Auteur & kunstenaar

Eva Terra Incognita door de ogen van anderen

Eva Terra Incognita
voorbereiding op de eerste lezing over Eva

Mijn tweede roman, Eva Terra Incognita wordt anders beleefd dan mijn debuut, Sophie ~ Genius Loci. In beide boeken speelt iets van waanzin, of in elk geval waanzinnige momenten. De Boekenweek van 2015 heeft als thema Waanzin. Als iets mij tot waanzin drijft, is het wel het promoten van mijn eigen romans. Moet ik zeggen dat ze waanzinnig leuk, vreemd, saai, spannend, moeilijk, makkelijk, goed, slecht, eigenaardig, grappig of verrassend zijn? Zo kijk ik niet naar mijn werk. Ik verdiep me in personages, hun karakter, motivaties, de plek waar ze leven – het boeit mij waanzinnig, jawel, daar heb je het, hoe karakter, omstandigheden en gebeurtenissen aaneen gesmeed zijn, hoe het een zich ontwikkelt uit het ander. Hoe mensen opgesloten kunnen zijn in omstandigheden die het uiterste van hun krachten vragen, wat kennelijk nodig is om de eigen kracht te vinden en het eigen leven naar hartelust te leven. In elk mens is heel wat waanzinnigs te ontdekken, zeker ook in de karakters van mijn personages.
Het afgelopen jaar is mij vaak verteld hoe Otto de lezer tot waanzin drijft, of dat goed is voor de boekverkoop weet ik niet en ook niet of mijn uitgever dat leuk vindt. Voor mij als auteur is dit het grootste compliment, dat de lezer meegesleurd wordt in een emotie die los staat van de beleving van Sophie. In Eva heb ik dit juist omgekeerd aangepakt, opdat de lezer sympathie gaat voelen voor Jeff bijvoorbeeld.
Ik ben natuurlijk blij als je mijn boeken gaat kopen. Dan houd je mijn uitgever ook in leven!
Ik hoop dat je wordt meegenomen in wat Sophie en Eva denken, voelen, meemaken, waarbij het accent bij Sophie op het denken ligt en bij Eva op het doen, wat andere ontwikkelingen genereert.

Dan nu wat anderen vinden van Eva.

Eigeel – Terra Incognita – ik raad dit product aan
40-49 jaar | Nijmegen
14 december 2014
Weer een een bijzonder boek van Anne Vellinga

Ik heb het bijna in een ruk uitgelezen en ik vond het nog mooier dan het eerste boek.
Dit boek gaat over huiselijk geweld en dat is geen makkelijk onderwerp.
Eva staalt op de vlucht voor haar agressieve ex. Goed om te zien hoe Eva groeit en hoe ze de lessen leert van iedereen die zij op haar pad tegenkomt.
Anne Vellinga schrijft met veel vaart en humor.
Pluspunten: Meeslepend verhaal, Spannend

Pascala – heerlijk boek om mee te nemen op vakantie of voor op de bank – ik raad dit product aan
23 december 2014

Een geestig origineel boek over een zwaar onderwerp dat licht wordt door de vlotte pen van Anne Vellinga.
Een aanrader voor iedereen die wil lezen hoe je van een beklemmende relatie afkomt en hoe je je eigen weg kunt vinden in het leven. En hoe je glasplaatjes in een kas vervangt.
Mooie beschrijving ook van een reis door België en Frankrijk en van ontmoetingen met bijzondere mensen.
Pluspunten: Fantasierijk, Goede verhaallijn, Spannend

Chris10tje – Meeslepend verhaal – Ik raad dit product aan
60-69 jaar
27 december 2014

“Eva”, met heel veel plezier gelezen. Door de spanning, de humor, de creatieve woordspelingen en knappe omschrijvingen bleef het verhaal boeien. Ik had moeite om te stoppen met lezen.
Verrassend slot. Grappig om bepaalde karaktertrekken en talenten van Eva terug te vinden in Anne , de schrijfster.
Ik kijk uit naar het derde deel van deze trilogie.
Chris

Mieshuib – Sterk boek met vaart en spanning – Ik raad dit product aan
50-59 jaar | Valkenswaard
1 januari 2015

Eva geeft les op een basisschool. Al snel wordt duidelijk dat het niet echt lekker soepel loopt in haar leven.
Ze woont samen met haar vriend Kris. Het botert niet tussen die twee. In plaats van na school naar huis te gaan, gaat ze in op het verzoek van een vader om bij hem thuis over de prestaties van zijn zoon te praten.

Als ze eenmaal thuis is, loopt het uit de hand. Ze slaat op de vlucht voor Kris. Ze krijgt een lift van de oorlogsveteraan Jeff met wie ze in België en later in Frankrijk terecht komt. Tijdens de tocht met Jeff doen ze verschillende oude vrienden van hem aan waar ze gedurende kortere of langere tijd verblijven. Gaandeweg het verhaal kom je steeds meer te weten over Eva, haar strijd en haar relatie met Kris.

Anne Vellinga heeft een dijk van een boek afgeleverd. Een boek over geweld, vriendschap, trauma’s en over het opkomen voor jezelf en je eigen weg vinden.
De schrijfster bouwt het verhaal subliem op en werkt de karakters sterk uit. Mooie ingetogen passages wisselt ze moeiteloos af met bijna thrillerachtige hoofdstukken. Je adem stokt bij het lezen af en toe in je keel.

Anne Vellinga heeft een bijzonder goede en prettige schrijfstijl. Als lezer ga je helemaal op in de cadans. Met samengeknepen tenen ga je sneller lezen als de spanning toeneemt. Anne Vellinga gebruikt dan korte zinnen. Soms zinnen van een enkel woord. Het vereist nogal wat een schrijver om daarin een goede balans te vinden. Nergens vliegt Anne Vellinga uit de bocht.
In de prachtige rustiger geschreven stukken word je als lezer ook helemaal meegezogen in de wereld van Eva.

Psychologische diepgang, humor, spanning: Eva – Terra Incognita van Anne Vellinga heeft het allemaal.
Pluspunten:
Goede verhaallijn, Meeslepend verhaal, psychologische diepgang

 • Jantjepech – Filmwaardig – ik raad dit boek aan

  Zelf houd ik niet van lezen, dus ik heb mij het boek laten voorlezen, en ik moet bekennen
  dat dit een ongelofelijk goed verhaal is. FILM WAARDIG! Spannend boek met een onverwachte ontknoping.
  Ik zou het een ieder aanraden.
  Pluspunten: spannend, fantasierijk, meeslepend

Eva, november 2014
Eva, november 2014

Deel dit bericht:

Eva Terra Incognita

Eva Terra Incognita
Te bestellen bij de boekhandel

Sophie - Genius Loci

Sophie - Genius Loci
Te bestellen bij de boekhandel

7 reacties

 1. En ik kan beide boeken ook van harte aanraden! Ik hou van de schrijfstijl van Anne, het diepgaande, de mooie zinnen, doorspekt met heel speciale humor, die Anne zo eigen is.

  Toch zie ik in de vrouwelijke hoofdpersoon steeds de afbeelding van Anne terug in mijn hoofd, ook als ze anders gekleed, gekapt en in de situatie en leefwereld in elk boek een andere is. Ik zie, ik lees Anne!

  En toch weet ik het los te koppelen van haarzelf en me in de personages vinden en verdiepen.

 2. Jeetje, Anne, kan bijna niet wachten tot ik eindelijk naar het ziekenhuis mag, want dan neem ik Eva mee. Ze ligt nu al zolang op haar boekenplankje.
  Mooi hoor die commentaren en jouw reactie daarop. Lijkt mij vreselijk je eigen werk te promoten. Wij kregen op de academie in den Haag wel les daarin. Was er een oven leeggehaald dan moest ieder die daar een stuk in had staan, dat stuk gaan aanprijzen. Vonden wij lastig.
  Maar ga ik van Eva zo genieten als ik van Sophie heb gedaan, dan heb ik een snel herstel.

 3. Bescheiden Anne, lijkt me ook moeilijk je eigen werk te promoten.
  Eigenlijk hoef je dat helemaal niet te doen, dat doen de lezers wel voor je.

  Je schrijft zo intens, vol humor, in prachtige beeldtaal dat ik me een voelde worden met zowel Sophie als Eva. Het duurde even voor ik erin begon te lezen …….en toen kon ik niet meer stoppen. Je neemt de lezer mee op een reis van loslating en ontdekking van de eigen ik.

  Ik zie uit naar nummer drie, bij deze reeds besteld……..

 4. Zelfs met mijn eenogig zicht en de lange periode die ik nodig heb om het boek geheel gelezen te krijgen ben ik tevreden het aangeschaft te hebben.

 5. Dat zwijgen vanwege jouw vaders baan vond ik altijd heel intigrerend. En ik was ook vaak bij de sluis, ik denk er nog vaak aan. Vriendinnetjes die ik voor het eerst mee naar mijn moeder nam werden getrakteerd op een bezoek aan de sluis. De sirene hoorde ik in de Kievitstraat, maar ook weer niet door de gewenning. Allebei jouw boeken met veel plezier gelezen. Jij bent een veelzijdig kunstenares met een ongebreidelde creativiteit. Leuk dit allemaal. Fijne Kersttijd, ook voor Kees

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *