. Daarom bladdert hij ook nooit.

 6. Je bent besmet…..
  En is verslavend…….
  Je komt er nooit meer af…..

  Bob is een cliënt van me, 75 jaar, prachtige antieke meubels, en…..ja hoor drie tafeltjes zijn inmiddels provenciaals groen.
  Vorige week kwam ik en had hij zijn raam kozijn in de donker rode krijt gezet…mooooooi.

  1. haha Andere Anne, wat leuk je hier te zien! en wat gaaf dat je Bob ook besmet hebt! en ik verheug me op een duoblog met foto’s van jouw inspirerende projecten! en Bobs kozijn mag er ook bij 🙂 we zijn zeer benieuwd! xxx

 7. Ik vind het geweldig leuk al die renovatieprojecten.
  Zit er al over te denken om oubollige meubels bij de kringloop te halen en in oude Franse kleuren te verven met Annie S … en dan op marktplaats zetten.

  Maar ja, in de praktijk is dat toch wel een hoop werk 😉

  Wie weet …

  (ik zie dat de captcha code die ik moet invoeren ook al in krijtkleuren zijn uitgevoerd. Hoe krijg je dat voor elkaar? 🙂

  1. goedemorgen Dani! wat een heerlijk enthousiasme. ik ben benieuwd of je echt aan de krijtverf gaat en wat het dan wordt, een armband, een vaas. een kastje of een heel kozijn. Foto’s welkom! (via mijn e-mail, zie bij contact).
   Creatieve groetjes!

 8. Jeemigdepeemig Anne,

  ik ga dat ook doen hoor. Maar eerst even het gewone schilderwerk afmaken. Daarom heb ik ook niet zo veel gelezen de laatste tijd. Druk met schilderen en scouting. We gaan een nieuwe keuken in de boot bouwen. Weken werk.

 9. Vergeten. Als Susan alleen naar haar ouders is doe ik dat ook. Of een kamer schilderen, of de tuin opknappen, of de hal schilderen. Altijd wat. Tielse gewoonte misschien?

 10. Anne, wat prachtig! En wat super dat je moeders spullen zo weer een vervolgleven krijgen in jouw eigen leven! Daar zal ze van genieten, zeker in combinatie met haar kleurige werken.

  Je doet haar veel eer aan door dit zo te doen. Die dame die je kwam helpen toen je vastzat in je verdriet had het bij het rechte eind: er is een nieuw begin, een ‘doorstart’ waarin je verdriet plaatsgemaakt heeft voor warme en mooie herinneringen en gedeelde creativiteit 🙂

  1. zoiets is wel gaande, Marjolein – telkens als ik op het oude atelier van Aal werk, voel ik me dichtbij haar op een prettige manier, en soms ben ik hardop met haar aan het praten, en dat voelt heel gewoon en fijn…

 11. Voor je gaat verven is het handig om het blik eerst een tijdje op zijn kop te zetten. Daarna pas roeren en eventueel water toevoegen. Trouwens je kan bij ons een volledige handleiding vinden hoe je moet verven. Maar ook hoe je de wax moet aanbrengen, riet moet verven, stof of stoffen stoelen moet verven etc.

 12. Je maakt echt hele leuke dingen. Echt geweldig om te zien. Eeens in de zoveel tijd kom ik even bij je langs. Maakt me altijd vrolijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *