Auteur & kunstenaar

Put

Even was mijn lief in de put, dat kwam door onze waterput en dat kwam door de man van het water die de put niet in kon en dat kwam omdat de put te klein was geworden. Dat is het in een notendop, maar ons huis was te klein. Kees kan namelijk niet tegen onrecht en al helemaal niet als dat hem wordt aangedaan door de gemeente Hoorn.

,,Wat krijgen we nou!?” zei Kees.
Als hij dat zegt, kom dan niet met je beweegreden, want dan heeft hij me toch een berg argumenten achter de hand, en die krijg je van A tot Z over je heen, compleet met historisch perspectief.

Niet bekend met dit alom bekende fenomeen heeft de onbevangen waterman zijn woordje klaar. Lengte-breedte-hoogte-diepte van onze put kloppen niet.
Daar komt de hele historie vanaf 1920 toen onze boerderij gebouwd werd en de put geslagen. Vijftig jaar later werd de boerderij het popcentrum van Westfriesland en dertig jaar daarna kwamen wij de boel slopen en verbouwen en was de put wat hij altijd geweest is: goed!
Maar.

De gemeente Hoorn was zo blij dat voormalig popcentrum Troll in onze handen tot woonparadijsje zou worden, dat ze het onbeslagen pad erheen omturnden in een geplaveide weg en voor het gemak, Kees herhaalt dit gemak, hebben ze toen onze put gebruikt als stut voor de weg en op de rand stenen gemetseld, waardoor de put dieper en smaller werd. Dus. Conclusie. De gemeente is aansprakelijk.

De waterman waagt het met een volgend argument te komen. Hij moet een nieuwe watermeter in de put plaatsen en die meter meet ons water, dus wij moeten zorgen dat hij dat kan doen.

Kees komt nu bij de laatste letters van het alfabet en met XYZ is het oppassen geblazen. Hij wil helemaal geen nieuwe watermeter, de oude functioneert al 100 jaar naar wens. Einde verhaal.

Hierop heeft noch waterman, noch gemeente geanticipeerd. Heel Hoorn heeft een slimme watermeter en DUS moeten wij er ook een. Maar die kan niet geplaatst worden door dat vermaledijde rijtje opgemetselde bakstenen.

De gemeente komt nu hoogstpersoonlijk in de gedaante van een man en vrouw in toepasselijk oranje jas op zeer hoge benen een kijkje nemen.
Inderdaad, de put is goed, het zit hem in die opgemetselde rand, die moet eraf.
Kees, gemeente en waterman zijn het roerend eens.
Maar wie gaat het doen?
Kees niet. Waterman niet. Gemeente niet.
Weer zijn ze het roerend eens.
,,Het is mijn werk niet en ik moet mijn werk doen en dat is een nieuwe watermeter plaatsen.” Waterman.
,,Ik niet.” Kees houdt net op tijd XYZ binnen, om de gemeente niet slimmer te maken dan ze is. Dat randje wegtikken kan hij makkelijk natuurlijk, zo handig is hij wel en een sloophamer heeft hij ook, maar als de weg ten lange leste gaat verzakken, is hij aansprakelijk. Dus op naar het begin der tijden.
,,De gemeente heeft indertijd de gemakkelijkste en goedkoopste weg gekozen, over onze putrand. Goedkoop is duurkoop. Al is de leugen nog zo snel, het komt uit. Ik eis dat de gemeente die rand weghaalt van mijn put.”
,,Dat had u moeten controleren toen het gedaan is.” Gemeente.
,,Dat had U moeten controleren, de firma Ooms heeft het uitgevoerd, maar U was de opdrachtgever. U kunt het alsnog eenvoudig en goedkoop goed maken voordat ik u aansprakelijk stel: u tikt die rij bakstenen weg.”
De gemeente gaat naar de gemeente om het uit te zoeken.

Kijken we vanochtend uit het raam.

gemeente Hoorn aan de slag
gemeente Hoorn aan de slag
de ontmantelde put
de ontmantelde put

,,Kijk Anne! De gemeente haalt bakzeil, want als de nood het hoogst is, is de redding nabij en kiezen ze eieren voor hun geld.”
Kees gaat fluitend naar school en maakt zijn vrouw tot opzichter van de voltallige gemeente Hoorn die met alle machines die ze maar in de gemeente hebben rond onze put staat opgesteld.

Morgen verder…

Deel dit bericht:

Eva Terra Incognita

Eva Terra Incognita
Te bestellen bij de boekhandel

Sophie - Genius Loci

Sophie - Genius Loci
Te bestellen bij de boekhandel

20 reacties

 1. ‘t Is elke dag spannend daar bij jou!
  Weer graag gelezen dus!

  En met de firma Ooms heb ik niks vandoen hoor 🙂

  1. Ach ja, Ooms! Valt me nu pas op. Overigens zijn zij een zeer betrouwbare firma en hebben ze hun werk, de bestrating keurig gedaan – alleen die stut, maar die zag niemand omdat-ie onder een loodzware betonnen putdeksel zit/zat.

 2. Die ambtenaren toch…..ja, over één kam, dat doe ik gewoon! Het is goed zo’n standvastige Man achter de hand te hebben, Anne 😉 Hij heeft het voor elkaar gekregen dat diegene die verantwoordelijk zijn ook daadwerkelijk het werk uitvoeren, chapeau!.

 3. Hee anne
  Ja het was even druk in je straatje, geen waterman dit keer.
  Maar Loonbedrijf c.wit op je pad !
  Met mobiele kraan en een container wagen en de maaiboot (ook de modderslokker genoemd)
  Het is weer mooi opgeknapt bij je.
  Groetjes de zaagman

  1. Ha Ton, aha, dus jij bent de man die weet heeft van de natuur en vogels en snoeien! Leuk dat je reageert en fijn dat je er was. Goed gedaan!

 4. Volgens mij kan ik prima met jouw Kees door één deur. Dat wil zeggen: ik begrijp die hele argumentatie volledig, ben net zo en zou even fel zijn 🙂

  Heerlijk, niemand meer in de put!

 5. Gelukkig alles weer op zijn pootjes terecht, maar wat moet je er voor praten… pfff…. Gelukkig zijn jullie allebei goed gebekt wat dat betreft! Trouwens, wat heerlijk om een eigen put te hebben! 😀

 6. Hé dat wist ik niet, ook een slimme watermeter? Waarvoor dan? Bij electriciteit snap ik het. Het wordt door natuurafhankelijke factoren zon en wind opgewekt en dan moeten de fossiele centrales minder draaien. Of er wordt een groot verbruiker afgeschakeld, of juist een groep klein verbruikers die samen weer een grrot verbruiker vormen. Kun je het nog volgen? Maar water wordt verzameld en drinkbaar gemaakt en dat is het.

  Maar dat elke dag een avontuur is met jou dat staat vast.

 7. Hahahahahaha heeeeerlijk ! Hier hou ik nou van ! Niks bakzeil halen voor die gemeentemannekes en vrouwmens.
  Gewoon in de spiegel laten kijken, dan zien ze vanzelf wie er fout is.
  O ja dat werkt goed : heel nonchanant mededelen dat het dan een rechtzaak wordt, wanto die advocaten dat zijn dure wezens……hahahahaha

  1. Je kent het van binnenuit, dat lees ik eruit en je weet ermee om te gaan! Met humor en (zogenaamde) nonchalance…., leuk Ietepiete!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *