Auteur & kunstenaar

Schrijfretraite in Duitsland – puzzelen (7)

hier ben ik

Wat te doen op een berg zonder sneeuw, zonder auto, zonder internet, tv of radio. Zet mij achter het raam en ik ben gelukkig. De vraag betreft Kees. Hij moet iets om handen hebben, want anders, nou, dan uh, echt wel.
Voor deze gelegenheden koop ik leuke dingen in de Kringloopwinkel: elektrische buitenverlichting, kerstballen, materiaal om voederhuisjes van te timmeren. Dat is allemaal klaar in no time, want Kees heeft niets anders te doen en de werkstress zit er nog in, dus alles gaat in up-tempo. Als alles glinstert en gloeit, komt de beloning: de legpuzzel.
Die haal ik voor een euro in de kringloopwinkel. Dat is een heel gepuzzel want ze moeten aan diverse eisen voldoen: aantrekkelijk zijn, verrassend, stevig, niet te simpel, niet onmogelijk, 1000 stukjes en het allerbelangrijkste: ze moeten compleet zijn. Dat zijn ze, want dat staat op de doos ‘gecontroleerd’.

Kees plaatst voederpaal
Kees plaatst voederpaal
Kees plaatst eigenhandig getimmerd eekhoorn voederhuisje
Kees plaatst zelf getimmerd eekhoorn voederhuisje
eekhoorn voederhuisje hangt en ook de kerstverlichting en vogelballen
eekhoorn voederhuisje hangt en ook de kerstverlichting en vogelballen

Ik staar door het raam. Zie lucht en bergen en bomen en dal en Kees tot hij weg is. Dan zie ik eekhoorns. Overal, behalve in het zojuist geïnstalleerde eekhoorn-voederhuisje.

inheemse eekhoorn (rood)
rode eekhoorn op de vogelvoederplank

 

eekhoorn gaat drinken
rode eekhoorn bij het waterbassin
eekhoorn verstopt buit
rode eekhoorn tussen de planten waar hij buit verstopt
Amerikaanse eekhoorn in roodborstkastje
zwarte (uitheemse) eekhoorn in roodborstkastje
strijd tussen de rode en de zwarte eekhoorn
strijd tussen de rode en de zwarte eekhoorn

Dat is het moment dat de inspiratie komt. Ik zie voor me wat er met Janos, de vader van Iris is. In zijn ziel strijden twee wolven…

inspiratie en tekst
inspiratie en tekst

De tijd vliegt sneller dan mijn vingers.
Middenin het verhaal rinkelt het mobieltje. De auto is klaar. Kees meldt het stralend.
‘Het was wel een heel gepuzzel, ze hadden de goede onderdelen niet voor de uitlaat. Dus heeft Heser iets van een Volkswagen ertussen gelast.’
Hij popelt om de auto te halen. Ik popel om door te schrijven. Ik moet weten wat er in de woestijn gebeurt. Net als Janos een rood ravijn nadert, hoor ik het geluid van een racewagen, het nieuwe geluid van onze auto, dankzij het gepuzzel van Heser.

de puzzel is klaar
de puzzel is klaar
uitgepuzzeld
uitgepuzzeld

De legpuzzel is klaar en alweer terug in de doos. Iris nog lang niet; wat zij allemaal beleeft is met geen pen te beschrijven…

Deel dit bericht:

Eva Terra Incognita

Eva Terra Incognita
Te bestellen bij de boekhandel

Sophie - Genius Loci

Sophie - Genius Loci
Te bestellen bij de boekhandel

16 reacties

 1. Wat ‘n mooie beschrijving hoe de natuur je op het spoor zet van Janos. Aan jouw Kees heb je geen kind als hij maar kan puzzelen 🙂
  Ik kan haast niet wachten tot Iris het levenslicht ziet

 2. Gelukkig is er geld voor de auto!
  Ik ga er ook maar over schrijven
  Alleen in het veen
  Waar kan ik heen
  Maar ik klaag steen noch
  been
  Maar heb wel een kouwe
  teen

  En er is lof met ham
  en zoete eerpels

  En ik heb een vis
  met alles erop en eraan
  maar ik loop niet achter hem
  aan

  Dag lieve Anne
  je mag dit ook weghalen

  x x x

  1. weghalen??? Annette!
   ik vind het een enig gedicht, zoiets als Marc groet ‘morgens de dingen, maar dan is het Annette groet de hele dag!

 3. Wat weer ‘n mooi verhaal Anne! Ik heb ook nog ‘n puzzel, van Monique gekregen voor mijn verjaardag vorig jaar. Als hij af is is het ‘n spel. Krijg er nu zomaar wel zin in. Dit weekend maar ‘s beginnen….

  1. Gelukt Miepke!
   Puzzelen is leuk! Kees heeft mij ook zo ver gekregen dat ik boven tafel hang en stukjes zoek. We hebben allebei een andere methode: ik kijk naar een plek en visualiseer hoe het puzzelstukje er ut moet zien en dat zoek ik, hij pakt een stukje en kijkt naar de afbeelding op de doos waar het hoort. Zijn manier werkt het best 🙂
   Ik ben benieuwd wat voor spel het wordt! Dan moet je hem zeker wel opplakken? Sommige mensen lijsten een puzzel in. Wij brengen hem altijd naar de kringloop van ons dorp, waardoor nu zowat het hele dorp aan het puzzelen is!

   1. Weten jullie wat nog leuker is: legpuzzelen zonder voorbeeld. Eigenlijk mag je niet eens de plaat op de doos hebben gezien. Het is dan zo mooi om iets onder je handen te zien ontstaan. Wat Kees doet kan eigenlijk niet door de beugel. Sorry Kees!

    1. oeioei Linie, wat leuk dat je mijn blog gevonden hebt en meteen kittig reageert. ik vermoed dat jij een echte puzzelvrouw bent en ik zie de wonderen onder je handen ontstaan. lijkt mij onmogelijk moeilijk… je ziet gelijk dat ik maar zo wat er omheen hang en het razend knap van Kees vind, dat zal wel komen door mijn roze bril. ik zal hem je idee/visie doorgeven, ben benieuwd of hij het gaat doen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *