Auteur & kunstenaar

Buurvrouw en buurman – Stoppen met roken

Onze buren zijn ideaal. Hulpvaardig, humoristisch, daadkrachtig, bescheiden, sportief en ze hebben groene vingers. Hun bomen staan er gesnoeid bij en hun gras is een biljartlaken zonder mos, onkruid en kale plekken zoals bij ons.
Tot voor kort had Zij in de ogen van de anti-rookterreurgroep één smetje, dat echter niet opviel door haar lenigheid. Je zag haar bijvoorbeeld een radslag doen in dat keurig gemaaide gras, sigaretje in de mond. Dat rokende ding viel in het niet bij die perfecte radslag.

P1030838 2

Ze ziet mij terug-van-weggeweest in de weer met de lente, ofwel een zinken teiltje, zak grond, bloemetjes en dingetjes. Ze zwaait monter vanaf haar lichtgewicht racefiets vol nog lichter-gewicht snufjes.
,,Leuk Anne, staat gelijk een stuk vrolijker!”
Ik ben niet van het chagrijnige soort dat daar een impliciete kritische noot in hoort, maar wel verbaasd dat ze dat vindt. Zelf zal ze namelijk nóóit zo’n iel bloembakje volproppen met kleur; zij heeft een grijze betonbak als een stadstuin zo groot vol witte sneeuwklokjes, tulpen en hyacinten als een bruidsjurk.

,,Anne, ik heb het niet meer.”
Voor deze veelbelovende opmerking verlaat ik mijn speeltuin en zij haar fiets.
,,Meid, ik heb toch zo’n pijn in mijn mond. Ik heb aften en volgens de dokter komt dat van het NIET roken.”
,,Rook je niet meer? Vanwege je longontsteking?”
,,Nee! Dat is voor mij geen reden om te stoppen. Ik hoestte me gek, maar daar stop ik niet voor.”
Ze kijkt me strijdlustig aan.
,,Ik ben dat beruchte pondje ook aangekomen, maar daarvoor ga ik echt niet roken. En ook niet om die rottige aften weg te krijgen.”
Ik voel de climax naderen.
,,Ik stop ook niet omdat ik het niet meer lekker vind, want als klap op de vuurpijl vind ik roken nog steeds HEEEEEEERLIJK! Ik heb het vanochtend nog even geprobeerd. Mmmmmmm! Weet je waarom ik stop!?!”
,,Voor Piet?”
,,Omdat hij de pest in heeft als ik rook? NEE! Dan was ik wel gestopt toen we verkering hadden.”
,,Ben je zwanger?”
,,Nee gek! Ik zit in de overgang!”
,,Ik heb geen idee.”

Haar mond spreidt zich in een glimlach waar geen aft tegen bestand is.
,,Ik rook niet meer omdat ik het WIL!”
,,Omdat je het wilt?”
,,Meid! Het is toch zo’n kick dat ik iets doe puur omdat ik het WIL. Er gaat een wereld voor me open!”

De mist klaart op, het raadsel is opgelost, de wilde inborst die al die jaren in haar diepste school, is los. Ze stoomt en schiet vonken waar geen sigaret tegenop kan.
,,Iedereen denkt dat ik van fietsen houd omdat ik een racefiets heb, een mountainbike, een stadsfiets en een vouwfiets, maar ik hou van lopen!”
,,Dat wist ik niet.”
,,Nee, dat weet niemand en Piet vindt het niks. Vijf minuten lopen vindt hij al te ver, maar IK ga dat pondje eraf lopen en dan bedoel ik echt lopen. Meid! Je raadt het nooit. Piet heeft door dat het menens is en wil meelopen! Vanavond lopen we naar Hoogkarspel en terug!”
Het is halftien, ik heb ze nog niet gezien.

runner-310093_960_720

Deel dit bericht:

Eva Terra Incognita

Eva Terra Incognita
Te bestellen bij de boekhandel

Sophie - Genius Loci

Sophie - Genius Loci
Te bestellen bij de boekhandel

13 reacties

 1. En ik maar nadenken wat je met dat ‘pandje’ bedoelde, Anne 😉 Pondje dus. Hopelijk is ze een doorzetter en je bloembak is lekker zonnig!

  1. dat is veel empathie in zo weinig woorden, dank je Jannie!
   en dat pandje heb ik dus wel tien keer veranderd in pondje, nu ook weer, maar de spellingscorrector verandert het o zo graag in pandje – misschien lukt de 11e keer – lieve groet!

 2. Ze gingen natuurlijk terug met een taxi die precies om de hoek stopte zodat zij door de achterdeur naar binnen konden. Ze waren vergeten dat lopen op te bouwen. Mooi verhaal, zag het voor me, de dialoog van jullie.

  1. zou zomaar kunnen, Athy! en fietsen is toch heel wat anders dan lopen, dat hebben wij zelf de afgelopen dagen ook weer gemerkt 🙂 fijne dag!

 3. U I T – R O K E N doe je met eerst het gras maaien, Dan laten drogen! En daarna bijvoorbeeld met Paasche in de Fik steken ! Reken maar dat iederéén met Roken stopt. En je keel Brandschoon wordt !! En als het mee zit heb je ook nog een gebarbecuede Haas konijn of Even zwijn ! U sprak met de P V V van de Pluim Vee Vrienden ! “Zet ‘m op ! Groet aan Whip en Whanneke!

 4. Wat heb je er weer een leuk verhaal van gemaakt, Anne! En die laatste zin ‘het is half tien en ik heb ze nog niet gezien’…wat een afsluiter weer 🙂 vrolijk bakje aan de muur ?

  1. en ik vind het dan weer zo leuk van jou dat jij er het schrijven inziet 😉 en hoe je dat duimpje voor elkaar krijgt! dankjewel Ellie – even kijken of ik een hartje kan maken: <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *