Auteur & kunstenaar

Krijt, krijt, krijt…

Beginnen met krijtverf heeft één nadeel: de rest steekt er pover bij af. Neem de keuken, ooit mijn moeders trots, vooral de rood-groene vloertegeltjes die Kees getegeld heeft aan de muur en die zo hard waren dat zelfs hij ze amper kapot kreeg. Met die tegeltjes is niks mis, onverslijtbaar, maar die keuken van Tulp, echt Hollands fabrikaat, is geschilderd met een verf die NIETS met Annie Sloan van doen heeft. De verf bladdert niet, nee, het hele gele plakkaat van het kastdeurtje laat los. Zo zitten er inmiddels drie deuren zonder verf. En dan zie je het zogenaamde hout, dat is MDF!

twee compleet afgebladderde keukendeurtjes
twee compleet afgebladderde keukendeurtjes

Volgens Annie Sloan hoef je nooit iets voor te behandelen, dus ook de zuigende MDF mag meteen aan de krijtverf geloven. Wel het eerste deurtje even uit de sponning gehaald en op het splinternieuwe krijtatelier neergezet en de raampjes afgeplakt.

MDF keukendeurtje
MDF keukendeurtje

De koelkastdeur doe ik ter plekke.

MDF koelkastdeur krijgt kleur
MDF koelkastdeur krijgt kleur

TIP: keukenkastjes en tafelbladen heb ik in de was van Annie Sloan gezet, je ziet het niet, je voelt het wel, het maakt een harde toplaag die je met een natte lap kunt afnemen, altijd handig in de keuken!

Nu is de keukenvloer weer geen gezicht. We hebben nooit iets aan het hout gedaan en dat is te zien. Ik neem de vloer af met warm water, nog zonder St Marc, want daar ben ik nu pas achter. Ik begin met een plastic roller. Dat blijkt mij niet te liggen. Ik krijg strepen en neem mijn kwast weer ter hand, 5 cm is hij breed en dat vindt Kees natuurlijk absurd. Wie doet nou een vloer met zo’n klein  kwastje. Ik dus. Het werkt heel licht en snel en beweeglijk langs plinten en pootjes en het gaat smoody als een trein dankzij mijn zelfbedachte methode: kwast om en om in de verfpot en in het water. De verfpot raakt maar niet leeg!

onbehandelde grenen keukenvloer
onbehandelde grenen keukenvloer

En zie! Het wonder is geschied.

Annie Sloan krijtverf op de kale deurtjes en over de gele kunstlak van twee laden
Annie Sloan krijtverf op de kale deurtjes en over de gele kunstlak van twee laden

 

koelkast en plank in de krijtverf
koelkast en plank in de krijtverf

Alleen steekt nu die glimmende kunststof kleerkast in de aangrenzende slaapkamer armoedig af. En die glimmende aluminium haakjes. In de krijtverf ermee.

zijkant van de kleerkast
zijkant van de kleerkast
en ook de haakjes in de krijtverf
en ook de haakjes in de krijtverf
voorkant ook in de krijtverf
voorkant ook in de krijtverf

Nu vind ik het contrast wat te groot. Zal ik sjabloontjes maken en wat donkere accenten op het licht doen en omgekeerd?

TIP: vloer in de Annie Sloan vernis, deze is mat en onzichtbaar, maar schijnt een sterke afdeklaag te geven, zodat je vloeren en trappen ook gerust met deze verf kunt doen.

Ik schrijf ‘schijnt’, want ik moet het nog doen. Ik mijmer nog wat, ja, dat mag ik ook graag doen.
Ik wil nu natuurlijk de hele vloer in de krijtverf zetten, maar welke kleur? De hele vloer dezelfde lichte tint, of de slaapkamervloer wat donkerder. En zal ik de keukenvloer eerst in de vernis zetten of eerst de slaapkamervloer krijten om te zien of het wel mooi is, twee tinten grijs tegen elkaar. Als het afstotend is, kan ik de keukenvloer meteen ook wat donkerder bij krijten. Maar waar laat ik dat bed? Heb ik hem net van boven gesleept voor de vertaalster die hier in juli een maandje wil komen vertalen, staat dat bed in de weg! Kees is niet thuis en om dat bed in mijn eentje de deur uit te krijgen moet ik hem verslepen over mijn nieuwe keukenvloer en daar zit nog geen harde lak op.

Van die dingen dus…

 

 

Deel dit bericht:

Eva Terra Incognita

Eva Terra Incognita
Te bestellen bij de boekhandel

Sophie - Genius Loci

Sophie - Genius Loci
Te bestellen bij de boekhandel

14 reacties

 1. Ooooo wat jammer nou dat die spierbal niet in de buurt is.
  Wat misschien ook leuk is…een donkere kleur op de plek waar het bed staat, zegmaar alsof er een kleed onder het bed ligt. Kan je nu al aftekenen en rondom verven, morgen in de vernis, donderdag het bed even aan de kant, daar een donkerder vlak onder.
  Het kan nog gekker….kwastjes aan de zijkant.
  Wat zou Aal dit lollig vinden.

  1. wat moe(s)t ik zonder jou, andere anne! goed dat ik nog niet begonnen ben! ik kree bezoek en dat werd een goed gesprek – dus nu zou ik dat nog kunnen gaan doen, een kleed onder het bed, enig! en kun je ook nog meedenken over de voorkamer, want dat bonte gele wollen tapijt kan ook echt niet meer 🙂

 2. Het komt mij nog steeds voor als een wonder. Wonder van mogelijkheden en van werklust. Denk je een beetje om je arme arm/schouder, die je wel een beetje moet ontzien of ben ik nu een ouwe zeur? Ja, dat zou ook zomaar kunnen. De foto’s laten mooie dingen zien en een kleed onder het bed schilderen? Een reuze idee! Ben heel benieuwd naar het vervolg.

  1. heel lief juist, Athy! ik was gisteren bij de osteopaat, want dat gaat ook door, en die constateerde nb dat ik zo goed als recht ben nu!
   met deze verf in combinatie met water hoef je geen kracht te zetten – maar misschien is het toch wel goed mijn armen nog wat extra rust te geven, dan kan ik nog even mijmeren over de kleuren ook 🙂

 3. Ik vraag me af hoe het voelt, die Sloane verf.

  Een beetje krijtig, of toch glad …?

  Ik kan niet tegen oppervlakten waar je kippenvel van krijgt, zoals ruwstenen potten of brushed nylon. Brrrr…

  Wax erop is wel een idee, maar ook veel (zwaar)werk, ben ik bang. Of boent dat makkelijk weg?

  Ik heb hier nog een eiken secretaire, ooit zelfgemaakt door iemands opa. Moet eigenlijk opnieuw in de boenwas, maar sloane Annie kan natuurlijk ook. In van dat mooie blauw …

  1. het voelt met de dag gladder Dani, en in de winkel voelde alles glad, maar misschien hebben zij alles wel in de was gezet. dat gaat ook snel, want het is een soepel goedje dat makkelijk en vlug uitsmeert, zowel met kwast als met oud T-shirt. Ik heb het met T-shirt gedaan, dan hoef ik de kwast niet schoon te spoelen.
   en ik zou zeker die oude secretaire blauw krijten en dan al dan niet wat was erop, ook van Annie. laat je het zien als je het gedaan hebt? voor en na…

 4. Heerlijk Anne, om dit zo mee te beleven 🙂 En zo langzamerhand komen er hier ook wel wat spulletjes in aanmerking…via marktplaats een buikkastje gekocht, zo’n ouderwets ladenkastje, dat kan wel een lik verf van Annie gebruiken!

  1. leuk Ellie! zet je het op de foto voor me, ik ben benieuwd. fijne voortzetting van het inrichten van je nieuwe huis!

 5. En dan zie ik al je vorderingen in de keuken en denk onwillekeurig: waarom doe je die grenen consoles niet ook? Daarmee komt er weer meer eenheid in de keuken 😉
  Perfectionist speaking, sorry!

  Inderdaad, een ‘kleed’ onder het bed, met eventueel een mooie gemengde rand? Wel wat plak- en sjabloneerwerk, maar het resultaat is vast prachtig.

  Het ziet er allemaal mooi uit, maar ook ik maak me wel wat zorgen over je arm. Ook al is het niet zwaar, dan nog maak je wél telkens bewegingen die voor overbelasting kunnen zorgen.
  Pas je een beetje op jezelf te midden van al dat mooie krijtverfwerk? 🙂

  1. die plankjes (consoles….) wil ik idd ook nog doen, maar het zijn er veel, ook aan de zijkant van de koelkast en aan de zijkant van de bovenkastjes… ik heb vandaag de vloeren van slaapkamer en keuken gedaan, een donkerder grijs dan ik had – en daaroverheen de anny sloan lak – nu vind ik het goed – intussen ook nachtkastjes gedaan en tal van ander dingen… en dat met de raad van athy en jou – voldoende rust voor mijn arm! hartelijk dank voor het meedenken en meeleven. x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *