Auteur & kunstenaar

Anne Vellinga bij Meijer en Siegers in Oosterbeek

Om redenen die met mysterie omkleed zijn, kwamen mijn voorvaderen, de Vellinga’s in Oosterbeek terecht. Wat moesten die Friezen in Oosterbeek? Ik heb er een zoektocht aan besteed, beschreven in ‘Mannenlijn’. De vraag is niet beantwoord. Ik weet niet waar het zaad vandaan komt dat mij heeft verwekt. In Oosterbeek ligt mijn Terra Incognita.

Ik weet wel dat mijn Friese voorouders een tuinderij hadden in Oosterbeek en later een bloeiende bloemenzaak. Ze mogen flink in de weer geweest zijn met zaad, veel nazaten hebben ze niet gehad.
Afijn om kort te zijn, uitdrukking van mijn oma: zij kregen een zoon en een dochter.
De zoon kreeg ook een zoon en een dochter en die zoon kreeg hetzelfde. De dochters bleven kinderloos. Dat is eigenaardig en zet geen zoden aan de dijk.

Ter gelegenheid van de maand van het spannende boek ben ik vandaag, zaterdag 13 juni vanaf 14.00 uur in boekhandel Meijer en Siegers in Oosterbeek omdat mijn tweede roman, Eva Terra Incognita, spannend is.

Wat het nog spannender maakt, is de mogelijkheid dat iemand toevallig even binnen loopt voor een krant en dan ziet die onbekende ineens iets vaag bekends achter een tafel vol boeken: een Vellinga!
Om het toeval een handje te helpen, hier het trouwboekje van mijn grootouders met namen en data.

trouwboekje van mijn voorouders
trouwboekje van mijn voorouders

Ja, je ziet het goed, mijn oma was 18 toen ze trouwde en een half jaar later werd mijn vader geboren in Oosterbeek, gemeente Renkum.
Toen mijn oma zich meer herinnerde van lang dan van kort, vertelde ze me dat ze een dienstje had gehad op een kantoor waar een hele knappe kerel de boekhouding deed. Op een dag kwam hij de keuken in, waar zij net iets onbenulligs deed als het uitkloppen van de stofdoek of het spoelen van de theepot. Hij keek naar haar, zij keek naar hem en het knetterde van de vonken die oversprongen en bleven springen tot het laatste vlammetje.

Bij aankoop van mijn mijn Eva Terra Incognita krijg je  heel toepasselijk ‘Grijs gebied’ van Marion Pauw cadeau.

mijn tweede kind
mijn tweede kind

Tot slot als warming up de recensie van NBD/Biblion, de overkoepelende organisatie van de bibliotheken in Nederland:

‘Het omslag meldt: ‘Een ontwikkelingsroman die leest als een thriller’, en dat is het precies. Een literaire roadmovie waarin de lezer meegesleurd wordt met Eva op haar vlucht voor haar gewelddadige partner, uit Nederland via de Ardennen naar Frankrijk. Maar ook meegenomen wordt in haar ontdekkingstocht naar zichzelf, het genot om te ontdekken dat ze zoveel meer kan dat ze dacht. En hoewel haar vlucht beangstigend is en de reis ongewis, bekruipt je als lezer toch met grote regelmaat het gevoel van: ‘dat zou ik ook wel willen, doen wat zij doet, al die fantastische mensen ontmoeten’. Prettige schrijfstijl waarbij korte zinnen en snelle dialogen worden afgewisseld met bedachtzame uiteenzettingen: ze geven precies de sfeer van dat moment weer. Anne Vellinga schrijft meeslepend en maakt gebruikt van bijzondere, levensechte personages.’

Als je zaterdag niet naar Oosterbeek kunt komen, kun je Eva en ook Sophie – Genius Loci, mijn debuut, in elke bibliotheek lenen en in elke boekhandel bestellen.
Sophie kost 15 euro en Eva 17,50.

De link naar de boekhandel waar is 13 juni signeer: http://www.plantagemeijerensiegers.nl

De link naar mijn uitgever: www.uitgeverijbagage.nl

Deel dit bericht:

Eva Terra Incognita

Eva Terra Incognita
Te bestellen bij de boekhandel

Sophie - Genius Loci

Sophie - Genius Loci
Te bestellen bij de boekhandel

8 reacties

 1. Helemaal eens met de beschrijving op de omslag, heb het met rode oortjes in een ruk uitgelezen.
  Zie nu al uit naar nummertje drie.

 2. Lieve Anne,
  Het leest idd als een thriller. In het ziekenhuis kon ik geen boek vasthouden en lezen ging al helemaal niet. Nu een weekje thuis gaat dat beter, al doet een restant narcose mij soms nog de das om. Maar ik lees je boek en ik blijf lezen want het is een te gekke ontwikkeling.
  Voor mijn beneveld brein soms wel erg veel van het goede maar toch blijf ik lezen en als mijn koppie tolt, leg ik het een uurtje weg en grijp het dan weer. Meeslepend, jouw Eva en soms traag van begrip. Mens schiet eens op, denk ik dan, leer je les in plaats van je naar een ander te schikken. Kortom, Eva leeft en ik leef mee. Succes met Iris.

  1. blij dat je terug bent, Athy! en verrast dat je zo vers na het ziekenhuis Eva op schoot neemt – ik kan me voorstellen dat je hoofd er af en toe van tolt en dat je haar een push vanuit jouw levenservaring zou willen geven… dan was het een heel ander verhaal geworden 🙂
   ik ben wel benieuwd waar je ergens bent!
   ik wens je een voorspoedig herstel en nog wat fijne leesuurtjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *