Auteur & kunstenaar

25 september 1927

Vandaag is het 87 jaar geleden dat mijn moeder geboren werd in Hoogkerk bij Groningen. Ze was het derde kind. Aaltje kwam net even eerder dan verwacht. Pa was die dag opgehaald door een garage om ergens ver weg in Drenthe een auto te repareren die niemand aan de gang kreeg. Pa was vermaard om zijn gouden handen. Moeke was alleen met de twee kleintjes, Gerrit in de boks en Bertus in de wieg en het nieuwe kindje in de buik. En toen begonnen de weeën en kwam het kindje voor Pa terug was. Ze deed het helemaal alleen. Het pasgeboren kindje was kleiner dan klein, zo fijn en zo teer dat het verdronk in de moederborst, de moedermelk was veel te vet. Aaltje spoog alles uit en schreide en schreide…

Na dag en nacht een spugend en huilend kindje aan de borst en twee dreinzende kleintjes, was Moeke uitgeput. Pa was weg en bleef weg. Moeke  dacht dat hij het kindje niet levend zou zien. En toen kwam hij, de vader, Pa, trots dat hij de auto aan de praat had gekregen, geschrokken van zijn uitgeputte vrouw, verbaasd dat het kindje er al was.
Hij sprak zijn vrouw moed in, nam het kindje in zijn grote werkhand, het paste er precies in, zo klein was ze. Hij zag het, voelde het en hield van haar. Ze zou leven.

Hij haastte zich naar zijn moeder in Groningen voor raad en dit was wat ze zei: een korstje brood weken in water en dit laten op sabbelen door de pasgeborene. Als ze het vocht binnenhoudt, gaandeweg het water mengen met wat melk en daar het korstje in weken, net zo lang tot ze melk verdraagt.”
Dit lukte. Aaltje overleefde en werd het dapperste kind van het Deliplein.

Vandaag is de eerste keer dat Aaltje Kolman haar verjaardag niet meemaakt xxx

Deel dit bericht:

Eva Terra Incognita

Eva Terra Incognita
Te bestellen bij de boekhandel

Sophie - Genius Loci

Sophie - Genius Loci
Te bestellen bij de boekhandel

18 reacties

 1. Altijd leuk om je weer te lezen Anne. Volgende week, als ik in Sète ben en het graf van mijn moeder bezoek, zal ik aan je denken…

 2. Wat in die tijd allemaal mogelijk was, je houd het niet voor mogelijk, die kinderen en moeders moeten wel sterk zijn geweest. Dat is mij al opgevallen door eerdere verhalen waarin Aaltje voorkwam.

 3. Een lege plek op haar geboortedag, voor het eerst. Maar hoe mooi vul jij dat in met je woorden en breng je jouw moeder liefdevol in herinnering. Een ieder die dit leest denkt aan haar en aan alles wat wij weten van haar, dank zij jou.
  Lief mens, deze bijzondere dag is zij dicht bij jou. Koester jezelf in de zonneschijn die ook haar warmte is.
  Knuffel voor jou.

 4. Lieve Anne,
  Nu krijg je me midden op de dag aan het huilen terwijl je me eerder op de dag liet lachen. (ik ben de hele week van huis en zit midden in je Sophie).

  Lieve groeten uit Tiel.
  Hanny

 5. Mooi verhaal Anne.
  Het verbaast me steeds weer hoeveel middeltjes mensen vroeger kenden om te overleven.
  En je weet het toch?
  Vrouwtjes zijn sterker dan mannetjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *