Auteur & kunstenaar

Hoe signeer ik een boek?

Signeren in een boekwinkel heeft iets van zitten achter het raam en wachten op potentiëlen, alleen zit je als auteur achter stapels boeken waarvan je hoopt dat er een paar over de toonbank gaan. Niet eens voor jezelf, maar voor de boekhandelaar die jou ruimte geeft en voor je uitgever die energie in je steekt en voor je man die meegaat en voor je broer die foto’s wil maken en voor je fans die massaal niet kunnen vanwege tijdgebrek, afstand, rolstoelen en ander ongemak, maar je van harte uit alle uithoeken berichtjes sturen met: genieten Anne!
Genieten dus…

Het is bijna 2 uur rijden van Hoorn naar Oosterbeek en dan is het altijd afwachten waar de boekhandelaar jou de komende twee uur stalt.
Meijer en Siegers is de eerste boekhandel die rekening houdt met de positie van de schrijver. Er staat een hoog tafeltje met een hoge stoel klaar. Ditmaal zit ik op ooghoogte van de groetenden en hoef ik niet de hele tijd naar hen op te kijken met een stijve nek als gevolg.

Ik zit nauwelijks of de eerste belangstellende komt aangesneld, een stralende vrouw die niet van spannende boeken houdt maar wel van schrijvers. Als ze ontdekt dat ik ook een boek heb geschreven over een vrouw met filosofische inslag, is ze verkocht en Sophie ook.
Dat geeft de schrijver moed.

Even later komt een ouder echtpaar binnen. Hij met rollator, zij beurtelings ervoor en erachter. Gewend als ik nog altijd ben aan mijn moeder met hulpstukken sta ik op en schuif spullen aan de kant om doorgang te verlenen. Een moment denken ze dat ik van de ambulancedienst ben. Als duidelijk wordt dat ik een schrijver in levende lijve ben, beginnen zij net zo te stralen als de vrouw daarvoor. Zij zijn verstokte lezers, hun boekenkasten reiken tot het plafond, ze kunnen geen boekhandel voorbij of ze gaan erin, ze kunnen geen schrijver passeren of ze kopen diens boek. Ik begin zo langzaamaan ook te stralen.

Er is amper een kwartier voorbij of daar komt mijn broer binnen om zijn genietende zusje te vereeuwigen.

Anne Vellinga bij Meijer & Siegers
Anne Vellinga bij Meijer & Siegers

De volgende die binnenloopt, koopt alles van Oosterbeekse schrijvers; die moeten gesteund worden. Dat ik uit Hoorn kom maakt niet uit, in de krant heeft gestaan dat mijn voorouders in Oosterbeek woonden en dat is genoeg.

Anne Vellinga bij Meijer & Siegers
Anne Vellinga bij Meijer & Siegers

Tot mijn verrassing komt even later een dame-met-notitieblok op me af, een journaliste van Hoog en Laag, een wakkere krant die doorheeft dat er een schrijver in Oosterbeek aan het inburgeren is. Ze stelt inspirerende vragen waar ik uren op door had kunnen gaan als zij niet zo to the point was.

Anne Vellinga geïnterviewd voor Hoog en Laag
Anne Vellinga geïnterviewd voor Hoog en Laag

De rij voor het tafeltje groeit: tijd om te signeren.

Van collega schrijvers krijg ik vaak de vraag welke zin ik erbij schrijf. Dat is niet standaard, dat ligt aan het moment, de plek en vooral aan de persoon die voor me staat. Ik laat wel altijd de naam spellen, want Ian is anders dan Jan en Katelijn is geen Cathelijn. In de naam schuilt de persoon. Het wonder van een Groet en Ontmoet is, dat binnen het bestek van een paar minuten een gesprek ontstaat, dat iets gezamenlijks genereert en dat schrijf ik op.

Anne Vellinga signeert Eva Terra Incognita
Anne Vellinga signeert Eva Terra Incognita

Dit exemplaar is bijvoorbeeld voor een journalist/auteur die zelf een waargebeurd boek heeft geschreven over een moord zonder lijk. Wat schrijf je in zo’n geval voor opdracht?
Heel eenvoudig: ‘het is niet wat het lijk-t’

Anne Vellinga groet en ontmoet bij Meijer & Siegers
Anne Vellinga groet en ontmoet bij Meijer & Siegers

Hier Groet en Ontmoet ik Thijmen en zijn oma. Thijmen heeft een ABC voor haar gemaakt en dat spreekt boekdelen. Ik eindig de opdracht met ‘…Thijmen de ABC man’.
Zoiets kun je niet plannen en niet verzinnen, zoiets gebeurt of het gebeurt niet. In Oosterbeek gebeurt het… en er gebeurt meer…

wordt vervolgd

Deel dit bericht:

Eva Terra Incognita

Eva Terra Incognita
Te bestellen bij de boekhandel

Sophie - Genius Loci

Sophie - Genius Loci
Te bestellen bij de boekhandel

12 reacties

 1. Het is fijn om een persoonlijke noot van de schrijfster (of schrijver) in een boek te zien wanneer je het openslaat Anne. Ik vind dat het boek daardoor meerwaarde krijgt, alsof dit ene exemplaar speciaal voor ‘jou’ geschreven is. Tevens denk je dan weer terug aan de eerste ontmoeting met de auteur of aan het feit dat je hem of haar een beetje kent wanneer je het gesigneerd thuisgestuurd krijgt. Kortom, ik ben blij met mijn gesigneerde Sophie en Eva! 🙂

 2. Anne, wat een heerlijk verslag en het wordt nog vervolgd! Laat dat tweede deel maar komen, ik verheug mij erop! Een boek heeft voor mij ook meerwaarde als er een persoonlijke noot in staat, ben er dan ook heel blij mee! X

  1. Ik zie je nog zitten Ellie, met je flonkerende ogen en je glanzende kastanjehaar, daar bij Boekhandel Feijn in Alkmaar, je was er heel ver voor gereisd, een complete verrassing.

  1. Heerlijk Joke! Geen idee waar je woont, maar ik zou je graag een keer ontmoeten, zo bijzonder als jij altijd reageert op mijn blog!

 3. Wat hebben Thijmen en ik genoten van jouw enthousiasme en je vragen.
  Thijmen vond het moeilijk om iets over boeken e.d. Te zeggen, later kwamen de verhalen pas.

  Hij vond het erg spannend allemaal

 4. Anne ik lees net de reactie van oma Gea over Thijmen. Dat mannetje ishelemaal onder de indruk van je.
  Dat geeft n werkelijk beeld hoe bevlogen empathisch en inlevend jij jouw signeersessies doet.
  Dat spreekt al helemaal uit jouw verhaal hoe jij het ervaart en nu ook van n blij mannetje.
  Net zo blij als ik ben met Sophie en Eva en jouw persoonlijk woord aan mij nog nooit in t echt ontmoet zo raak geschreven.
  Je bent n kanjer lieve Anne xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *