Auteur & kunstenaar

Aaltje Kolman – planten (3)

Aaltje Kolman ~ planten
bloeiende cactus ~ Aaltje Kolman
Aaltje Kolman, mijn moeder, en planten, een verhaal apart. Soms ergerde ik me aan haar aandacht voor planten, aandacht die ik wilde. Dan zat ze met haar vingers in de aarde van een plant op de vensterbank, haar rug naar mij terwijl ik mijn ziel uit wilde storten en raad wilde of toch minstens begrip. Wat moet je met een moeder die een gesprek begint met een plant, ‘je hebt wel erg veel gedronken, je grondje is helemaal uitgedroogd, zal ik je dan nog maar een drupje geven?’ of ze zei tegen haar cactus ‘je kan nou wel droog staan, dat voel ik heus wel, maar je krijgt niet meer, maak eerst maar eens een bloem’.
Dat deed die plant dan, terwijl het wellicht voor mij bedoeld was op een wijze, subtiele manier…
Ze had niet veel planten, maar die ze had, groeiden en bloeiden als bij geen ander. Ik gaf haar eens een peperplantje dat bij iedereen na een maand dood is, die van haar overleefde zomer en winter en dat jaren achtereen. Dat heb ik geweten, want ze tekende in die latere jaren alleen wat in de kamer stond, en dat was dat peperplantje. Honderden schilderijtjes heeft ze ervan gemaakt.
 Ik heb altijd gedacht dat haar liefde voor planten ontstond in de periode dat ze meer aan huis gebonden raakte.
Dat is niet zo.
 

Dagboek Aaltje Kolman – 29 januari 1976

Ben met Jan naar de Hortus Botanicus geweest, schitterende planten, met orchideeën zo mooi dat je er stil van werd. Als je naar die schitterende pracht kijkt, voel je goed dat je niet veel bent en dat de natuur alles is. Planten doen mensen nooit kwaad, ze groeien en maken de wereld mooi, zo oneindig mooi…!
En de mensen lopen er vaak niet alleen achteloos aan voorbij, maar zijn hard, erg hard bezig om dit schoons grondig te vernielen. Wat kunnen wij doen om dit te vermijden?
In elk geval ga ik er nog eens naartoe om er een tekening te maken. Ik geloof dat ik daar wel een week kan zitten tekenen. Ja, dat ga ik nog eens doen en dan elke dag erheen, in elk geval een week lang.

Ali Kolman - pepertjes
Ali Kolman – pepertjes
Ali Kolman - pepertjes
Ali Kolman – pepertjes
Ali Kolman - kubus met pepertjes
Ali Kolman – kubus met pepertjes
wordt vervolgd, jawel…

Deel dit bericht:

Eva Terra Incognita

Eva Terra Incognita
Te bestellen bij de boekhandel

Sophie - Genius Loci

Sophie - Genius Loci
Te bestellen bij de boekhandel

14 reacties

 1. Wat ;n kleurige collum, grappig zoals ze tegen planten praatte. Ik had’n oudoom die n schitterende bloementuin had’. Als je hem vol bewondering vroeg hoe hij dat toch voor elkaar kreeg zei hij :”veul tegen praten en op tijd het mes erin “.
  Praten deed jouw moeder ook tegen haar blommekes, geweldig.Zoveel liefde voor alles wat groeit en bloeit

 2. De pepertjes krikken mijn gemoed huizenhoog en mijn maag krijgt een euforisch gevoel van ik
  zou er inbijten moest mijn pc het niet tegenwerken.

 3. bezeten en bevlogen Aaltje ….;) als je naar die schitterende pracht kijkt, voel je goed dat je niet veel bent en dat de natuur alles is. …in die zin kan ik me helemaal vinden…

 4. Lieve Anne,

  Foei.
  Je kan je ergens aan ergeren, maar niet aan irriteren.
  Veel mensen maken deze fout.
  Het is : “Ik erger me aan …..” en ” het irriteert me”.
  Ik hoor en lees het overal en erger me aan deze veelgemaakte fout.
  Er zat in de zestiger jaren een zwarte man te vissen en hij ving niets.
  Zat er nu een neger te vissen of een vis te negeren.

  Groeten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *